Završen IPA projekat: Poboljšati nivo bezbjednosti hrane i brige o klijentima

Projekat je počeo 15. aprila prošle godine, a završava se danas
65 pregleda 3 komentar(a)
hrana voće i povrće, Foto: Shutterstock
hrana voće i povrće, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.08.2013. 11:57h

U Crnoj Gori postoji velika potreba za poboljšanjem nivoa bezbjednosti hrane i brige o klijentima, a očigledni su napori vlasnika i značajne investicije u kuhinjsku infrastrukturu ali sa primjetnim individualizmom u planiranju.

To je ocijenjeno juče, na konferenciji Udruženja hotela Crne Gore, Zanatsko-preduzetničke komore i Glavnog grada, na temu stanja bezbjednosti hrane i brige o klijentima u turističkoj privrei naše zemlje, nakon završenog prekograničnog IPA projekta sa Albanijom: “Plasman zajedničkih turističkih proizvoda na internacionalno tržiše”.

“Na terenu su vidljivi veliki nedostaci u obrazovnom sistemu a pogotovo hendikep usljed nepostojanja majstorskog ispita za kuvarski zanat”, kazao je Boris Marđonović

“Na terenu su vidljivi veliki nedostaci u obrazovnom sistemu a pogotovo hendikep usljed nepostojanja majstorskog ispita za kuvarski zanat”, kazao je Boris Marđonović, izvršni direktor Zanatske komore i Udruženja hotela.

Marđonović je rekao da je projekat počeo 15. aprila prošle godine, a završava se danas, kao i da je njegova vrijednost u Crnoj Gori iznosila 194.441 eura, a u Albaniji 105.734 eura.

Prema njegovim riječima, cilj projekta je bio poboljšanje ponude usluga hotelijera, restoratera, turističkih agencija, prevoznih preduzeća i priređivača manifestacija i njihov plasman na regionalno i internacionalno tržište.

“Najvažniji rezultati projekta su uključenje 67 hotela iz Crne Gore i 13 hotela iz Albanije u Globalni distributivni sistem i internet distributivni sistem. Time smo povećali vidljivost ovih hotela u realnom vremenu i bukabilnost za sve grupacije turista i putnika”, istakao je on.

Predsjednica Zanatsko-preduzetničke komore Crne Gore i Udruženja hotela, Dragica Drekalović kazala je da kontrola i bezbjednost hrane utiču na konkurentnost na svjetskom tržištu. Tako, turisti danas pored fizičke bezbjednosti očekuju i bezbjednost hrane.

“Ako je država prepoznatljiva po tome, onda će se ona visoko kotirati na svjetskom tržištu”, ocijenila je Drekalović.

U okviru Projekta organizovano je i takmičenje hotela i restorana u oblasti bezbjednosti hrane i brige o klinjentima u kojem je učestvovalo 90 preduzeća iz svih gradova prekogranične regije sa Albanijom.

Sertifikat u oblasti bezbjednost hrane, kao nagradu za prva dva mjesta, dobili su hoteli i resorani “Orant” Ulcinj, “Aria” i “Aurel” iz Podgorice. Priznanje u istoj kategoriji su dobili Hotel “Ziya”, restoran i hotel “Plavnica” i restoran “Carine” iz Podgorice.

U kategoriji brige o klijentima, sertifikate su dobili hotel “Ziya” iz Podgorice, hotel “Laguna” iz Ulcinja i restoran “Ivanov konak” sa Cetinja. Treće mjesto dijele hotel i restoran “Aria” i hotel “M Nikić”, oba iz Podgorice.

Sertifikate za brigu o klijentima dobili su i podgorički restorani “Maša”, “Imanje Knjaz”, “Garden”,”Goodfellas”, “Venom” i “Per sempre”.

Marđonović je istakao da aktivnosti iz ovog projekta imaju multiplikativni efekat tako da će od njega profitirati i ostali zainteresovani ugostitelji u našoj zemlji.

“Svi hoteli i restorani, koji uvedu i poštuju standarde za brigu o klijentima i principe bezbjednosti hrane,dobiće od Udruženja hotela certifikat, koji zamjenjuje HACCAP. Time će izbjeći visoke troškove uvođenja ovog sistema i dodatno profitirati od ugleda”, poručio je on.

Bonus video: