Da li je milijarda blef ili zbilja: Bilo je neznanja, ali i korupcije

Poslanici opozicije traže da glavni akteri iz Vlade odgovoraju zbog KAP-a pošto su Crnu Goru doveli u rizičnu situaciju, jer nijesu raskinuli na vrijeme sa ruskim partnerom
41 komentar(a)
Ažurirano: 15.08.2013. 20:18h

Predstavnici opozicionih partija ocijenili su juče da Vlada Mila Đukanovića ne može riješiti probleme sa En plus grupom Olega Deripaske te da je najava arbitraže pred sudom u Frankfurtu u vrijednosti od milijadu eura samo dokaz da je u privatizaciji Kombinata aluminijuma bilo i neznanja i korupcije.

“Bojim se da će se na kraju pokazati da je bilo i jednoga i drugoga. To mora rezultirati adekvatnom odgovornošću, bez obzira kako se dalje stvari budu odvijale po pitanju tužbe. Dovođenje Crne Gore u ovako rizičnu situaciju i strepnju od odluke suda je dovoljan razlog da odgovorni budu sankcionisani”, ocijenio je poslanik Pozitivne Crne Gore je Mladen Bojanić.

Bivši direktor KAP-a Jurij Moisejev najavio je da će dojučerašnji partner Vlade u podgoričkoj fabrici podnijeti odštetni zahtjev od milijardu zbog “nepoštovanja ugovora o poravnanju, falsifikovanih izvještaja o poslovanju u periodu privatizacije KAP-a i pokretanja stečaja”. Iz Vlade su saopštili da su poštovali ugovor, kojim su preuzeli da građani otplaćuju kredite KAP-a od dostiglih 137 miliona eura sa kamatama i oko 60 miliona subvencija za struju, kao i da nijesu radili mimo domaćih i međunarodnih propisa.

Bojaniću smeta “drskost u prebacivanju odgovornosti sa Vlade na Skupštinu”. Parlament je zaustavio Vladu da preko novčanika građana isplati Deripaski 40 ili 51 milion eura za akcije CEAC-a od 29,4 odsto, koliko ima i država. Vlada je mogla da raskine sa CEAC-om i bez nadokande zbog nepoštovanja ugovora o poravnanju odnosno neplaćanja računa za struju, ali to nije učinila.

Iz izvršne vlasti su se pozivali da bi sa 40 ili 51 milion , koliko su dogovorili sa Deripaskom, pokrili 120 miliona eura duga ruskih vlasnika i akcije državi “vratili besplatno”. Prethodno nije utvrđeno da li je taj dug stvaran ili fiktivan.

“Ova Vlada je iscrpila sve kapacitete za vođenje ekonomske politike koja bi omogućila minimum ekonomske stabilnosti Crne Gore”, naglasio je Bojanić.

Na pitanje da li je proces privatizacije KAP-a bio transparentan, kako tvrde iz Vlade ili je prevagnuo neki tajni dogovor između Deripaske i Đukanovića, Bojanić je odgovorio da je premijer do juče ”ubjeđivao da je privatizacija KAP-a dobro urađen posao u interesu crnogorske ekonomije i svih građana”.

“Danas nam se prijeti tužbom od milijardu eura”, ukazao je Bojanić.

Stvarni dugovi bitniji od neformalnih dogovora

Iz Medijskog centra SNP-a su saopštili da je privatizacija KAP-a “bila loš posao za državu, građane i KAP”.

“Najava tužbe od strane bivšeg direktora KAP-a je uz medijski marketing, pravdanje za lošu poslovnu politiku tzv. strateškog partnera. Suština je da smo, osim štetnog i netransparentnog postupka privatizacije, imali i nesposobnost i odsustvo želje Vlade da primijeni zakone i ugovore i blagovremeno okonča saradnju sa nesolidnim partnerom”, naglasili su iz SNP-a.

Oni su istakli da predlog “za poravnanje koji je Vlada dogovorila sa CEAC-om od 40 miliona eura, niti 25 puta veći tužbeni zahtjev sa kojim se prijeti nijesu imali utemeljenje u provjeri realnih dugova KAP-a i plod su istih špekulativnih rezona”.

“A ishodište imaju u neformalnim obećanjima i "vanugovornim" obavezama koje su "strateški" partneri Vlada i CEAC sklapali daleko od očiju javnosti. Zato je važno ispuniti skupštinski zaključak i sprovesti reviziju dugovanja, odnosno poslovanja KAP-a, kako bi se, sada već kroz stečajni postupak, utvrdilo pravo finansijsko stanje u KAP-u i na bazi činjenica opredijelila dalja sudbina KAP-a, jer se odluka o budućnosti KAP-a mora brzo donijeti”, istakli su iz SNP-a.

Katastrofalni ugovor Vlade i CEAC-a

Poslanik Demokratskog fronta Strahinja Bulajić kazao je da je za sve što se dešava u vezi KAP-a “kriva Vlada”. I on smatra da je najava tužbenog zahtjeva En plusa u vrijednosti od milijardu eura posljedica i neznanja i korupcije.

“Kriva je Vlada, počev od privatizacionog ugovora 2005. godine, arbitraže kojom su najprije tražili 300 miliona, pa do katastrofalnog ugovora o poravnanju koji je ta ista Vlada potpisala. Za taj ugovor o poravnanju za skupštinskom govornicom makar pet puta sam rekao da je to početak sunovrata privrede”, kazao je Bulajić.

Na pitanje da li smatra da postoji neki tajni dogovor Đukanovića i Deripaske, Bulajić je odgovorio da ćemo to vidjeti nakon što Državna revizorska institucija (DRI) sačini svoj konačan izvještaj o KAP-u i ponudi ga poslanicima na uvid.

„Ova Vlada ne može da riješi taj problem. Trebalo bi hitno pristupiti pregovorima sa En plusom, ali i sa A2A, jer jedno bez drugog ne ide kako bi se definisalo snabdijevanje KAP-a energijom. To ne može uraditi Vlada, koja nas je dovela u ovu situaciju, već neka druga koja će napraviti totalni zaokret u ekonomiji, posebno u energetsko-metalurškom kompleksu“, dodao je Bulajić.

Iz SNP-a su naglasili da je ugovor o poravnanju iz 2009. bio posljedica sklapanja predizborne DPS-SDP koalicije, a po svojim odredbama je “štetan po državne interese i koštao je Crnu Goru mnogo”.

“Kao takav je morao biti raskinut na štetu CEAC-a zbog nepoštovanja obaveza, ne čekajući više od tri godine da se uvede stečaj, jer su dubioze i dugovi KAP-a za to vrijeme poprilično uvećani”, ukazali su iz SNP-a.

Neosnovan zahtjev Rusa, oni su doveli KAP do stečaja

Bivši ministar ekonomije i jedan od potpisnika ugovora o povnanju sa CEAC-om, Branko Vujović je ocijenio da je zahtjev za naknadu štete ruskog partnera “neosnovan, nekorektan i neposlovan”.

Predstavnik CEAC-a i Vujović potpisuju 2010. ugovor o poravnanju

On je rekao, prenijeli su juče mediji, da je Vlada imala odgovoran odnos prema aluminijumskoj proizvodnji u Crnoj Gori, ocjenjujući da je najviše bila pogođena svjetskom ekonomskom krizom. “Ugovorom o poravnanju stvorili smo pretpostavke da se omogući nastavak proizvodnje i da li šansu vlasniku da održi tu proizvodnju.

Nažalost, CEAC je upravljajući KAP-om tu kompaniju doveo do stečaja i apsolutno nema nikakvog osnova da traži bilo kakva druga potraživanja izuzev onih koja mu pripadaju shodno Zakonu o stečaju, kao jednom od povjerioca“, naglasio je Vujović.

SDP da kaže je li ovo neznanje i/ili korupcija

Iz manje članice vlasti - SDP juče nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” o KAP-u, upućena predsjedniku te partije Ranku Krivokapiću preko šefa Medijskog pula SDP-a Mirka Stanića.

Upitan je da li je najava ruske tužbe u vrijednosti od milijadu eura dokaz da je privatizacija KAP-a neznanje ili korupcija i je li do sada utvrdio šta je od to dvoje. Nije odgovoreno ni na pitanje da li je proces privatizacije KAP-a bio transparentan, kako tvrde iz Vlade, ili je prevagnuo neki tajni dogovor između Deripaske i Đukanovića.

Iz Vlade su juče opet prebacili krivicu na Skupštinu Crne Gore što Deripaska, u međuvremenu, nije isplaćen sa 40 odnosno 51 milion, da bi se "preduprijedila ovakva situacija", aludirajući na pokretanje arbitraže. Iz SDP-a juče nijesu odgovorili zašto Vlada, bez ikakve nadoknade, nije vratila akcije državi, s obzirom da CEAC nije plaćao struju.

Begović: To je trik, neće podnijeti tužbu

Predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović ocijenio je da bi eventualno podnošenje tužbe zbog KAP-a pred arbitražom u Frankfurtu bilo bez osnova.

Iz Vladinog saopštenja, naglasio je on, ubijeđen sam da je Vlada postupala u skladu sa domaćim i međunarodnim zakonodavstvom i da je poštovala sve odredbe ugovora o poravnanju.

Begović je TVCG rekao da je ubijeđen da ruski vlasnici u KAP-u neće podnijeti tužbu, već da se radi o njihovom triku kako bi iskoristili nezavidnu situaciju u kojoj je fabrika i došli do novca koji im objektivno ne pripada.

Galerija

Bonus video: