Zašto su telefoni i usluge jeftiniji u EU nego u Crnoj Gori?

U CG je Samsung S4 Mini, uz paket Smart plus 25 179 eura, uz pretplatu od 40,43 eura za naredna 24 mjeseca. U Britaniji isti telefon je besplatan uz paket od 37 eura na 24 mjeseca
57 pregleda 44 komentar(a)
Crnogorski telekom, telefoni, Foto: Screenshot
Crnogorski telekom, telefoni, Foto: Screenshot
Ažurirano: 26.08.2013. 07:23h

“Kako se kompaniji T-Mobile u Velikoj Britaniji isplati da recimo Samsung S4 Mini nudi potpuno besplatno u pretplati od 32 funte (37 eura) mjesečno, dok se kod nas taj isti uređaj nudi za cijenu od 179 eura uz pretplatu od 40 eura. Građani Velike Britanije za ovu pretplatu dobijaju dva puta više minuta nego građani Crne Gore”, naveo je čitalac “Vijesti” iz ove zemlje.

On navodi da isti operateri mobilne telefonije u Crnoj Gori mnogo skuplje naplaćuju svoje usluge nego u zemljama Evropske unije sa mnogo većim standardom. Prema podacima sa sajtova, u Crnoj Gori se plaćaju telefoni uz pretplatu kao što je Samsung S4 Mini koji uz paket Smart plus 25 košta 179 eura plus pretplata od 40,43 eura za naredna 24 mjeseca. U Britaniji isti telefon je besplatan uz paket od 37 eura na 24 mjeseca. U crnogorskom paketu je 360 besplatnih minuta, a u britanskom 1.000.

“Vijesti” su pismo čitaoca, bez njegovih ličnih podataka, poslali Crnogorskom telekomu u okviru kojeg posluje T-Mobile.

“Velika tržišta, koja naručuju milionske količine telefona, svakako imaju znatno povoljnije ulazne cijene od dobavljača, nego mala tržišta poput našeg. Samim tim u mogućnosti su dati krajnjem korisniku povoljniju cijenu telefona uz odgovarajuću tarifu. Cijena telefona, uz to, nije određena samo pretplatom već i ukupnom potrošnjom korisnika, koja je u zapadnoevropskim zemljama znatno veća, tako da su i popusti proporcionalni potrošnji”, naveli su u odgovoru iz Crnogorskog telekoma naglašavajući da se u njihovoj ponudi “nalaze najnoviji telefoni poznatih svjetskih brendova, poput Apple i BlackBerry, što je jedinstvena ponuda u regionu”.

Čitalac “Vijesti” kaže da svojim pismom želi da utiče na domaće mobilne operatere, da spuste cijene svojih usluga i mobilnih uređaja shodno standardu u Crnoj Gori. Prosječna plata u Crnoj Gori je 467 eura, a u Britaniji oko 1.600 eura.

“Mobilni telefon je postao stvarčica bez koje se ne može funkcionisati, obzirom da nam život nameće potrebu dostupnosti na svim poljima virtuelne komunikacije, i na svakom mjestu u svako vrijeme, što naši mobilni operateri vrlo dobro koriste, pa nas narodski rečeno 'deru' i na razgovore, a da ne govorim na Internet odnosno cijenu mobilnih uređaja”, kazao je čitalac “Vijesti” iz Velike Britanije.

Bonus video: