KAP i dalje u blokadi, policijom plaše radnike

Grupa radnika je ostala u Livnici gdje je uskladišten aluminijum čiji izvoz ne dozvoljavaju do ispunjenja zahtjeva
34 komentar(a)
Ažurirano: 15.08.2013. 06:47h

Stečajni upravnik Veselin Perišić je saopštio da je od Centra bezbjednosti tražio asistenciju kako bi policija prekinula blokadu koju su sproveli bivši i sadašnji radnici koji, uz odlazak u penziju, traže otpremnine od 6.000 do 14.000 eura.

Iz Uprave policije (UP) su sinoć "Vijestima" saopštili da do 23 sata nijesu dobili zvaničan zahtjev za asistenciju.

"Perišić nam je u vidu informacije dostavio dva dopisa, jedan u subotu, a jedan juče. U oba dopisa samo je izvijestio Upravu policije o stanju u KAP-u, ali nije podnio zahtjev za asistenciju", kazali su “Vijestima” iz UP.

Iz Uprave su istakli da službenici policije nemaju osnov da intervenišu, ako za to nijesu dobili zahtjev od državnog organa ili lokalne samouprave, kao i kada nema prekrašaja.

"Kad nema narušavanja javnog reda i mira, prijavljenih delikata, prekršaja ili krivičnih djela, mi nemamo što tamo da tražimo", istakli su iz UP.

Grupa radnika sinoć je zanoćila u Livnici gdje je uskladišten aluminijum čiji izvoz ne dozvoljavaju do ispunjenja zahtjeva, a imali su straže na kapijama i prilazima.

Perišić je ranije kazao da će blokada izvoza metala, ukoliko se nastavi, dovesti do prekida proizvodnje i ugrožavanja imovine KAP-a i egzistencije preostalih radnika.

On je juče poslije podne “Vijestima” kazao da je grupi koja protestuju poslao “posljednje pismo upozorenja uz napomenu da rizikuju krivičnu i materijalnu odgovorost ukoliko bude obustavljan proces proizvodnje”.

Blokiran je i sporedni izlaz iz fabrike koji se nalazi pored organizacione cjeline Silumini

Grupa radnika je prethodna dva dana organizovala proteste upozorenja kada su pod blokadom držali glavnu kapiju po nekoliko sati. Iz uprave su im odgovorili da je kompanija u stečaju i da im zahtjevi ne mogu biti ispunjeni.

Suočavanje predstavnika nezadovoljnih radnika Radovana Toškovića i Zorana Vukotića sa Perišićem, na platou ispred upravne zgrade, juče oko 13 časova, nije urodilo plodom, kao ni upravnikove molbe da oslobode prolaz za kamione utovarene aluminijumom.

Radnici, njih 166, početkom sedmice dobili su rješenja o preostanku radnog odnosa zbog sticanja uslova za prijevremenu penziju, ali zahtijevaju da im se isplate otpremnine, kao i po 177 eura iz stambenog fonda za svaku godinu radnog staža

“Ne želim da ignorišem njihove zahtjeve, niti pravo na protest, ali prosto molim da shvate da svojim činjenjem direktno ugrožavaju interese ostalih ljudi u KAP-u koji nijesu stekli pravo na prijevremenu penziju i direktno utiču na proces proizvodnje. Ne možemo gomilati aluminijum jer osim njegove prodaje nemamo drugih prihoda”, rekao je Perišić.

Tošković je izjavio da ostaju u danonoćnom protestu od kojeg sigurno neće odustati.

“Ubuduće će naše interese zastupati advokat Zoran Piperović”, naveo je Tošković.

Advokat Piperović je u telefonskom razgovoru rekao “Vijestima” da bi želio što prije da razgovara sa stečajnim upravnikom i predstavnikom države u bordu KAP-a Nebojšom Dožićem, ali da još nema povratnu informaciju da li su oni voljni da razgovaraju.

Juče oko 15 časova u KAP-u je bila i Inspekcija rada.

Na pitanje, da objasni zašto su radnici Željezare u stečaju dobili otpremninu, dok sa radnicima KAP-a to sada nije slučaj, Perišić je objasnio da to pitanje nije u nadležnosti suda i da stečajni postupak ne predviđa socijalni program.

“Dobra je volja države bila da plati socijalni program za radnike u Nikšiću. Vjerovatno su se sada promijenile okolnosti i mnogo je teža situacija nego što je bila prije 2-3 godine. Siguran sam da se i Vlada odgovorno odnijela prema ovom problema, a sama činjenica da je izmijenjen Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju govori u prilog tome”, dodao je Perišić koji je bio stečajni upravnik i u Željezari.

Nezadovoljni radnici, njih 166, početkom ove sedmice dobili su rješenja o preostanku radnog odnosa zbog sticanja uslova za prijevremenu penziju, ali zahtijevaju da im se isplate otpremnine, kao i po 177 eura iz stambenog fonda za svaku godinu radnog staža.

Oni traže i što hitniju uplatu novca za benificirani staž ostalih više od 250 radnika KAP-a, koji bi do kraja septembra stiču pravo na prijevremenu penziju.

Sabiraju dugove, poznato da je prijavljeno preko 320 miliona

U Privrednom sudu danas u 11 sati biće održan prvi sastanak povjerilaca Kombinata aluminijuma u stečaju čije obaveze, prema bilansima, iznose nešto više od 386 miliona eura.

Perišić ni juče nije mogao saopštiti precizan podatak koliko je ukupno prijavljeno potraživanja u zakonskom roku.

"Vjerujte da još ne znam tačan podatak. Jedna soba puna je paketa i mislim da ima više od 2.000 prijava. Odredio sam ljude da prijave razvrstaju i odvoje fizička lica-povjerioce od pravnih lica", naveo je Perišić.

Ruska En plus grupa, CEAC i VTB su prijavili oko 120 miliona potraživanja, država je prijavila preko 140 miliona, državni Montenegro bonus 16,3 miliona, Elektroprivreda 45,2 miliona, radnici oko tri miliona...

Galerija

Bonus video: