Ravaneli i Miljo za milione savjetuju sebe

Odgovor Udruženja manjinskih akcionara EPCG na reagovanje Elektroprivrede i Komisije za kontrolu javnih nabavki
2 komentar(a)
Ažurirano: 01.09.2013. 07:15h

Udruženje manjinskih akcionara Elektroprivrede odgovorilo je na jučerašnja reagovanja EPCG i Komisije za kontrolu postupka javnih nabavki u kojima se tvrdi da EPCG može direktno poslovati sa kompanijom A2A i njenim ćerkama kompanijama, bez primjene odredaba Zakona o javnim nabavkama.

"Renato Ravaneli i Mauro Miljo su osnivači A2A Montenegro iz Podgorice i u kontinuitetu, tri godine, pravno i stručno savjetuju sami sebe, Maura Milja i Renata Ravanelija, kao članove Borda direktora EPCG, za milione eura godišnje apanaže, na štetu akcionara, a o trošku građana Crne Gore. Događaj za Riplija", saopštio je predsjednik udruženja Vasilije Miličković.

On dodaje da nakon toga dolazi pravno mišljenje iz te kuhinje, koje će akcionare koštati par miliona eura, pozivajući se “na stari Zakon o javnim nabavkama”, možda iz 1948. godine.

Elektroprivreda je za savjetovanja i pravne usluge tokom 2010. godine potrošila 4,56 miliona eura, u 2011. godini 5,45 miliona eura, a tokom 2012. godine čak 4,29 miliona eura

On napominje da u članu 110 istoga Zakona, u kojem se govori o izuzećima, „niti jedan stav ili tačka, ne izuzima EPCG od obaveze objavljivanja javnog tendera za robe i usluge“.

"Mi, mali akcionari EPCG, nijesmo iznenađeni ovakvim ponašanjem A2A. Prvi put su nas oštetili za više od 35 miliona eura (uz nesebičnu pomoć Vujice Lazovića). Drugi put isti nas opljačkaše za 505.000 eura zbog čega su predmet naše krivične prijave i tužbenog zahtjeva za nadoknadu štete, zbog čega ćemo se ubrzo sresti na sudu. Istine radi, ovu drugu pljačku od 505.000 eura su nakon tri godine i pismeno priznali, pa ćemo sudu predložiti da ih za ovaj dio blaže kazni", saopštio je Miličković..

On je upozorio upravu EPCG, a posebno menadžment A2A na čelu sa Malerbom, da su dužni, njima, malim akcionarima, i crnogorskoj javnosti "prezentirati pojedinačno sve pismene zahtjeve iz 2010, 2011, 2012. i 2013. godine prema A2A Montenegro iz Podgorice, radi utvrđivanja kojih vrsta savjetodavnih, konsultanskih i pravnih usluga su tražili, te da im dostave elaborate urađenih usluga i njihovu cijenu".

"Naravno da nam prezentirate koje finansijske efekte, i u kom iznosu profita po ovom osnovu, po godinama, je EPCG ostvarila, da bi se opravdao uloženi novac. Ovo iz razloga, gospodo iz A2A, što te konsultanske troškove A2A Montenegro plaćaju građani Crne Gore kroz potrošenu električnu energiju, pa vas to tim više obavezuje da nas u što kraćem roku obavijestite i prezentujete traženo", poručio je Miličković.

Elektroprivreda je za savjetovanja i pravne usluge tokom 2010. godine potrošila 4,56 miliona eura, u 2011. godini 5,45 miliona eura, a tokom 2012. godine čak 4,29 miliona eura, pokazuju zvanični podaci iz finansijskih izvještaja objavljenih na sajtu Komisije za hartije od vrijednosti.

Najveći dio novca, a najmanje 7,5 miliona uplaćeno je kompaniji A2A, koja od kraja 2009. godine rukovodi menadžmentom EPCG i drugi je po veličini akcionar sa 43,7 odsto akcija.

Manjinski akcionari mjesecima već otvoreno sumnjaju da se radi o “izvlačenju novca” iz najvećeg državnog sistema i za sada već treći put javno pozivaju državnog tužioca da pokrene istragu.

Izvinjenje ako poslanicima pošalju eleborate

Miličković je poručio čelnicima EPCG da ukoliko prezentiraju traženu dokumentaciju da će im mali akcionari „oprostiti manipulacije na Skupštini akcionara EPCG, obmanu javnosti iz vašeg zadnjeg saopštenja i oprostićemo vam što ste gazili Zakon o javnim nabavkama i što nijeste objavili javni tender za navodne usluge“.

"I na kraju, gospodo iz A2A, ukoliko biste traženu dokumentaciju o vašim zahtjevima i elaborate konsultantskih usluga dostavili Skupštini i njenom Odboru za ekonomiju, mi ćemo vam se javno izviniti, jer smo vas neopravdano i tendenciozno klevetali, u suprotnom očekujte poziv državnog tužioca, po povratku iz ribolova i godišnjeg odmora", naveo je Miličković.

Galerija

Bonus video: