Perišić: KAP redovno plaća račune i smanjuje troškove

Stečajni upravnik Kombinata aluminijuma kaže da se situacija u kompaniji stabilizuje, kao i da će izvoz za 15-tak dana krenuti preko Luke Bar
3 komentar(a)
Veselin Perišić, Foto: Luka Zeković
Veselin Perišić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 29.08.2013. 07:23h

Predstavnici Elektroprivrede i kompanije Montenegrobonus, koja od uvođenja stečaja organizuje proizvodnju u Kombinatu aluminijuma Podgorica (KAP), trebalo bi uskoro da potpišu ugovor o isporuci struje podgoričkoj fabrici na mjesečnom nivou, saopštio je njen stečajni upravnik Veselin Perišić.

On je kazao i da je KAP od uvođenja stečaja izmirio sve račune za struju, koja se isporučuje na sedmičnom nivou.

"Priča o KAP-u kojem građani plaćaju struju, nije dobra. Zbog toga je opredjeljenje stečajne uprave i Montenegrobonusa da se stvore uslovi da fabrika uredno izmiruje sve obaveza, pa i struju, kao i da se na najmanju moguću mjeru svedu gubici, kako bi preduzeće moglo živjeti od svog poslovanja“, rekao je Perišić.

On je saopštio i da je Montenegrobonus postigao dogovor sa Željezničkim prevozom i Lukom Bar u vezi povoljnijih cijena usluga, s obzirom na opredjeljenje KAP-a da uvoz i izvoz robe ide preko te Luke.

"Naš pristup je da gdje god možemo pokušamo da smanjimo troškove, kako bi KAP zahvaljujući poslovanju mogao da servisira svoje obaveze"

"Očekujem da u narednih 15 dana i sa tom kompanijom nastavimo saradnju i da izvoz robe ide preko Luke Bar“, najavio je Perišić i dodao da su u podgoričkoj fabrici prinuđeni da do konačnog dogovora sa Glenkorom „premošćavaju“ probleme na tržištu.

On je objasnio da je cilj pregovora sa Glenkorom uspostavljanje dobre poslovne saradnje, kao i da se isporuka robe obavlja preko Luke Bar, jer je to povoljnije rješenje od izvoza preko Luke Ploče.

"Dogovor sa Lukom Bar i Željezničkim prevozom, u smislu znatno povoljnijih cijena, je garancija da će to imati uticaj na troškove poslovanja. Izvozom preko Luke Bar omogućili bismo domaćim kompanijama da imaju više posla“, saopštio je Perišić.

On je naveo i da su nakon potpisivanja ugovora sa Montenegrobonusom, koji organizuje proizvodnu u KAP-u, raskinuti skoro svi raniji ugovori, a zaključeni povoljniji.

"Naš pristup je da gdje god možemo pokušamo da smanjimo troškove, kako bi KAP zahvaljujući poslovanju mogao da servisira svoje obaveze. Ohrabruje činjenica da na svim nivoima pokušavaju da se naprave rezovi u smislu smanjenja i racionalizacije troškova“, kazao je Perišić.

Perišić je pozvao radnike KAP-a, kojima je omogućen odlazak u starosnu penziju i koji su najavili da će u petak blokirati kapiju fabrike i spriječiti izvoz gotove robe ukoliko se ne usvoje njihovi zahtjevi, da svoja prava traže na miran način

"Racionalizacija radne snage, kroz socijalni program, značiće osjetno smanjenje troškova KAP-a, što će ga dovesti u povoljniju situaciju po pitanju strateškog partnera“, poručio je Perišić.

Kada je riječ o Odboru povjerilaca KAP-a, Perišić je objasnio da teoretski postoji mogućnost i da on ne bude formiran, kao i da stečajna uprava nema pravo da po tom pitanju nameće rješenja.

"Odbor se ne mora formirati, a pravo povjerilaca je da odluče kako i na koji način će to biti urađeno. Teoretski je moguće da ne bude dogovora“, rekao je Perišić.

On je podsjetio da je Zakonom o stečaju ostavljena mogućnost formiranja Odbora sa tri ili pet članova, kao i da je to organ koji štiti interese povjerilaca, od kojih zavisi kako će on izgledati.

Sastanak povjerilaca KAP, koji je u Privrednom sudu bio zakazan za 15. avgust, odložen je za 10. septembar, jer najveći povjerioci nijesu mogli da se dogovore oko broja članova.

Pravni zastupnici Centralno-aluminijumske evropske kompanije (CEAC), En plus grupe i VT banke (VTB) predlagali su da odbor ima pet članova, dok su se predstavnici države i Elektroprivrede zalagali za tročlani.

Povjerioci sa najvećim potraživanjima su Ministarstvo finansija koje traži 148,15 miliona, CEAC Holdings limited 50,85 miliona, EPCG sa 44,93 miliona, En plus grupa oko 43,47 miliona i VTB oko 25,86 miliona eura.

Bivši radnici ne mogu ulaziti i ometati proizvodnju

Perišić je pozvao radnike KAP-a, kojima je omogućen odlazak u starosnu penziju i koji su najavili da će u petak blokirati kapiju fabrike i spriječiti izvoz gotove robe ukoliko se ne usvoje njihovi zahtjevi, da svoja prava traže na miran način.

On je pozvao radnike, koji traže isplatu otpremnina i novca koji su godinama izdvajali u stambeni fond, kao i uplatu beneficiranog staža za 240 njihovih kolega, da ne ugroze poslovanje KAP-a i ne prouzrokuju materijalnu štetu, koju bi u krajnjoj liniji morali platiti.

"Zamolio bih te ljude da ne blokiraju kapiju. Spreman sam da pomognem kako bi im se obezbijedila prostorija u kojoj bi se okupljali ili da se razmotri mogućnost prisustva njihovih predstavnika u fabrici u svakom trenutku, ali uz obavezu da je mirno napuste“, poručio je Perišić.

On je dodao da se nikakvo masovnije okupljanje ne može dozvoliti, jer u krugu fabrike ne mogu boraviti nezaposleni ili oni koji nijesu radno angažovani.

"Ljudima kojima je prestao radni odnos u KAP-u ne mogu ući u fabriku i nezadovoljstvo ispoljavati tako što će remetiti proizvodnju ili nanijeti štetu preduzeću. Pravila koja su oduvijek važila u KAP-u, važe i sada, jer je neophodno da se zaštiti imovina i proces proizvodnje u fabrici“, objasnio je Perišić.

On je saopštio i da je juče imao sastanak sa advokatom radnika KAP-a Zoranom Piperovićem, kao i da je za rješavanje njihovih problema neophodno strpljenje i pristup koji ne bi nanio štetu nikome.

Bonus video: