I Rusi se interesuju za za izgradnju drugog bloka Termoelektrane

"Za sada nijesu pristigle ponude, a krajnji rok za dostavljanje je 30. septembar“, zvanično su odgovorili iz EPCG
132 pregleda 2 komentar(a)
Termoelektrana, Foto: Goran Malidžan
Termoelektrana, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 04.09.2013. 19:14h

Na adresu Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) za sada nije stigla nijedna finalna ponuda za projekat izgradnje drugog bloka Termolelektrane (TE) u Pljevljima, potvrđeno je zvanično "Vijestima" u energetskoj kompaniji.

EPCG je informisala krajem jula sve potencijalne investitore da finalne ponude za projekat gradnje termocentrale treba da pripreme do kraja septembra ove godine.

"Za sada nijesu pristigle ponude, a krajnji rok za dostavljanje je 30. septembar“, zvanično su odgovorili iz većinski državne EPCG, kojom upravlja italijanska kompanija A2A.

Vlada u decembru treba da donese poseban predlog zakona kojim će se definisati izgradnja tog važnog energetskog projekta

Iz EPCG je saopšteno da su se u međuvremenu javile i kompanije koje su najavile uključenje u razgovore o projektu Rosato iz Rusije, TBEA Šajning transformer grup iz Kine , ČKD enerdži iz Češke, kao i konzorcijum iz Turske.

EPCG je tokom jula razmotrila preliminarne ponude kompanija i potencijalnih investitora, a najviše iz Kine.

Zainteresovanost za projekat iskazalo je više konzorcijuma i kompanija i to Škoda Praha iz Česke, konzorcijum iz Poljske (POL-MOT, Alstom, Foster Veler) ), konzorcijum iz Slovačke (Istroenergo Group Slovakia-SES Tlmace), i kineske: Čajna mašineri inžinjering korporejšn (CMEC), Čajna Gezoba grupa (CGGC), Pover čajna i dizajn institut i Čajna nešnal elektrik inžinjering (CNEEC).

"Na bazi osnovnih ekonomsko-tehnickih analiza, na kojima se zasniva ponuda za gradnju drugog bloka TE, koju su radile EPCG i Vlada, pokazuje se da su preliminarne ponude i performanse projekta koji su prezentovali investitori zadovoljavajući i u skladu sa definisanim idejnim projektom", rekli su u EPCG, dodajući da su tokom avgusta TE Pljevlja posjetile tehničke ekipe Škoda Praha i Pover čajna i dizajn institut.

U dijelu nevladinog sektora smatraju da građani Pljevalja treba da se izjasne na lokalnom referendumu o eventualnoj gradnji drugog bloka TE, s obzirom na to da bi taj projekat mogao imati štetne posljedice na njihov život i zdravlje

Do decembra je predviđeno i pripajanje Rudnika uglja, u kojem italijanski A2A ima najveće pojedinačno vlasništvo, Elektroprivredi gdje je A2A suvlasnik i upravlja EPCG. To su tražili Italijani. Iz opozicije i SDP-a je najavljeno da će to podržati samo ako ne ugrozi većinsko vlasništvo države u energetskoj kompaniji.

Prema Studiji za izgradnju drugog bloka TE u Pljevljima, planirana je nova jedinica, snage u opsegu 220 do 300 megavata.

"Cilj projekta je obezbjeđenje elektroenergetske nezavisnosti države, eliminacija aktualnog deficita električne energije u Crnoj Gori, poboljšanje sigurnosti snabdijevanja potrošača, stvaranje pretpostavki za konkurentno učešće na tržištu električne energije regiona i poboljšanje stabilnosti i održivosti elektroenergetskog sistema", kazali su u EPCG.

Iz EPCG su naveli da je studija uticaja na okolinu potvrdila da će njegov uticaj na okolinu biti manji u odnosu na postojeću TE u Pljevljima, te da će novi blok odgovarati svim uslovima savremene tehnologije i zaštite okoline prema normama u EU i Crnoj Gore, a koje uključuju sve mjere ćišcenja otpadnih gasova.

U dijelu nevladinog sektora smatraju da građani Pljevalja treba da se izjasne na lokalnom referendumu o eventualnoj gradnji drugog bloka TE, s obzirom na to da bi taj projekat mogao imati štetne posljedice na njihov život i zdravlje.

"Projektom je predviđena i obavezna toplotna stanica za obezbjeđenje toplotne energije za daljinsko grijanje Pljevalja, zbog čega će se značajno smanjiti zagađivanja vazduha iz individualnih ložišta koja predstavljaju najvećeg zagađjivača centralnog dijela grada", tvrde iz EPCG.

Nevladine organizacije Green home i Mreža za afirmaciju nevladinog sektora osudile su odluku Vlade da međudržavnim sporazumom i bez javnog tendera izabere onog ko će graditi TE, jer to može izazvati favorizovanje pojedinih kompanija.

Moguća razlika u cijeni projekta od 10 do 15 miliona eura

Kada su kompanije iz Kine, Češke, Slovačke i Poljske prijavile interesovanje za gradnju TE u Pljevljima, prema nezvaničnim informacijama, uglavnom su pominjane cifre koštanja projekta od oko 300 miliona eura.

Razlikuju se od 10 do 15 miliona, mada sve kompanije nijesu precizno otkrile za koliko bi gradile centralu. Prema najavama iz EPCG, obaveza ponuđača je da obezbijedi kredit u visini od 75 do 85 odsto od ukupno potrebnih za projekat ili da u određenom procentu uz finansiranje projekta ponudi opciju zajedničkog ulaganja.

Predstavnici češke kompanije Škoda Praha jedini su jasno saopštili da računaju da bi projekat koštao 307 miliona eura. Kineske ponude su jeftinije, ali navodno lošije u ekološkom smislu i prema energetskoj efikasnosti.

Škoda Praha je tradicionalni izvođač radova Češke elektroprivrede (ČEZ) za izgradnju termoelektrana i radi po sistemu ključ u ruke. Iz ČEZ-a je saopšteno da nijesu uključeni u projekat za koji interesovanje pokazuje Škoda.

ČEZ je bio zainteresovan za kupovinu Termoelektrane, koja je u vlasništvu EPCG, i manjinskog državnog udjela u Rudniku uglja. Vlada je u junu 2007, na predlog Skupštine odnosno opozicije i SDP-a, poništila tender za TE i prekinula pregovore o prodaji sa ruskom En plus grupom.

Bonus video: