CG građani nezadovoljni kvalitetom života i ne vjeruju da će uskoro biti bolje

Nezaposlenost kao glavni ekonomski problem u anketi je navelo 26% građana, ekonomsku krizu 15%, korupciju 11, nizak standard 10
51 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.08.2013. 20:03h

Skoro 70 odsto crnogorskih građana nije zadovoljno kako živi, odnosno stanjem u svom domaćinstvu. Građani nemaju ni nadu da će im u skorije vrijeme biti bolje, a kao najveće probleme u društvu označili su nezaposlenost, nizak standard i siromaštvo, navodi se u analizi IPSOS stratedžik marketinga na osnovu ankete građana urađene za potrebe TV “Vijesti”. Istraživanje je obavljena sa 1.029 ispitanika.

Nezaposlenost kao glavni ekonomski problem u anketi je navelo 26 odsto građana, ekonomsku krizu 15 odsto, korupciju 11, nizak standard 10 a siromaštvo sedam odsto.

Nezaposlenost šešće od prosjeka navode građani sa sjevera, a u centralnom regionu češće od prosjeka kao najveći problem vide korupciju.

Čak 49 odsto ispitanika smatra da će ekonomska situacija u njihovom domaćinstvu ostati ista u narednih godinu dana. Da će se situacija pogoršati smatra 29 odsto ispitanika, a da će doći do poboljšanja vjeruje njih 20 odsto. Sa “ne znam” je odgovorilo dva odsto ispitanika.

Ovakva mišljenja, kako su za TV “Vijesti” kazali istraživači javnog mnjenja i sindikalci, mogla bi voditi tome da se birači na budućim izborima opredjeljuju u skladu sa sopstvenim ekonomskim interesima.

“To je jedno od onih pitanja koja se koriste za provjeravanje ekonomske motivacije političkog opredjeljenja, tzv. ekonomsko glasanje. Ekonomska motivacija počinje da preuzima primat. Na osnovu ovog podatka mi ne možemo da kažemo u kojoj mjeri , ali možemo da kažemo da se recimo ta mjera ili taj procenat ljudi koji će se opredjeljivati između ostalog i na osnovu toga povećava”, kazala je politikolog Olivera Komar sa Fakulteta političkih nauka.

Predsjednik Sindikata prosvjete Zvonko Pavićević smatra da sve lošija ekonomska situacija građana, koju pokazuje ovo istraživanja, treba da rezultira jednim opštim nezadovoljstvom.

“Na koji način će se ono ispoljiti , da li baš na protestima, ranije ih je bilo ali nisu uspjeli, ali računam da je konačno vrijeme da se građani Crne Gore probude, da iskažu svoje nezadovoljstvo, a ne da te podatke o lošem životu građana imamo samo kroz statističke podatke” kazao je Pavićević.

On je naveo da je dobro da su građanima sada ekonomska pitanja i njihov polažaj postali bitni.

“Ohrabrujuće je da su građani konačno ostavili ostala pitanja koja su nas opterećivala 20 godina, ili ih je neko namjerno forsirao da bi prikrio ono što stvarno opterećuje građane Crne Gore. To je sada isplivalo, a to su ta ekonomska pitanja, težak život, materijalno socijalni položaj”, naveo je Pavićević.

Komar smatra da Crna Gora iz društva strasti polako mijenja i sve više liči na društvo interesa.

“Koliko brzo vidjećemo. Do sad nažalost uvijek se dešavalo da je dominantna priča na izborima bila priča o određenim identitetskim, pomalo iracionalnim elementima i da do sada ekonomija nije bila ta koja je faktički dominirala kampanjom”, kazala je Komar.

Bonus video: