EN plus: Optužbe SDP-a su cinična laž

Kompanija Olega Deripaske odgovorila manjoj članici vladajuće koalicije
5 komentar(a)
KAP, Kombinat aluminijuma, Foto: Luka Zeković
KAP, Kombinat aluminijuma, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 31.08.2013. 08:40h

Ruska En plus grupa Olega Deripaske reagovala je juče na izjavu Socijaldemokratske partije Crne Gore ističući da je “izjava SDP-a cinična laž i još jedan pokušaj da se izbjegne odgovornost za stečaj u KAP-u, masovna otpuštanja zaposlenih bez isplate otpremnina, kao i višemilionske dugove fabrike i države, koji će, nažalost, sada pasti na teret poreskih obveznika Crne Gore”.

Iz SDP-a su dan ranije saopštili da KAP u stečaju dobija bolje i povoljnije ugovore od KAP-a koji je bio obezbijeđen garancijama države i kojim je upravljao CEAC, dio En plus grupe.

“Lako je zaključiti da se na KAP gledalo kao na mehanizam za izvlačenje gomile novca iz džepova naših poreskih obveznika i za njegovo iznošenje van Crne Gore na račune CEAC-a i sa njim povezanih lica. Upravo to dodatno obavezuje nadležne da ospore potraživanja koja su zasnovana na fiktivnim ugovorima između CEAC-a i sa njim povezanih lica, što SDP uporno traži”, saopšteno je tada iz ove vladajuće partije.

Iz En plus grupe je odgovoreno da je KAP nakon uvođenja stečaja počeo da dobija električnu energiju po povlaštenim cijenama, broj zaposlenih u fabrici je sveden do ekonomski opravdanog nivoa i da su zarade zaposlenih značajno smanjene.

“Ovakav biznis-model rada KAP-a je bio razrađen od strane ruskog menadžmenta u fabrici, i mnogo puta je predlagan crnogorskim vlastima kao jedina moguća opcija za očuvanje KAP-a i njegovu transformaciju u profitabilni aktiv. Međutim, crnogorske vlasti, uključujući i predstavnike SDP, više puta su odbacivali dati model, dovodeći, u konačnom, KAP do stečaja”, ističe se u reagovanju En plusa.

Iz Deripaskine kompanije još jednom su naglasili da su crnogorske vlasti “odobrile njihov plan ranije, to bi omogućilo izbjegavanje aktiviranja državnih garancija na iznos veći od 120 miliona eura, i KAP bi mogao samostalno da ih izmiruje, kako je to i radio do marta 2012. godine”.

“Takođe bismo željeli da podsjetimo da je 2007. godine upravo SDP postala jedna od glavnih partija - inicijatora poništenja rezultata tendera za privatizaciju i razvoj TE Pljevlja, na kojem je pobijedila En plus grupa. Kao rezultat toga, KAP je ostao bez sopstvenog izvora električne energije, što je osnovni uzrok svih problema u KAP-u i ekonomiji Crne Gore. Upravo SDP za to snosi ličnu odgovornost “, istakli su dalje iz En plusa.

Uložili 200 miliona, a nisu dobijali dividendu

Iz En plus grupe su ponovili da su u KAP uložili 200 miliona eura i da su prevareni.

“Prevareni su takođe i italijanski investitori u EPCG, kao i VTB banka, koja je dala saglasnost da odobri KAP-u u 2010. godini kredit u iznosu od 20 miliona eura bez garancija Vlade, za isplatu otpremnina radnicima KAP-a i Rudnika boksita iz Nikšića. En plus grupa je prinuđena da traži naknadu pretrpljenih troškova preko međunarodnih arbitražnih sudova, a uvjereni smo da će na isti način postupiti i drugi prevareni investitori”, dodaje se dalje u saopštenju.

Oni su naveli i da ni En plus grupa ni CEAC, nikada nijesu dobijali dividende od KAP-a.

“Svi finansijski iskazi KAP-a su provjeravani od najvećih međunarodnih revizorskih kompanija sa besprekornom reputacijom: Deloitte, KPMG i Ernst&Young – i u skladu sa zakonodavstvom Crne Gore blagovremeno su se dostavljali svim kontrolnim organima. Ovakvim ciničnim izjavama SDP obmanjuje prvenstveno narod Crne Gore, koji je prinuđen da plaća iz svog džepa za cinizam i nekompetentnost nekih političara”, zaključili sui z En plusa.

Bonus video: