Sastanak sa ministrom bez dogovora za otpremnine radnika KAP-a

Advokat radnika je upozorio da nezadovoljni radnici zavise od dobre i političke volje izvršne vlasti
9 komentar(a)
Ažurirano: 28.08.2013. 07:22h

Dugoočekivani razgovor ministra ekonomije Vladimira Kavarića i Zorana Piperovića, ovlašćenog predstavnika nezadovoljnih radnika Kombinata aluminijuma nije urodio plodom i konačnim dogovorom.

Radnici koji su stekli pravo na penziju i oni koji će uslov ispuniti narednog mjeseca insistiraju da im se isplate otpremnine i novac iz Stambenog fonda, košto su dobijali radnici koji su ranije napuštali kompaniju.

Dogovoreno je samo da će, advokat Piperović, tokom septembra nastaviti razgovor sa ministrom finansija Radojem Žugićem. Ovlašćeni predstavnik radnika KAP-a Radovan Tošković saopštio je juče popodne “Vijestima” da im razgovori liče na “zamajavanje” javnosti i radnika, te da će u petak na zboru u KAP-u donijeti odluku o daljim aktivnostima.

Advokat Piperović kazao je “Vijestima“ da je tražio da se naknade za radnike isplate iz tekućih troškova budžeta.

"Dalje sam tražio da se razmotri mogućnost isplate, kroz rebalans budžeta, koji nije izvjestan uopšte. Pitan sam da li postoji separatna mogućnost, namjenska, za isplatu novca u iznosu od 500 hiljada, dva ili tri miliona. Pred ministrom Kavarićem zvao sam ministra finansija Radoja Žugića kojeg sam pitao o mogućnostima isplate putem rebalansa budžeta. Dogovoreno je da se sa njim vidim narednih 10-15 dana i razmotrimo modalitete isplate“, saopštio je Piperović “Vijestima” nakon sastanka.

Advokat radnika je upozorio da nezadovoljni radnici zavise od dobre i političke volje izvršne vlasti te da ne bi bilo pametno da se kreće u nove proteste.

"Meni je između redova sugerisano da ako se krene u nove proteste i blokadu izvoza metala iz KAP-a država jednostavno može da saopšti da je kompanija u stečaju, suspendovan je Kolektivni ugovor, i da nemaju zakonskog osnova već samo dobru volju za bilo kakve isplate. Zato sam mišljenja, da do isplate sredstava možemo doći samo ukoliko budemo kooperativni sa ljudima koji pokazuju dobru volju i da nismo u prilici da taj dijalog opstruiramo", zaključio je Piperović.

Radnici KAP-a, budući penzioneri, sudeći makar prema prvim reakcijama juče nijesu bili zadovoljni ishodom razgovora u Ministarstvu ekonomije.

"Ovo mi sve liči na razvodnjavanje priče i zamajavanje nas i javnosti od Ministarstva ekonomije. U petak ćemo odlučiti o daljim koracima”, poručio je Radovan Tošković.

Pitanje je da li će bivši radnici koju su sada penzionisani moći da uđu u krug fabrike, jer je stečajni upravnik Veselin Perišić, zbog prošlonedjeljnog upada u upravnu zgradu, najavio da obezbjeđenje neće dozvoliti ulazak osobama koji nemaju radni angažman.

On je tokom ranijeg protesta tražio asistenciju policije, koja je saopštila da ne može intervenisati jer nije bilo narušavanja javnog reda i mira niti je učinjen drugi prekršaj.

Predstavnici radnika KAP-a koji su prije desetak dana blokirali izvoz aluminijuma iz te fabrike tražili su da im se isplate otpremnine u iznosima od 6.000 do 14.000 eura, ali i 177 eura iz Stambenog fonda za svaku godinu radnog staža. Iz KAP-a su im, međutim, poručili da za tu namjenu jednostavno u stečajnom postupku nije predviđena isplata novca.

Stiže novac za staž 250 radnika

Piperović je dodao da ima uvjeravanja da će najkasnije za sedam dana biti uplaćen novac za povezivanje radnog staža za nešto više od 250 radnika koji bi trebalo da do kraja septembra steknu pravo na penziju.

Za povezivanje staža potrebno je 2,2 miliona. „Rečeno mi je da je to već trebalo da bude uplaćeno, ali je došlo do kašnjenja i biće za 3 do 4 dana, a najkasnije za sedam“, dodao je Piperović.

Galerija

Bonus video: