Izborni štab Navaljnog: Hakovan registar Poreske uprave, Poreska uprava demantuje

Kandidat za gradonačelnika Moskve tvrdi da on nema firmu u Crnoj Gori
96 pregleda 2 komentar(a)
Aleksej Navaljni, Foto: Beta/AP
Aleksej Navaljni, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 22.08.2013. 17:13h

Šef izbornog štaba kandidata za gradonačelnika Moskve Alekseja Navaljnog tvrdi da bloger-opozicionar nema firmu u Crnoj Gori i da je sajt Poreske uprave Crne Gore, na kojoj se ta informacija nalazila, navodno hakovan, prenijeli su juče ruska agencija ITAR-TAS i portal Lenta.ru.

“Naši divni 'oponenti' nisu bili lijeni da iskoriste slabosti sajta crnogorske Poreske uprave i unesu tamo tobožnju firmu koja pripada Navaljnom”, napisao je juče na svom blogu Leonid Volkov u “Živom žurnalu”.

Po riječima Volkova, Navaljni je u jesen 2007. godine “razmatrao” mogućnost da kupi nekretninu u Crnoj Gori, ali je “odustao od te mogućnosti”.

On tvrdi da se zapis o “firmi Navaljnog” našao u registru crnogorske Poreske uprave “hakovanjem sajta”. Po njegovim riječima, sajt Poreske uprave Crne Gore 2009. godine postavljen je na besplatnu platformu Joomla, koji više nije obnavljan. Pri tom, pojasnio je Volkov, kompanija JCE je još u avgustu 2011. uvidjela slabosti na sajtu administratora koji je korišten i objavila ispravku, ali je crnogorska Poreska uprava nastavila da koristi staru verziju platforme.

U štabu Navaljnog tvrde da sada svako ko to želi može upasti na sajt i postaviti u registru bilo kakav zapis. Zato je, kako tvrdi, sajt hakovan nekoliko puta i to su činile razne grupe hakera. Kao primjer Volkov je naveo odjeljak u kome institucija reklamira naočare za sunce

U štabu Navaljnog tvrde da sada svako ko to želi može upasti na sajt i postaviti u registru bilo kakav zapis. Zato je, kako tvrdi, sajt hakovan nekoliko puta i to su činile razne grupe hakera. Kao primjer Volkov je naveo odjeljak u kome institucija reklamira naočare za sunce.

Volkov je takođe primijetio i neke neobične detalje u kartonu firme postavljenom u registu (sada je keširana).

Po njegim riječima, iz toga proizilazi da kompanija, navodno registrovana 2007. godine, nikada nije imala nikakvu aktivnost, ni prihode, ni rashode i nijednom za sve to vrijeme nije predala čak ni nulte poreske izvještaje.

Šef štaba je dodao da se informacija o namjeri Navaljnog da sa Marijom Gajdar i Mihailom Ješkinim u Crnoj Gori otvori zajedničku kompaniju već pojavljivala u štampi posle upada u elektronsku poštu opozicionara. Pri tom, naglašava Volkov, Navaljni je kasnije odustao od te ideje i to se, tvrdi on, u hakovanoj pošti i vidi.

Informacija o firmi “MRD company” koju navodno kontroliše Navaljni, registrovanoj u Crnoj Gori pojavila se 20. avgusta na sajtu “Federalne agencija za istrage”, posle čega su je primijetili i blogeri. Kao izvor informacije pokazan je sajt Poreske uprave Ministarstva finansija Crne Gore na kome je odgovarajuća stranica uskoro prestala da se otvara.

Ranije su se na Internetu pojavile informacije da je Navaljni jedan od osnivača kompanije registrovane u Crnoj Gori.

U međuvremenu je u ruskom zakonodavstvu došlo do promjena prema kojima je državnim funkcionerima, kao i kandidatima za takva mjesta, oduzeto pravo da u inostrantsvu posjeduju račune i druge finansijske instrumente.

“Vijesti” su juče provjerile sajt registra Poreske uprave gdje postoji firma “MRD company” registrovana u Baru u kojoj je Navaljni suosnivač.

Poreska uprava demantuje

U Poreskoj upravi kažu da je Aleksej Navaljni registrovan kao jedan od osnivača „MRD COMPANY“ d.o.o, firme registrovane 20.11.2007. godine, i da je uredno predata sva potrebna dokumentacija.

"Postupak registracije „MRD COMPANY“ d.o.o. je izvršen na način što je dana 20.11.2007. godine Centralnom registru Privrednog suda u Podgorici od strane Đuranović Gordana predata je dokumentacija za registraciju osnivanja privrednog subjekta pod nazivom "MRD COMPANY" DRUŠTVO SA OGRANIČENOM ODGOVORNOŠĆU – BAR", stoji u saopštenju Poreske uprave.

Iz poreske uprave napominju da je u to vrijeme nadležni organ za registraciju privrednih društva bio Privredni sud u Podgorici u čijem se sastavu nalazio Centralni registar Privrednog suda, te da je Poreska uprava preuzela u nadležnost Centralni registar privrednih subjekata u maju 2012. godine

"S obzirom da se u ovom momentu predmet nalazi kod Poreske uprave, to tvrdimo da je registracija izvršena od strane Privrednog suda u Podgorici, kao nadležnog organa, a ne kako se navodi, putem upada na sajt i postavljanjem zapisa putem hakovanja.

Bitno je navesti i da je registrovani izvršni direktor, Mikhail Eshkin, imao obavezu po odredbama Zakona o poreskoj administraciji koje su važile u to vrijeme, podnese prijavu Poreskoj upravi za registraciju ovog privrednog društva u Centralnom registru Poreskih obveznika i da je isto propustio da uradi.

Isti je to propustio da uradi i nije nikada u periodu od registracije do danas Poreskoj upravi prijavljivao niti prihode, niti poreske obaveze", stoji u saopštenju.

Navaljni šalje pravnika da vidi “ta đavolja dokumenta”

Reagovanje Poreske uprava juče su odmah objavili i ruski mediji kojima je ovo jedna od glavnih tema u predizbornoj kampanji. Navaljni je odmah na Tviteru napisao da je od Crne Gore tražio informacije o poslovanju, ali da još nije dobio odgovor.

Šef izbornog štaba Volkov je dodao da Navaljni i Gajdar nisu podnosili dokumenta za registraciju firme u Crnoj Gori. Po njegovim riječima, kompanija se pojavila bez njihovog znanja.

Volkov je napomenuo i da prema dopisu crnogorskih vlasti, firma MRD Company nikada nije dostavila poresku prijavu i nije imala nikakvu djelatnost.

“Po crnogorskim zakonima firma je trebalo da bude automatski likvidirana 2008. godine, ali se iz nekih razloga to nije dogodilo”, rekao je Volkov.

On je kazao i da su poslali pravnika u Crnu Goru kako bi razjasnio “o kakvim se đavoljim dokumentima radi”.

Bonus video: