Apelacioni sud odbio žalbu na procjenu imovine “Radoja Dakića”

Presudu je potpisao predsjednik Vijeća tog suda Ramo Striković, a u Vijeću su još bile sudije Katarina Đurđić i Marijana Pavićević, kao izvjestilac, u ovom predmetu
155 pregleda 2 komentar(a)
Radoje Dakić imovina, Foto: Filip Roganović
Radoje Dakić imovina, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 19.07.2018. 16:08h

Apelacioni sud odbio je kao neosnovanu žalbu 153 bivša radnika i povjerioca “Radoja Dakića” u stečaju na procjenu imovine te bivše fabrike mašina. Imovina je procijenjena na 66,55 miliona eura, a na oglas o prodaji stigla je samo ponuda Uprave za imovinu. Stečajna uprava je prihvatila ponudu Uprave za imovinu, koja za dio imovine “Dakića” nudi 3,29 miliona eura.

Time su širom otvorena vrata stečajnom upravniku “Radoja Dakića” Mladenu Markoviću da uskoro ovjeri pred notarom kupoprodajni ugovor sa Upravom za imovinu, koji se tiče prodaje oko 39,7 hiljada kvadrata zemljišta bivše fabrike mašina.

Oglas za prodaju cjelokupne imovine objavljen je početkom januara ove godine.

“Prvosteni sud je procjenu i izvještaj komisije prihvatio kao tačne i stručne, za to je imao osnova, imajući u vidu da su se po nalogu suda obrazloženo i jasno izjasnili povodom spornih činjenica za koje je potrebno stručno znanje kojim sud ne raspolaže, zasnivajući isto na međunarodnim standardima i pismenim ispravama… Pravilno je odlučio prvostepeni sud kada je odbio prigovor povjerioca na predloženu prvu prodaju”, ističe se između ostalog u najnovijoj presudi Apelacionog suda.

Presudu je potpisao predsjednik Vijeća tog suda Ramo Striković, a u Vijeću su još bile sudije Katarina Đurđić i Marijana Pavićević, kao izvjestilac, u ovom predmetu.

“Vijesti” su objavile da je stečajni upravnik Marković prihvatio ponudu Uprave za imovinu vrijednu 3,29 miliona za kupovinu dijela imovine, ali ugovor još nije zaključen zbog velikih gužvi u katastru (zbog legalizacije), ali i zbog žalbe nezadovoljnih advokata radnika koji pred Apelacionim sudom osporavaju oglas.

Dobra vijest za “dakićevce” koji čekaju na isplatu novca od prodaje dijela imovine je što će se Apelacioni sud vjerovatno, imajući dosadašnju praksu, na isti način izjasniti i o ostalim žalbama povjerilaca podnijetim ovom sudom po istom osnovu.

Razlučni povjerioci njih oko 340 koje zastupa advokatska kancelarija “Prelević” imaće prednost prilikom isplate 3,29 potraživanja, u odnosu na ostale i povjerioce svrstne u tri isplatna reda stečajnog dužnika jer njihova hipotekovana imovina ima pravo prvenstva prilikom predstojeće isplate.

Podgorički Osnovni sud je ranije dakićevcima dodijelio dio imovine kako bi prodajom naplatili svoja potraživanja koja sa kamatama iznose 50 miliona eura, ali prodaja godinama nije sprovedena. Privredni sud nakon stečaja ne priznaje te odluke i zemljište je vraćeno stačajnoj upravi. Dakićevci se nalaze u prvom isplatnom redu, ali sada mogu da dobiju najviše 24 prosječne neto zarade od 509 eura, a njima se duguje 77 zarada. Preostala potraživanja nalaze se u trećem isplatnom redu.

Bonus video: