Rudari nastavili sa blokadom, poručili Vladi da mora naći rješenje

Radnici traže od nadležnih institucija da ispitaju poslovanje Boksita
69 pregleda 1 komentar(a)
Boksiti protest, Foto: Ivan Petrušić
Boksiti protest, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 29.08.2013. 06:55h

Na rampi Rudnika Boksita juče je, za razliku od prethodnih dana, bilo mirno. Nikšićki rudari u manjim grupama nastavili su da dežuraju kako bi spriječili eventulani odvoz rude ugovrene sa mađarskim Vago impeksom.

Na ruku im ide i to što su u Montekargu, koji je zadužen za transport, zauzeli jasan stav da neće voziti rudu sve dok se radnici ne sklone sa pruge. Zakazala je pri tom i reakcija nadležnih institucija od kojih je uprava Rudnika Boksita prethodnih dana tražila pomoć kako bi se omogućio nesmetan odvoz rude.

Dok čekaju da im se neko obrati i ponudi rješenje, rudari ponavljaju da bez isplate dvije od osam zaostalih zarada ni ne pomišljaju da prekinu blokadu pruge.

“Ako treba odmah sjutra ćemo spremiti pet kompozicija, ali i mi moramo da živimo pa zahtijevamo da se ispune naši uslovi. Niko neće ništa da nam kaže šta se dešava sa Boksitima. Mi moramo da istrajemo jer nam sjutra djeca kreću u školu, a mi nemamo ni eura”, kazao je juče Krsto Kostić, ispred okupljenih radnika koji traže od Vlade da se umiješa u rješavanje nastale krize.

“Ovo je sramota da niko iz ove vlasti koja nas je i dovela na ove grane neće ni da nam se obrati. Mi danima i danima čekamo ođe i ništa, nema nikakvih rekacija”, ogorčeno je prokomentarisao Kostić.

Nakon sastanka sa izvršnim direktorom, Miloradom Đurovićem, pomoć, ali konkretnu, od Vlade su tražili i iz Samostalnog sindikata Rudnika Boksita.

“Poslali smo zahtjev Ministarstvu eknomije i Bordu direktora da se što prije sastanemo jer nam je izvršni direktor saopštio da Mađari pritiskaju i traže hitnu isporuku rude, na račun 100.000 eura avansa koji su uplatili prije nekoliko dana. Bojimo se da ovo stanje može ugroziti ugovore, a to niko ne želi. Tražićemo od nadležnih da pomognu u prevazilaženju nastale situacije”, kazao je predsjednik Samostalnog sindikata Borisav Bojanović.

Radnici su juče tražili od nadležnih institucija da ispitaju poslovanje Boksita jer se pitaju kako je moguće da su primili samo jednu i po zaradu, od milion i stotinu hiljada eura koliko se izvezlo rude od početka godine.

Odbili su i da prihvate avanas od 100,000 eura jer, kako su objasnili, to nije dovoljno ni za polovinu jedne zarade.

Bonus video: