Radnici KAP-a najavili da će tužiti državu

Advokat nezadovoljnih radnika KAP-a razgovarao sa stečajnim sudijom i upravnikom
3 komentar(a)
Ažurirano: 20.08.2013. 07:53h

“Najvjerovatnije ću morati, u ime 250 radnika, da tužim državu Crnu Goru i Kombinat aluminijuma, za dio njihovog novca koji su izdvajli u Stambeni fond”, rekao je u juče “Vijestima” advokat nezadovoljnih radnika koji su stekli pravo na penziju ali ne i novac iz ovog fonda Zoran Piperović nakon sastanka sa predsjednikom Privrednog suda Draganom Rakočevićem i stečajnim upravnikom KAP-a Veselinom Perišićem.

Rakočević je stečajni sudija u postupku koji je nad KAP-om, na zahtjev Ministarstva finansija, otvoren još 8. jula.

“Sastanak je bio konstruktivan. Ostavili smo mogućnost da organizujemo još neki sastanak, ali ću najvjerovatnije morati da podnesem tužbu”, rekao je Piperović.

Radnici KAP-a već imaju jednu prvostepenu presudu u svoju korist protiv kompanije, prema kojoj bi trebalo da im se isplati četiri miliona eura na ime novca koji su godinama izdvajali u Stambeni fond. Bankarskim računom na koji je izdvajan novac za ovaj fond nijesu raspolagali radnici, već poslodavac koji ga je povremeno trošio za pokrivanje rashoda kompanije iz tekućeg poslovanja.

“Ja ću narednih dana u KAP-u pogledati papire i konačan spisak radnika jer ima ljudi koji su svojevremeno dobili stan ili novac za stambeni kredit”, dodao je Piperović.

Budući penzioneri koji su decenijama izdvajali novac za Stambeni fond, ali im kompanija tokom radnog vijeka nije pomogla da riješe stambeno pitanje traže sada da im se za svaku godinu staža isplati 177 eura.

Posljednjim izmjenama Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju oko 420 radnika KAP-a steklo je pravo na prijevremenu penziju. Njih 166 već je napustilo KAP, ali preostalih nešto više od 250 čekaju na uplatu (2,2 miliona) za benificirani radni staž, nakon čega bi do kraja septembra trebalo da napuste aluminijumsku kompaniju.

Nezadovoljni budući penzioneri prošle sedmice su tokom tri radna dana blokirali izvoz metala u znak protesta što im uz pravo na penziju nijesu isplaćene otpremnine, kao njihovim prethodnicima, niti novac iz Stambenog fonda.

Oni su ostavili rok Vladi da do kraja ove sedmice nađe načim i utvrdi dinamiku isplate otpremnina, a u suprotnom zaprijetili da će ponovo blokirati izvoz metala iz KAP-a.

Nezadovoljni radnici očekuju dogovor sa Vladom i da će im biti ponuđene otpremnine u iznosima od 6.000 do 14.000 eura, koliko su ranije dobijale njihove kolege.

“U vezi sa otpremninama, narednih dana imaću još dva-tri sastanka sa ministrom ekonomije Vladimirom Kavarićem”, kazao je Piperović.

Iz menadžmenta KAP-a ranije su saopštavali da za isplatu otpremnina jednostavno nemaju novca niti su oni obavezni kada je to u pitanju u kompaniji u stečaju.

Galerija

Bonus video: