Ministarstvo ekonomije: Blokada odvoza rude dovodi do mogućeg stečaja

Radnici Rudnika boksita, koji od 21. avgusta protestuju ispred Sektora transporta, nastaviće okupljanja
3 komentar(a)
Ažurirano: 03.09.2013. 13:41h

Blokada isporuke rude iz nikšićkih Rudnika boksita dovodi do raskida postojećih ugovora i onemogućava realizaciju novih, što bi moglo dovesti do gašenja kompanije, saopštili su iz Ministarstva ekonomije. U Ministarstvu smatraju da kroz poštovanje ugovorenih rokova, čak i u slučaju stečaja, po važećoj legislativi, postoji mogućnost organizovanja proizvodnje, obezbjeđenja zarada i očuvanja optimalnog broja radnih mjesta, na osnovu odluka stečajne uprave, po principu po kojem je već sproveden stečaj u nekim nikšićkim preduzećima. „U situaciji u kojoj su Rudnici boksita postoji prijetnja od uvođenja stečaja i to je realnost sa kojom se kompanija, kao što je javnosti poznato, suočava već duže vrijeme po osnovu neisplaćenih kredita prema bankama“, dodaje se u saopštenju. To je opcija koja, kako su objasnili, ne zavisi od volje crnogorske Vlade.„Od isporuke ugovorenih količina rude zavisi ne samo obezbjeđenje sredstava za zarade već i budućnost kompanije, nezavisno od budućeg načina reorganizacije nikšićkog preduzeća“, zaključuje se u saopštenju.

Uvođenje stečaja samo pitanje dana

Stečaj u nikšićkim Rudnicima boksita neminovan je zbog duga od 138,5 miliona eura i samo je pitanje dana kada će biti uveden, saopštili su predstavnici zaposlenih nakon sastanka sa ministrom ekonomije, Vladimirom Kavarićem. Predstavnik rudara, Danilo Korać, kazao je agenciji Mina-business da im je na sastanku u ponedjeljak uveče u Podgorici predočeno da je 23. septembra zakazano ročište po zahtjevu Crnogorske komercijalne banke (CKB) banke, koja potražuje 138,5 miliona eura od Boksita, nakon čega će biti izvjesnije da li će stečaj tada biti uveden ili do nekog drugog roka.„Potvrđeno nam je da je stečaj neminovan, nezavisno od toga da li ćemo dozvoliti odvoz rude sa lagera Sektora transporta na Gračanici, gdje danima protestujemo tražeći isplatu, makar, dvije od 12 plata, koliko nam se ukupno duguje", naveo je Korać.

„Potvrđeno nam je da je stečaj neminovan, nezavisno od toga da li ćemo dozvoliti odvoz rude sa lagera Sektora transporta na Gračanici"

„Predočili smo tešku situaciju u kojoj se nalazimo i isplatu zarada tražili na osnovu lagerovane rude koju bi Vlada mogla preuzeti. Nikakvo obećanje nijesmo dobili izuzev potvrde da je stečaj izvjestan danas ili sjutra“, saopštio je Korać.Radnici Rudnika boksita, koji od 21. avgusta protestuju ispred Sektora transporta, nastaviće okupljanja i neće dozvoliti najavljenu isporuku rude dok ne dobiju dvije zarade. Oni su i u ponedjeljak, u otvorenom pismu, kazali da njihov protest i zahtjev za dvije zarade neće uvesti stečaj u Boksite, jer su stvarni razlozi za eventualno pokretanje tog postupka gubitak preduzeća od 138,5 miliona eura. Nezadovoljni radnici su naveli da je taj gubitak proizvela Vlada i njen ruski partner, nikada ne objasnivši kako je nastao i kuda su nestali milioni eura, ni kako da se od tog iznosa Centralno evropskoj aluminijumskoj kompaniji (CEAC) duguje 60 miliona eura i kako vlasnik duguje sam sebi, a rudari treba da mu taj dug plaćaju. Oni su kazali da ne pristaju da ih izvršni direktor, predsjednik Sindikata i Vlada koriste kao paravan za prikrivanje pravih krivaca za stanje u kompaniji i podsjetili da su banke prije godinu pred sudom pokrenule stečajni postupak tražeći vraćanje kredita koje je uzeo vlasnik Boksita, kao strateški partner Vlade.

Rudari su podsjetili da im se duguje 12 plata, tri zimnice, regres, jubilarne nagrade, godinama im se ne uplaćuje radni staž

U Boksitima je uposleno 314 radnika, od kojih dio svakodnevno dežura ispred Sektora transporta na Gračanici da ne bi krenula isporuka rude kupcu dok ne dobiju tražene zarade.

Bojanović: Protiv stečaja svim sredstvima

„Sadašnja situacija zbog blokade isporuke za nas je neprihvatljiva, jer devet kompozicija čeka na željezničkoj stanici, dok je lagerovano oko 40 hiljada tona. Menadžment sjedi u fotelji, a država nema mogućnosti da pomogne

Samostalni sindikat nikšićkih Rudnika boksita boriće se svim raspoloživim sredstvima protiv eventualnog uvođenja stečaja, zbog čega je ponovo pozvao grupu radnika da preispitaju svoju odluku i dozvole transport rude sa rampe, od koje se mogu isplatiti tri zarade.

Predsjednik Samostalnog sindikata, Borisav Bojanović, kazao je da je neshvatljivo da grupa radnika može da priziva stečaj u preduzeće koje može da posluje i postepeno vraća dug bankama koje se jedino tako mogu namiriti.

„Sadašnja situacija zbog blokade isporuke za nas je neprihvatljiva, jer devet kompozicija čeka na željezničkoj stanici, dok je lagerovano oko 40 hiljada tona. Menadžment sjedi u fotelji, a država nema mogućnosti da pomogne.

Stanje je tako da na ovaj način možemo još mjesec, a potom zavisno od daljeg slijeda može se desiti i stečaj“, rekao je Bojanović na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, čelnici Samostalnog sindikata sastali su se u Boksitima sa predstavnikom mađarske firme Vagon inpeks koga su zamolili da do petka ne raskida ugovor o isporuci rude i ne povlače nedavno uplaćeni avans od 100 hiljada eura, ne bi li se našlo neko rješenje za prevazilaženje ove situacije.

Bojanović je saopštio da im je odgovorio da će razgovarati sa predstavnicima uprave Boksita i Vlade i tražiti određene garancije.

„Prije nekoliko dana imali smo sastanak sa ministrom ekonomije, Vladimirom Kavarićem, koji nam je saopštio da je stečaj u Boksitima neminovan, ako se ne odblokira odvoz rude.

Odgovorili smo da će se Samostalni sindikat, koji ima 180 članova, boriti protiv uvođenja stečaja svim sredstvima”, naveo je Bojanović.

On je demantovao tvrdnje grupe radnika da Boksiti duguju 138,5 miliona eura i kazao da nije riječ o realnom iznosu.

“Poslodavac je isplaćivao zarade i to knjižio kao dug, ali je prihvatljivo samo dugovanje bankama. Riječ je o starom dugu od oko sedam, osam miliona eura i drugog za nas nema. Šta je radio raniji izvršni direktor, Igor Kisenkov, i kako je potpisivao dugove, nebitno je“, precizirao je Bojanović.

Na pitanje gdje je dobijeni novac na ime pomoći i od prodate rude od koga, prema tvrdnjama nezadovoljnih radnika mogu da se isplate zarade, odgovorio je da podatke ima izvršni direktor, Milorad Đurović, i da su dostavljeni i Kavariću.

Predstavnici Samostalnog sindikata saopštili su da će Đuroviću ostaviti novi rok da riješi nastalu situaciju, a u protivnom preduzeti određene mjere, jer zbog 16-odnevne blokade isporuke rude nije mogao dogovoreno ispoštovati.

„Da je bilo dogovorenog transporta vjerovatno bi danas, sjutra primili jednu platu, a drugu sačekali. Ukoliko bi se uklonila blokada trebalo bi još 15 dana da uslijedi isplata.

Đurović nam je prenio da je mađarska kompanija Vagon inpeks spremna da sedmično isporučuje šest kompozicija, vrijednosti 110 hiljada EUR, što znači da bi za dva mjeseca mogli primiti skoro četiri plate“, objasnio je Bojanović.

Radnik površinskog kopa Zagrad, Ismet Hodžić, kazao je da je doveden u situaciju da poslije 25 godina rada mora na Biro rada zbog grupe kolega koji traže uvođenje stečaja i pozvao zaposlene da to ne dozvole.

On je optužio vođe štrajka da su radnici koji tri godine nijesu obukli radno odijelo, ni proizveli gram rude, iako imaju dobre plate i ocijenio da je jedini način da svi uposleni dobiju zarade i ne završe na ulici da odblokiraju isporuku i nastave proizvodnju.

Galerija

Bonus video: