Rastoder: SSCG ima višak lidera koji žive na grbači radnika

"Savez je u dugovima do guše, podizao je kredit na kredit da bi servisirao svoja putovanja i lagodan život, a skoro sva imovina milionske vrijednosti je pod hipotekom"
9 komentar(a)
Ažurirano: 04.09.2013. 18:04h

Predsjednica sindikalne organizacije stručne službe Saveza sindikata (SSCG) Senka Rastoder rekla je da su izjave generalnog sekretara SSCG Zorana Masoničića u intervjuu “Vijestima” izazvale zgražavanje u sindikalnoj javnosti i kod svih onih “koje bi on, po funkciji koju trenutno obavlja, trebalo da zastupa i štiti u odnosima sa Vladom i poslodavcima”.

Ona je ocijenila da je istup Masoničića pokazao još jednom da je zaboravio da treba da zastupa radnike-zaposlene, a ne da se ponaša kao loš poslodavac koji, nemoćan da sprovede svoje nezakonite odluke, prijeti otkazima, naziva ih neprijateljima, manipulantima, a sebe vidi u ringu i na ratištu.

Na računu Saveza, kada je Masoničić izabran za generalnog sekretara, bilo je 260.000 eura, a sada su u minusu nekoliko miliona, kazala je Rastoder

Ona je kazala da Masonićić sebe predstavlja reformatorom, ali da se njegove reforme svode samo na otpuštanje radnika i neisplaćivanje plata.

"Poručuje nam da 'ne napušta ring'. Šteta što ga niko nije upozorio da ring nije trebalo da preseli u svoju kuću, već da bi borbu trebalo da vodi sa poslodavcima i Vladom. O 'impresivnim' rezultatima rada ne govori jer zna da ga ne preporučuju pošto je od dolaska na čelo SSCG stvorio samo velike probleme", kazala je Rastoder.

Zoran Masoničić

Prema njenim riječima na računu Saveza, kada je Masoničić izabran za generalnog sekretara, bilo je 260.000 eura, a sada su u minusu nekoliko miliona.

"Savez je u dugovima do guše, podizao je kredit na kredit da bi servisirao svoja putovanja i lagodan život, a skoro sva imovina milionske vrijednosti je pod hipotekom. Dugovanja zaposlenima se nagomiliavaju, u jednom trenutku iznosila su blizu milion eura, dio smo uspjeli da naplatimo prinudno tek nakon osam štrajkova glađu i gotovo dvije godine pregovora. Iako se javno deklariše da vodi kampanju protiv rada na crno plate sopstvenim kolegama isplaćuje godinama bez doprinosa u neto iznosu što je upravo rad na crno, a postoje i oni koji su u samom Savezu radili na crno, neprijavljeni i bez plate", navela je Rastoder.

Rastoder je istakla da je Masoničić tokom devet štrajkova glađu predstavnika sindikata Stručne službe prijetio otkazima, stvarao razdor među zaposlenima i strah da će zbog borbe za svoja prava ostati bez posla

"Mi smo uvjereni da Savez nema višak zaposlenih, ima višak neproduktivnih, ličnim interesima opterećenih funkcionera od kojih većina živi lagodno na grbači osiromašenih radnika Crne Gore", kazala je Rastoder, navodeći da tužilaštvo nijednu prijavu protiv Masoničića nije odbacilo.

Ona je rekla da je izdavanje poslovnog prostora u Beogradu, praćeno brojnim aferama, i da ga je Masoničić tri godine koristio kao obećanje nezadovljnim radnicima da će od tog posla biti obezbijeđen novac za plate.

"Kada je konačno izdat prostor u Beogradu i podignut kredit kod Erste banke, 200.000 eura je oročio po kamati od 3 odsto, dok je za ukupan kredit od 600.000 eura plaćao kamatu od 13 procenata", kazala je Rastoder.

Rastoder navodi da je Masoničić svjesno iznio neistinu tvrdeći da nisu tačni objavljeni podaci iz finansijskog izvještaja za 2012. godinu koji pokazuju koliko je potrošio na službena putovanja, reprezentacije, ručkove...

Rastoder je podsjetila i da je Masoničić tvrdio da je lažan izvještaj Nadzornog odbora u kome je “evidentirano više finansijskih malverzacija i nezakonitog poslovanja koje je rezultiralo višemilionskom štetom”.

"Kada je Nadzorni odbor, po zakonu, predao krivičnu prijavu po kojoj postupa Specijalno tužilaštvo, Masoničić je protiv predsjednika tog tijela pokrenuo kampanju prikazujući ga kao neprijatelja Saveza i zabranivši ljudima čak i da mu se javljaju. Epilog je smjenjivanje predsjednika Nadzornog odbora i prebacivanje na drugo radno mjesto", smatra Rastoder.

Ona je istakla da se Masoničić isto tako ponaša i prema legalno izabranom rukovodstvu Sindikata zaposlenih u SSCG koje uporno pokušava da kompromituje i smijeni.

Nekome otkazi, a poslušnima 5.000 eura

Rastoder je istakla da je Masoničić tokom devet štrajkova glađu predstavnika sindikata Stručne službe prijetio otkazima, stvarao razdor među zaposlenima i strah da će zbog borbe za svoja prava ostati bez posla, kao i da je zvao policiju da izbace štrajkače iz SSCG.

Rastoder je kazala i da je razdor stvaran jer je Masoničić istovremeno jednima davao otkaze „zbog lošeg društva“, drugima omogućavao da primaju po dvije ili više plata, a trećima da rade u više firmi istovremeno.

“Dao je otkaz radniku mjesec dana prije operacije na otvorenom srcu uz tvrdnju istom da ima 'loše društvo', koje ga ne preporučuje kod njega. Aktivno je učestvovao u nezakonitom poklanjanju po 5.000 eura pojedinim funkcionerima koji su dobili stan i to sve u periodu kada su ostali radnici štrajkovali da bi ostvarili elementarna prava. S druge strane, sve je uradio da prikrije nestanak 68.000 eura namijenjenih za rješavanje stambenih pitanja radnika i da oduzme zaposlenima u Savezu ustavno pravo na jednakost odnosno pravo da konkurišu za stan u Fondu čiji su osnivači”, tvrdi Rastoder.

Galerija

Bonus video: