Ministarstvo ekonomije: Blokada odvoza rude dovodi do mogućeg stečaja

“Nama je i ovako stečaj kada već osam mjeseci ne primamo plate”, kazali su nezadovoljni radnici
0 komentar(a)
Boksiti, Foto: Svetlana Mandić
Boksiti, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 30.08.2013. 13:45h

U Ministarstvu ekonomije smatraju da blokada odvoza rude dovodi do mogućnosti stečaja, a time prestanka radnog odnosa zaposlenih.

„Blokada isporuke rude iz Rudnika boksita najviše štete može nanijeti kompaniji i zaposlenima, posebno u situaciji kada postoji kupac za 450 hiljada tona u naredne tri godine. Od isporuke ugovorenih količina rude zavisi ne samo obezbjeđenje sredstava za zarade već i dugoročna održivost proizvodnje boksita u Nikšiću. Budućnost kompanije i zaposlenih u njoj zavisi upravo od poštovanja ugovorenih rokova, i to je jedini način da se obezbijede funkcionisanje preduzeća. U suprotnom, u kompaniji koja je u situaciji u kojoj su RBN, postoji prijetnja od stečaja, čime bi se dovelo u pitanje opstanak kompanije a, kao što je i poznato, svim zaposlenima bi, po sili zakona, prestao radni odnos“, navodi se u saopštenju Ministarstva ekonomije.

Oni podsjećaju da je kupac već uplatio avans ali da je i to, zbog aktuelne situacije, dovedeno u pitanje.

„Realizacija postojećeg ugovora predstavlja osnov za reorganizaciju preduzeća u cilju očuvanja najvećeg mogućeg broja radnih mjesta i dalje eksploatacije boksita“, ističu iz resornog ministarstva

„S druge strane, realizacija postojećeg ugovora predstavlja osnov za reorganizaciju preduzeća u cilju očuvanja najvećeg mogućeg broja radnih mjesta i dalje eksploatacije boksita“, ističu iz resornog ministarstva.

Ukoliko isporuka rude mađarskom Vagon inpeksu ne krene u ponedjeljak, 3.septembra, ugovor o isporuci 450.000 tona za tri godine će biti raskinut, a pozicija zaposlenih kroz bilo koju reorganizaciju preduzeća, uključujući i stečaj, biće otežana. To je kazao Predrag Stamatović, predstavnik Vlade u Odboru direktora nikšićkih Rudnika boksita. Grupa nezadovoljnih radnika desetak dana dežura ispred utovarne rampe na Gračanici kako bi spriječili eventulani odvoz rude sve dok im ne budu isplaćene dvije od osam zaostalih zarada.

“Nama je i ovako stečaj kada već osam mjeseci ne primamo plate”, kazali su nezadovoljni radnici.

Bonus video: