Perišić traži stečaj u Preradi zbog duga od 36 miliona eura

Mnogi radnici Prerade vide svoju šansu u prijevremenom penzionisanju, koje je nedavno ozakonila Skupština
3 komentar(a)
Prerada štrajk, Foto: Boris Pejović
Prerada štrajk, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 23.08.2013. 09:23h

Stečajni upravnik Kombinata aluminijuma Veselin Perišić, zatražio je od Privrednog suda pokretanje stečajnog postupka u Preradi, zavisnom društvu u stopostotnom vlasništvu KAP-a zbog dospjelog, a nenaplaćenog duga u ukupnom iznosu od 36,33 miliona eura, potvrđeno je "Vijestima" u sudu.

Predmet je tek dodijeljen sudiji Veselinu Vujoševiću koji vrlo brzo treba da zakaže ročište na kojem će se raspravljati o uvođenju stečaja u fabrici koja godinama postoji samo na papiru.

Kako “Vijesti” saznaju, dugovanja Prerade prijavljena sudu datiraju još od 1999. Račun Prerade je u blokadi još od novembra 2010. a prema zahtjevu Perišića, navedena kompanija preostalim radnicima, kojih je oko 30-tak, nije isplatila posljednjih 17 mjesečnih zarada.

Prema podacima iz Sektora za platni promet Centralne banke, Prerada je u blokadi zbog neplaćenog duga u ukupnom iznosu od 483.746 eura, a pred sudovima se vode sudski sporovi vrijedni čak oko 700.000 eura.

Stečaj u KAP-u pokrenut je 8. jula na zahtjev Ministarstva finansija, a Kombinat će, odnosno upravnik Perišić u Preradi, ukoliko se pokrene stečajni postupak, voditi glavnu riječ u upravljačkim strukturama preduzeća.

Mnogi radnici Prerade vide svoju šansu u prijevremenom penzionisanju, koje je nedavno ozakonila Skupština, ili u eventualnom angažmanu u primarnom dijelu KAP-a.

Predlozi stigli i za Kovačnicu i FAK Kolašin

Sličan predlog za pokretanje stečaja od strane stečajne uprave KAP-a stigao je Privrednom sudu i za dva ostala zavisna društva Kombinata, Kovačnicu i FAK Kolašin.

Kovačnica je nekada bila bivša prerađivačka fabrika KAP-a koja je proizvodila vojni program za bivšu Jugoslaviju, dok je u Kolašinu bila stacionirana fabrika za proizvodnju aluminijumskih užadi.

O stečaju u Kovačnici odlučivaće sudija Privrednog suda Dragan Vučević, a o FAK-u Kolašin sudija Ivan Kovačević.

Bonus video: