Zatvoren restoran Bora Lazovića jer nije izdavao PDV račune

Jednom od najmoćnijih Budvana Poreska inspekcija zatvorila restoran
102 pregleda 47 komentar(a)
Ažurirano: 30.08.2013. 06:41h

Poreska inspekcija zatvorila je juče popularni plažni bar i restoran „Lumbrela“ u Bečićima, kojim gazduje firma Mogren trade lidera budvanskog DPS i aktulenog šefa lokalnog parlamenta Bora Lazovića.

Da lokal ne radi, juče se svako mogao uvjeriti, jer terasa lokala je bila potpuno raspremljena, stolovi neuređeni, a osoblje nije bilo u lokalu. Upravo na vratima lokala, zalijepljeno je obavještenje „Zatvoreno po nalogu poreskog inspektora”. Kako je „Vijestima“ potvrđeno u Poreskoj upravi, do ove radikalne mjere je došlo nakon što je inspektor utvrdio da nijesu izdavani fiskalni računi. Za ovaj prekršaj osim zatvaranja postoji i novčana kazna koja najčešće iznosi od 3.800 do 7.500 eura.

Firmu Mogren trade, koja je u Centralnom registru privrednih subjekata registrovana za djelatnosti restorana i pokretnih ugostiteljskih objekta, osnovao je prije četiri godine Lazović, dok je upravljanje njome povjerio izvršnoj direktorki Ireni Strahinji.

Lazovićeva firma je godinama unazad zakupac tog dijela bečićke plaže, nadomaka hotela Splendid, u dužini od 65 metara na kome je postavljen veliki montažni objekat restoran „Lumbrela“, koji važi za jedan od popularnijih u Bečićima.

U Upravi za inspekcijske polove “Vijestima” je rečeno da su prije deset dana njihovi inspektori takođe vršili kontrolu rada ovog plažnog restorana, ali da nijesu pronašli nijednu nepravilnosti. Ovog ljeta, prema podacima sa sajta Ministarstva finansija u akciji “Siva zona na sva zvona”, “Lumbrela” je već dva puta kažnjavana. U izvještaju za period od 5. do 11. avgusta je navedeno da je preduzeću Mogren trade, odnosno njegovoj poslovnici “Lumbrela” - gril bašta u Bečićima, izrečena kazna zbog obavljana ugostiteljske djelatnosti suprotno zakonu od 300 eura. U istom periodu Lazovićevom restoranu izrečena je kazna od 400 eura zbog nelegalnog zapošljavanja stranaca.

Pretprošle godine turistička inspekcija je zatvorila restoran, nakon što su se gosti hotela Splendid žalili na preglasnu muziku. Inspektori su tokom provjere utvrdili da “Lumbrela” nije imala dozvolu za rad, čije je izdavanje tada bilo u proceduri. Restoran je tih par dana bio zatvoren dok nije kompletirana dokumentacija.

Inače, inspektori Poreske uprave tokom minule sedmice imali su pune ruke posla u metropoli turizma, pa su tako pokrenuli prekršajni postupak protiv popularnog otvorenog šanka na budvanskom šetalištu „Maltez“, zbog, kako je navedeno, neevidentiranja prometa. A zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka podnijeti su i protiv nekoliko preduzetnika i zakupaca plaža, koji nijesu evidentirali promet.

Zatvoren parking hotela Park

Poreski inspektor zapečatio je juče i veliki parking hotela „Park“ na samom ulazu u Budvu. Parking, bukvalno na samoj Slovenskoj plaži, uz turističko naselje, zapečaćen je takođe zbog neizdavanja fiskalnih računa.

Inače, ova pojava bila je učestala tokom ove sezone, i veliki broj turista i građana, žalio se redakciji “Vijesti” da su za korišćenje parkinga, uglavnom onih izdatih u zakup privatnicima, dobijali blok račune ili neodgovarajuće fiskalne račune.

Galerija

Bonus video: