Otpremnine ili će biti nova blokada

Oni traže da uz isplatu otpremnine, dobiju i novac iz Stambenog fonda i da se uplati benificirani radni staž za kolege koji do kraja septembra treba da odu u penziju
5 komentar(a)
Veselin Perišić, Radovan Tošković, Foto: Boris Pejović
Veselin Perišić, Radovan Tošković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 21.08.2013. 10:11h

Ukoliko se ne udovolji našem zahtjevu za isplatu otpremnina, slijedi novo okupljanje u Kombinatu aluminijuma i blokada izvoza metala. U petak ćemo donijeti konačnu odluku o daljim aktivnostima”, poručio je juče Radovan Tošković, predstavnik nezadovoljnih radnika KAP-a u stečaju koji su stekli pravo na prijevremenu penziju.

Oni traže da uz isplatu otpremnine, dobiju i novac iz Stambenog fonda i da se uplati benificirani radni staž za kolege koji do kraja septembra treba da odu u penziju.

Nezadovoljni radnici KAP-a očekuju da će im Vlada ponuditi otpremnine u iznosima od 6.000 do 14.000 eura, kao što je to bio slučaj sa njihovim kolegama prije tri godine, kao i da će im biti isplaćeno po 177 eura iz Stambenog fonda za svaku godinu staža.

Problem je što je novac iz Stambenog fonda potrošen, što im je ekplicitno saopšteno tokom sastanka u Privrednom sudu u ponedjeljak zbog čega je advokat radnika Zoran Piperović najavio podnošenje tužbe protiv države i KAP-a.

Tokom naredna dva –tri dana advokat Piperović trebalo bi da razgovara sa ministrom ekonomije Vladimirom Kavarićem kako bi razmotrili mogućnost da li je i kako moguća isplata otpremnina radnicima KAP-a koji odlaze u penziju s obzirom na to da je kompanija u stečaju i da prema zakonu ta obaveza ne postoji.

Iz menadžmenta KAP-a ranije su saopštavali da za isplatu otpremnina jednostavno nemaju novca niti su na to obavezni.

Radnici su uporište za svoje zahtjeve našli u slučaju Željezare čiji su radnici odlazeći u penziju dobili otpremnine koje je obezbijedila Vlada, iako je ta kompanija takođe bila u stečaju.

Oni su tokom prošle sedmice dva dana po nekoliko sati blokirali izvoz metala u znak protesta, da bi trećeg dana blokada bila potpuna. Ona je trajala 36 sati nakon čega su predstavnici stečajne uprave i Vlade pristali da uz nastavak pregovora obezbijede otpremnine. Iz uprave su tada saopštili da bi proizvodnja bila prekinuta da je blokada potrajala još dan ili dva. Stečajni upravnik Veselin Perišić tražio je pomoć policije, ali su iz Uorave odgovorili da ne bi mogli reagovati jer nije došlo do narušavanja javnog reda i mira niti je napravljen neki drugi prekršaj ili krivično dijelo.

Bonus video: