Prodati državni zapisi za 8,5 miliona eura

Ove godine održano je osam aukcija državnih zapisa sa rokom dospjeća od 182 dana i četiri sa rokom dospjeća od 91 dan.
0 komentar(a)
Centralna banka, Foto: Arhiva Vijesti
Centralna banka, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 04.09.2013. 13:13h

Na devetoj ovogodišnjoj aukciji prodati su državni zapisi za 8,5 miliona eura, po prosječnoj stopi prinosa od 3,39 odsto.

Uprkos optimističkim izjavama iz Vlade o veoma uspješnoj i profitabilnoj turističkoj sezoni, crnogorski budžet se, izgleda, ipak, ne puni zadovoljavajućom brzinom, planiranog zaduženja nema zbog neizglasavanja rebalansa budžeta, pa se ni ranije preuzete obaveze ne mogu servisirati predviđenom dinamikom.

Državni zapisi su kratkoročne hartije od vrijednosti, koje CBCG prodaje u ime Ministarstva finansija, u cilju održavanja tekuće likvidnosti budžeta. Metodom aukcije, zapisi se uz diskont, odnosno, po cijeni nižoj od nominalne vrijednosti, prodaju dok se otplaćuju po nominali na dan dospijeća.

Uticajni beogradski ekonomista dr Miroslav Prokopijević ocijenio je ranije za "Vijesti" da "nije dobro zaduživati se na ovaj način jer BDP mnogo sporije raste od ove kamatne stope", koju treba platiti na ovu pozajmicu.

On je ocijenio da ovako nešto samo "u teškoj nevolji može da se uradi", ali i da treba gledati da se obaveza što prije vrati.

Ukupan iznos ponuda preko 12 miliona

Ukupan iznos podnesenih ponuda bio je 12,4 miliona eura, od čega je prihvaćeno 8,5 miliona eura. Rok dospjeća zapisa, koji će biti emitovani danas, je 182 dana, odnosno 5. mart naredne godine. Ove godine održano je osam aukcija državnih zapisa sa rokom dospjeća od 182 dana i četiri sa rokom dospjeća od 91 dan. Na prvoj aukciji državnih zapisa sa rokom dospjeća od 182 dana 25. februara prodati su svi zapisi, vrijedni 43,5 miliona eura po prosječnoj stopi prinosa od 3,81 odsto. Na drugoj koja je održana krajem marta takođe su prodati svi ponuđeni zapisi, vrijedni šest miliona eura, po prosječnoj stopi prinosa od 3,29 odsto. I treća aukcija državnih zapisa sa rokom dospjeća od 182 dana, početkom aprila, je bila uspješna. Prodati su svi ponuđeni zapisi, vrijedni pet miliona eura, po prosječnoj stopi prinosa od 3,4 odsto.

Ukupan iznos podnesenih ponuda bio je 12,4 miliona eura, od čega je prihvaćeno 8,5 miliona eura

Bonus video: