Posao na Balkanu više je od samog poslovanja

Ruse privlače ulaganja u nekretnine, Francuzi "haraju" prehrambenom industrijom, Kinezi bi ulagali u proizvodnju vozila...
0 komentar(a)
biznis, sastanak, posao, Foto: Shutterstock
biznis, sastanak, posao, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.09.2013. 12:12h

„Bosch već dolazi, razgovori s Mercedesom skoro su završili”, najavio je početkom ove sedmice potpredsjednik srpske vlade Aleksandar Vučić. I ta priča nije jedina. Skoro i ne prođe dan da predstavnici najvećih multinacionalnih kompanija na svijetu ne dođu u jednu od zemalja zapadnog Balkana i pokušavaju da ugovore posao.

Kao što često izvještavamo na regionalnom poslovnom portalu Biznis plus, koji je zajednički proizvod „Vijesti” i medijskih partnera jugoistočne Evrope, Ruse privlače ulaganja u nekretnine, Francuzi "haraju" prehrambenom industrijom, Kinezi bi ulagali u proizvodnju vozila.

Ako nećemo iskoristiti prilike, drugi će

Zemlje zapadnog Balkana još su dobra poslovna prilika i za preduzeća u regionu kojih tamo ima već nekoliko hiljada. Većina zemalja se sprema na novi talas privatizacije, istovremeno su preduzeća zbog približavanja zemalja Evropskoj uniji (EU) sve više izvozno usmjerena i traže poslovne partnere u regionu.

U Skoplju će se, tim povodom, danas i sjutra održati prvi regionalni poslovni događaj Biznis plusa s tamošnjim i regionalnim preduzetnicima, udruženjima, predstavnicima vlade i medija tražiti primjere sinergije kroz primjere dobrih praksi i uspostavljati nove poslovne veze.

Poslovni događaj u Skopju je tek prvi u okviru poslovnog udruženja Biznis plusa u nastajanju kojim se želi uspostaviti bolja povezanost biznismena s dobrim idejama koji žele više od svog biznisa i bolje poslovno okruženje. Medijski partneri iz BiH, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Srbije i Slovenije zajedno sa svojim partnerima će udružiti neka od najvećih preduzeća u regionu ali i pojedinačne preduzetnike.

O događaju će redovno izvještavati Biznis plus, a sljedeći regionalni poslovni događaj održaće se u novembru u Sloveniji.

Bonus video: