Nije bilo odobrenja da A2A savjetuje EPCG bez tendera

Manjinski akcionari sumnjaju da su u pitanju fiktivni ugovori i da je to način da A2A izvlači novac iz EPCG
19 komentar(a)
Ažurirano: 28.08.2013. 16:41h

Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki Crne Gore, u periodu od 2009. do kraja 2011.godine, nije dala Elektroprivredi Crne Gore nijedno od mišljenja koje se odnosi na nabavku konsultantskih i pravnih usluga, višemilionske vrijednosti, od kompanije A2A, potvrdila je „Vijestima” predsjednica ove Državne komisije Suzana Pribilović.

Iz EPCG su ranije tvrdili da im je Komisija odobrila da konsultantske usluge dobijaju od A2A bez objavljivanja tendera.

Elektroprivreda je za savjetovanja i pravne usluge tokom 2010. godine potrošila je 4,56 miliona eura, u 2011. godini 5,45 miliona eura, a tokom 2012. godine čak 4,29 miliona eura, pokazuju zvanični podaci iz finansijskih izvještaja objavljenih na sajtu Komisije za hartije od vrijednosti. Najveći dio novca a najmanje 7,5 miliona uplaćeno je kompaniji A2A, koja od kraja 2009. godine rukovodi menadžmentom EPCG i drugi je po veličini akcionar sa 43,7 odsto akcija. A2A je usluge od EPCG naplaćivao bez ikakvog prethodno sprovedenog tendera, što je ovlašćeni predstavnik te kompanije i potvrdio akcionarima na skupštini održanoj 16. juna ove godine.

Odgovarajući na pitanje predstavnika manjinskih akcionara EPCG, tokom skupštine akcionara izvršni direktor Enriko Malerba, predstavnica menadžmenta Vojka Ćalasan i Miloš Komnenić, opunomoćeni predstavnik A2A iz advokatske kancelarije Vanje Mugoše, prema onom što piše u zapisniku saopštili su „da se za konsultantske usluge od A2A, shodno obavještenju Komisije za javne nabavke i odredbama važećeg Zakona o javnim nabavkama, ne raspisuje tender”. U napomenama iz izvještaja revizora EPCG za 2012. godinu navodi se da su obaveze EPCG prema povezanom pravnom licu A2A iznose 5,05 miliona eura za 2012. godinu i 2,53 miliona eura za 2011. godinu.

Manjinski akcionari sumnjaju da su u pitanju fiktivni ugovori i da je to način da A2A izvlači novac iz EPCG na štetu ostalih akcionara.

Pribilović je potvrdila, takođe, da je bivša Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki tokom 2010. godine dala dva mišljenja, ali se „nijedno od njih ne odnosi konkretno na nabavku kosultantskih i pravnih usluga višemilionske vrijednosti od A2A”.

Pribilović je saopštila „Vijestima” da prema evidencijama stručne službe Državne komisije „nema podataka da se kompanija A2A obraćala Komisiji radi davanja bilo kakve saglasnosti”.

„Ukazujemo da Državna komisija shodno važećem Zakonu o javnim nabavkama (ZJN) nije nadležna i nema ovlašćenja da daje bilo kakva tumačenja tog Zakona, mimo svojih odluka”, saopštila je predsjednica Pribilović odgovarajući na pitanje „Vijesti“ da li je moguće i zakonito, prema odredbama važećeg ZJN, da EPCG, u većinskom državnom vlasništvu, bez sprovedenog tendera i bez saglasnosti Uprave za javne nabavke, da se kupuje od povezanog lica konsultantske i pravne usluge, ili bilo kakva druga roba milionske vrijednosti?

Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki takvo obavještenje ili dozvolu za tako nešto, ni Elektroprivredi niti bilo kojeg drugom učesniku u nabavkama nije ni mogla dati tokom prošle poslovne godine. Od 1. januara 2012. godine, od kada je na snazi novi Zakon o javnim nabavkama u Crnoj Gori takvo odobrenje i saglasnost isključivo se može dobiti od Uprave za javne nabavke kojom šefuje Mersad Mujević. Iz Uprave za javne nabavke Crne Gore, prošle sedmice, potvrđeno je „Vijestima” da ni iz te institucije nije data nikakva saglasnost ili mišljenje vezano za ove višemilionske nabavke od povezanog lica A2A.

Iz Uprave za javne nabavke Crne Gore, prošle sedmice, potvrđeno je „Vijestima” da ni iz te institucije nije data nikakva saglasnost ili mišljenje vezano za ove višemilionske nabavke od povezanog lica A2A

Pitanja poslata Kovačeviću i Malerbi

Imajući u vidu dosta dilema u vezi moguće spornih transakcija između EPCG i A2A „Vijesti“ su prije dva dana poslale pitanja za predsjednika borda Srđana Kovačevića i izvršnog direktora EPCG Enrika Malerbu, od kojih očekuje odgovore do kraja sedmice.

“Vijesti” su pitale koliko je povezano lice A2A do sada obračunao, a koliko naplatio od EPCG novca od ukupno prikazanih 14,3 miliona troškova za navedene usluge, kao i koliko su tokom prvih šest mjeseci 2013. godine A2A i druga pravna ili fizička lica do sada naplatili novca od EPCG na ime konsaltinga i pravnih usluga? Izvršnog direktora Malerbu “Vijesti” su pitale zašto u menadžmentu EPCG nije zaposlio vrsne pravnike i konsultante iz A2A nego za te usluge svake godine fakturiše po 4 ili 5 miliona eura troškova na teret EPCG?

Predsjednika borda Kovačevića “Vijesti” su pitale da li je zadovoljan savjetodavnim i pravnim uslugama A2A imajući u vidu da državi Crnoj Gori baš od te kompanije u narednom periodu prijeti međunarodna arbitraža zbog nepoštovanja Ugovora o dokapitalizaciji iz 2009. godine?

Od Kovačevića je zatraženo da odgovori da li je zadovoljan načinom na koji italijanski menadžment i direktor Malerba operativno rukovode Elektroprivredom?

Akcionari zovu tužilaštvo da reaguje ako ga ima

Predsjednik Udruženja manjinskih akcionara EPCG Vasilije Miličković, pozvao je juče još jednom vrhovnog državnog tužioca „da reaguje, ako ga ima”.

“Kao predsjednik Udruženja insistiram na detaljnom objašnjenju menadžmenta A2A, koji rukovodi EPCG, na čelu sa gospodinom Malerbom. Želimo objašnjenje o tome o kakvim se zapravo savjetodavnim i pravnim uslugama radi. Tražimo vrlo precizan odgovor kakvi su efekti u EPCG tih usluga”, poručio je Miličković.

On je istakao da ga ne zabrinjava što su na skupštini akcionara obmanuti od strane advokata A2A.

Kovačević i Malerba

“Da Crna Gora ima državnog tužioca, ova stvar bi odmah bila procesuirana i ne bi bilo potrebe da dajemo javne apele da se to uradi. Kako su sudstvo, policija i tužilaštvo uglavnom popunjavani partijskim vojnicima DPS-a, a manjim dijelom SDP-a, apsolutno nemamo nadu i iluziju da će se neko od njih usuditi da uđe u EPCG i otkriva te kriminalne radnje”, istakao je Miličković.

On smtra da u ovom slučaju postoje opravdane sumnje da se radilo o “organizovanom kriminalu”.

“Na ova pitanju moraju da odgovore daju dva ključna čovjeka koja su usrećila građane Crne Gore tokom dokapitalizacije EPCG, a to su potpredsjednik Vlade Vujica Lazović koji je obavljao funkciju predsjednika Savjeta za privatizaciju i funkciju predsjednika Tenderske komisije, kao i premijer Milo Đukanović koji su imali presudnu ulogu u izboru njima voljenog strateškog partnera”, tvrdi Miličković.

Galerija

Bonus video: