Domaće cijene zavise od derivata, a ne nafte

Iz Ministarstva ekonomije objasnili formulu po kojoj rastu i padaju cijene
2 komentar(a)
Gorivo, Nafta, Cijene goriva, Foto: Vesko Belojević
Gorivo, Nafta, Cijene goriva, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 16.08.2013. 12:46h

Gorivo u Crnoj Gori od utorka nije pojeftinilo, iako su cijene nafte niže, a iz Ministarstva ekonomije kažu da se to nije desilo jer cijene zavise od berzanske cijene naftnih derivata.

“Cijene naftnih derivata na međunarodnim berzama su povećane protekle dvije sedmice, ali je taj rast bio manji od zakonske granice od pet odsto pa su maksimalne maloprodajne cijene u Crnoj Gori zadržane na istom nivou”, odgovoreno je “Vijestima” iz Ministarstva ekonomije.

To je reakcija na osudu u javnosti zbog toga što gorivo u Crnoj Gori uvijek poskupi kada se poveća cijena nafte na međunarodnom tržištu, a rijetka su pojeftinjenja kada dođe do smanjenja.

Iz Ministarstva su istakli i da se maloprodajna cijena u Crnoj Gori ne određuje na osnovu cijena sirove nafte, kako se ponekad pogrešno tumači već na osnovu berzanskih cijena njenih derivata odnosno gotovih proizvoda - motornih goriva.

Iz Vladinog resora je saopšteno da je protekli obračunski period na Platt's kotacijama obilježila nestabilnost vrijednosti svih naftnih derivata.

“Uredbom o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata definisani su potrebni preduslovi za korekciju maloprodajnih cijena. Jedan od preduslova je prosječena vrijednost naftnih derivata na Platt's kotacijama za dvije kalendarske sedmice. Drugi preduslov je valutni odnos euro/dolar u istom vremenskom intervalu. U slučaju kada je bilo koji od navedenih preduslova veći ili manji za pet odsto od njihove vrijednosti po kojim su formirane važeće maloprodajne cijene, omogućava se primjena u obračunu novih vrijednosti, koji imaju za rezultat nove maloprodajne cijene”, naveli su iz Ministarstva.

Prosječne vrijednosti naftnih derivata, u proteklom obračunskom periodu, istakli su oni, bile su veće za 1,73 odsto za benzin BMB 95 i za 1,81 odsto za BMB 98, dok su cijene eurodizela bile veće za 1,59 odsto a lož ulja za 0,88 odsto.

“Zbog manjeg rasta od pet odsto nijesu se stekli uslovi za korekciju maloprodajnih cijena. Takođe, promjena valutnog odnosa je bila niža od uredbom definisanih pet odsto, te se ni po ovom osnovu nijesu stekli uslovi za korekciju. Primjetan je postepeni rast vrijednosti eura u odnosu na američki dolar”, navedeno je u obrazloženju Ministarstva ekonomije.

Bezolovni eurosuper 98 i 95 koštaju 1,41 euro, odnosno 1,38 eura, a litar eurodizela 1,29 eura.

Sljedeći obračun će se raditi 26. avgusta, a eventualno nove maloprodajne cijene važiće od narednog dana.

U maloprodajnoj cijeni goriva državne dažbine akcize, porezi i carina učestvuju sa oko 52 odsto. Nakon posljednjeg usklađivanja, Crna Gora je bila skoro pa lider u cijenama goriva u regionu. Benzin je bio skuplji samo u Sloveniji, a dizel u Sloveniji i u Srbiji.

Bonus video: