Radnici Boksita spriječili odvoz rude, dežurstva na rampi

"Ovdje su samo radnici koji se bore za svoja prava i koji ne ruše nikakve zakone. Nijesmo mi protiv Rudnika i države"
6 komentar(a)
Ažurirano: 28.08.2013. 07:15h

Radnici nikšičkih Rudnika boksita, koji protestvuju tražeći dvije od osam zaostalih zarada, spriječili su juče odvoz rude.

Umjesto dvije kompozicije od po 14 vagona juče se ispred utovarne rampe Rudnika boksita na Gračanici pojavila samo lokomotiva koja se nakon pola sata stajanja vratila nazad u stanicu.

Kako su "Vijestima" kazali iz Montekarga, preduzeća angažovanog za odvoz rude, vagoni će ostati u stanici sve dok se ne skloni grupa radnika koja danima dežura ispred rampe.

Predstavnik radnika Mikonja Lončar kazao je da traže minimum da bi prehranili porodice i da neće odustati.

"Dobili smo informaciju da je izvršni direktor Milorad Đurović obavijestio nadležne da kompozicija može doći bez problema da utovari rudu. Umjesto takvih netačnih informacija bolje bi bilo da dođe i razgovara sa nama jer na silu se ništa ne može postići, osim što će Boksiti morati da plaćaju kaznene penale Željeznici. Što se nas tiče zahtjev je jasan – nema odvoza rude dok ne dobijemo dvije zarade", poručio je Lončar u ime okupljenih radnika.

Njih oko 70 okupilo se juče ujutro ispred utovarne rampe spremni da spriječe odvoz rude. Dio njih je otišao tako da je lokomotivu „dočekalo“ njih pedesetak. Nakon pola sata stajanja na šinama lokomotiva se uz zvuk sirene vratila nazad u stanicu, a radnici su organizovali dežuranje, kako ih vagoni ne bi dočekli „nespremne“.

"Tražimo zarade da bi mogli preživjeti i djecu spremiti u školu. Ovdje su samo radnici koji se bore za svoja prava i koji ne ruše nikakve zakone. Nijesmo mi protiv Rudnika i države. Pozivamo direktora, predstavnike Vlade u Odboru direktora, kao i predsjednika Opštine Nikšić da dođu da razgovaraju sa nama", kazao je radnik Ilija Đilas.

Direktor Boksita je o situaciji u preduzeću upoznao resorno ministrstvo, Odbor direktora, državno tužilaštvo i nikšićki Centar bezbjednosti čiji pripadnici „dežuraju“ zajedno sa rudarima.

On je dopisom obavijestio nadležne u preduzeću da će, za juče, organizovati utovar rude i da dvije kompozicije sa po 14 vagona zbog protesta radnika od 21.avgusta čekaju na željezničkoj stanici.

"Napominjem da je naša obaveza da u okviru svojih radnih aktivnosti organizujemo nesmetano odvijanje procesa isporuke rude", stoji u Đurovićevom dopisu.

"Pozivamo i mi tužilaštvo i policiju da uđu u Boksite i vide ko krade pare. Poručujemo direktoru da će snositi odgovornost ako se bilo kom radniku nešto desi“ , poručio je rudar Božidar Đilas.

U Boksitima je zaposleno 314 radnika kojima se, pored osam zarada ili u prosjeku oko sedam hiljada eura, duguju i dva regresa, zimnica i tri plate iz ljeta 2010. godine, kada su rudari protestvovali ispred upravne zgrade.

Iz uprave su prošle sedmice kazali da pregovaraju sa jednom njemačkom kompanijom o isporuci 500.000 tona rude, pa bi mjesečna isporuka, uključujući Njemce, Mađare, Poljake i Čehe iznosila oko 65.000 tona.

Nikšićkim rudarima ovo nije prvi puta da organizuju radikalne oblike protesta. Od 2009. godine su se tri puta zatvarali u jamu Biočki stan, jednom su nasilno zauzeli upravnu zgradu a jednom nakratko su blokirali i budoški tunel. Iako im je rješavanje krize u kompaniji obećavano više puta jednom čak i u pismu premijera Mila Đukanovića, kada su prvi put sišli u jami zbog čega su tada i prekinuli protest, situacija se nije poboljšala.

U ovim slučajevima zahtjevi su ispunjavani djelimično isplatom dijala zaostalih zarada ili izmjenom zakona da prekobrojni radnici prijevremeno odu u penziju.

Rudnici boksita privatizovani su 2005. godine u paketu sa Kombinatom aluminijuma ruskoj kompaniji CEAC. Boksiti su proizvodili rudu za KAP-ovu fabriku glinice koju je ruski menadžment zatvorio u aprilu 2009. zbog, kako su tada saopštili previsoke cijene rude iz Nikšića. Tada u Boksitima počinju problemi jer nijesu mogli pronaći novog stalnog kupca rude. Ruski menadžment kompaniju je napustio prije godinu dana.

Na lageru ruda vrijedna milion eura

Radnici su kazali da imaju rješenje za trenutnu situaciju u preduzeću. Kako je Vlada većinski vlasnik, a na rampi ima lagerovane rude u vrijednosti od oko milion eura, radnici predlažu da Vlada preuzme rudu, radnicima isplati dvije zarade, uzme 320.000 eura na ime ranije obezbijeđene pozajmice i organizuje proizvodnju.

"Zarade imaju od čega da se isplate. Odavde je od Nove godine otišlo 45.000 tona rude što je oko 1,1 milion eura. Od toga nam je isplaćena samo jedna i po zarada, što znači da mora još imati novca. Osim toga ljudima nijesu uplaćene zaostale rate kredita. Vlada je pred Novu godinu dala pozajmicu od pola miliona eura, a isplaćeno nam je samo po hiljadu eura. Ako se zna da u Boksitima ima oko 314 radnika gdje je ostatak novca", pitao je Ilija Đilas.

Galerija

Bonus video: