Prosječna zarada u julu manja za 2,5 odsto

Prosječna zarada od 469 eura za jul čini oko 58,5 odsto minimalne potrošačke korpe
0 komentar(a)
Monstat, Foto: Monstat
Monstat, Foto: Monstat
Ažurirano: 20.08.2013. 11:39h

Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u julu je iznosila 469 eura i bila je 1,7 puta manja od minimalne potrošačke korpe, koja je u tom periodu vrijedila 802,4 eura.

Prema podacima Monstata, prosječna zarada bez poreza i doprinosa u julu je u odnosu na jun pala 2,5 odsto na 469 eura, što je činilo oko 58,5 odsto minimalne potrošačke korpe.

Iz Monstata je saopšteno da je prosječna zarada bez poreza i doprinosa u julu u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec pala 2,3 odsto, dok je u poređenju sa prosječnom u cijeloj prošloj godini manja 3,7 odsto.

"Ukoliko se ima u vidu da su potrošačke cijene u julu zabilježile rast od 0,7 odsto u odnosu na jun, proizilazi da su realne neto zarade u istom periodu pale 3,2 odsto", navodi se u saopštenju.

Vrijednost prosječne bruto zarade u julu bila je 712 eura. Prosječne neto zarade u julu su u odnosu na jun porasle u sektorima stručne, naučne i tehničke djelatnosti šest odsto, informisanja i komunikacija i poslovanja sa nekretninama po 5,2 odsto, vađenja rude i kamena 3,4 odsto, saobraćaja i skladištenja 2,4 odsto, građevinarstva 2,1 odsto, poljoprivrede, šumarstva i ribarstva 1,7 odsto i zdravstvene i socijalne zaštite 0,8 odsto.

Zarade su smanjene u sektorima prerađivačke industrije 17,2 odsto, usluga smještaja i ishrane 9,4 odsto, snabdijevanja električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija 7,8 odsto, ostalih uslužnih djelatnosti 3,6 odsto, administrativnih i pomoćnih uslužnih djelatnosti 3,4 odsto, trgovine na veliko i malo, popravke motornih vozila i motocikala 1,8 odsto, snabdijevanja vodom, upravljanja otpadnim vodama, kontrolisanja procesa uklanjanja otpada i sličnih aktivnosti i državne uprave, obaveznog socijalnog osiguranja po jedan odsto, obrazovanja 0,9 odsto, umjetnosti, zabave i rekreacije i finansijske i djelatnosti osiguranja po 0,8 odsto.

Bonus video: