Firma u stečaju, a plate direktora veće od Đukanovićeve

Menadžment Duvanskog kombinata zarađuje kao da se radi o uspješnoj kompaniji
102 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.08.2013. 15:35h

Plate direktora u Duvanskom kombinatu, državne firme u stečaju, veće su od onih koje ima premijer i ministri.

To preduzeće je sada u programiranom stečaju, kroz tzv. postupak reorganizacije, ali mu zbog dugova, koji su odavno premašili iznos od 30 miliona eura, sasvim izvjesno, prijeti likvidacija. Njegovi top menadžeri, zahvaljujući dosta čudnoj proizvodnji egipatskog brenda “kleopatra”, ipak, uživaju danas pozamašne mjesečne zarade, samim tim i privilegije, kao da su vladini činovnici.

Prema zvaničnim podacima o isplati mjesečnih zarada u DKP-u za mjesec maj, u koje su “Vijesti” imale uvid, glavni predstavnik države u toj kompaniji i predsjednik odbora direktora Ilija Kračković imao je mjesečnu zaradu u bruto iznosu od 2.121 euro, a u neto iznosu 1.337 eura.

Kračkovićeva zarada za mart prošle godine u bruto iznosu bila je 1.935 eura, a u neto iznosu 1.296 eura.

Nešto manju mjesečnu zaradu od njega uživa izvršni direktor DKP-a Slavoljub Vukašinović koji je još tokom prošle godine prvi javno i obznanio neto zaradu od oko 1.100 eura.

Pored njih dvojice, prema isplatnim listama za maj ove godine, relativno više mjesečne zarade uživali su direktor prodaje DKP-a Milan Bulatović sa bruto zaradom od 2.517 eura i neto od 1.579 eura, kao i direktor proizvodnje cigareta Mihailo-Mićko Jovanović kojem je za maj isplaćeno 1.540 eura u neto iznosu ili 2.454 eura bruto.

Šefica pravnog sektora DKP-a u stečaju Mirjana Knežević, primila je za maj ove godine 1.288 eura u neto iznosu a to u bruto iznosu vrijedi 2.041 euro.

Predstavnik poslovodstva DKP-a za tržište Srbije, za kojeg radnici tvrde da “ni ne dolazi” u sjedište podgoričke firme, Ranko Kalezić, u maju ove godine je zaradio 1.172 eura neto ili 1.850 eura bruto.

Radnici koji čekaju svoje plate od 250 do 350 eura kažu da je mnogo “cezara” oko podgoričke “kleopatre"

Prema dostupnim izvještajima o mjesečnim primanjima glavnih članova crnogorske Vlade za 2013, premijer Milo Đukanović, prema podacima sa veb sajta Komisije za utvrđivanje koflikta interesa mjesečno zarađuje u neto iznosu 940 eura plus 300 eura naknade iz Savjeta za privatizaciju. Potpresjednik Duško Marković ima osnovnu neto zaradu u iznosu od 1.057 eura, ali i dvije naknade u iznosu od 435 i 500 eura po osnovu članstva u kolegijumu Vlade za pristupanje Evropskoj uniji i članstva u Sudskom savjetu. Takođe, potpredsjednik Vujica Lazović, prema dostupnim podacima, ima mjesečnu neto zaradu od 1.163 eura plus 338 za članstvo u Savjetu za privatizacije i kapitalne projekte.

Radnici koji čekaju svoje plate od 250 do 350 eura kažu da je mnogo “cezara” oko podgoričke “kleopatre”. DKP već više od godinu proizvodi “kleopatru” na čijoj kutiji piše “Made in Egypt”. Iako je iz Egipta još prošle godine najavljena tužba zbog falsifikovanja ovog brenda, iz menadžmenta DKP-a su više puta zvanično saopštili da se radi o “legalnom poslu”.

Stara duvanska kompanija DKP će, u slučaju brze privatizacije Novog duvanskog kombinata koju Vlada očekuje do kraja ovog mjeseca, sasvim izvjesno biti brzo likvidirana. Ako se to i ne desi, pred starim DKP-om u stečaju, sigurno nije svijetla budućnost.

Tajna koliko Raičević zarađuje i troši

U zvaničnim papirima “Vijesti” nijesu mogle naći mjesečna primanja stečajnog upravnika DKP-u Veselina Raičevića koji već tri godine shodno ovlašćenjima, koja mu je dao Privredni sud, obavlja ovu funkciju.

Interesantno Raičević, iako predstavnik sudske vlasti, od uvođenja stečaja u DKP nikada nije želio javno otkriti primanja top menadžera ovog preduzeća iako su “Vijesti” to tražile od njega još prije par godina.

Prema važećim propisima, ovlašćenja stečajnog upravnika su velika kada je u pitanju raspolaganje novcem koji prihoduje DKP, a prema svom nahođenju ima pravo da naplaćuje čak i troškove reprezentacije, kao i putne troškove itd…

Nije bilo moguće dobiti zvanični dokument o tome koliko je Raičević imao eventualnih prihoda i materijalne koristi od poslovanja u DKP-u u stečaju.

Dolazili iz njemačkih firmi Hauni i Focke

Prema informacijama “Vijesti” u Podgorici su prije nekoliko dana boravili predstavnici renomirane njemačke državne firme Hauni iz Hamburga i njemačke private firme Focke & Co.

Radi se o njemačkim kompanijama koje zapošljavaju ukupno 12.000 ljudi i koje su navodno spremne da podrže razvoj proizvodnje sa kupcem akcija u Novom duvanskom kombinatu.

Ugovor sa Vladom i Opštinom Podgorica, nakon javnog oglasa, za kupovinu akcija Novog duvanskog potpisao je konzorcijum tri firme Primat iz Užica, Partner Company iz Danilovgrada i Jaz expres iz Budve.

Oni bi do kraja ove sedmice trebalo da uplati 7,1 milion eura za ove akcija. Ukoliko uplate sumu preuzimaju plac na Ćemovskom polju, naslijeđuju proizvodnju brendova starog DKP-a i preuzimaju 170 radnika.

Galerija

Bonus video: