Montenegro bonus traži 16,3 miliona

Nakon Deripaske i EPCG, državna naftna kompanija prijavila da joj Kombinat aluminijuma duguje po osnovu isporučene električne energije, goriva, lož ulja i maziva
116 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.08.2013. 16:36h

Državna naftna kompanija Montenegro bonus, koja je nedavno preuzela upravljanje Kombinatom aluminijuma, predala je prijavu podgoričkom Privrednom sudu i po osnovu par desetina faktura traži iz stečajne mase KAP-a ukupno 16,3 miliona eura sa zateznim kamatama, saznaju “Vijesti”.

U Privrednom sudu juče je trebalo da bude posljednji dan za prijavu potraživanja u stečajnom postupku za Kombinat aluminijuma, ali će se to, prema očekivaju stečajne uprave, najvjerovatnije nastaviti i narednih nekoliko dana. Čekaju se prijave poslate poštom u zakonskom roku.

I država potražuje oko 140 do 170 miliona: Prilikom uvođenja stečaja KAP-u ispred suda, Foto: Savo Prelević

Naftna kompanija sa sjedištem u Cetinju potražuje od KAP-a novac po osnovu isporučene električne energije, goriva, lož ulja i maziva. Montenegro bonus je u jesen prošle godine ekspresno dobio od Regulatorne agencije za energetiku (RAE) licencu za snabdijevanja KAP-a strujom jer je stari ugovor KAP-a sa Elektroprivredom istekao 1. oktobra.

Montenegro bonus za isporučenu električnu energiju KAP-u tokom posljednja tri mjeseca prethodne godine, kao i za isporučenu struju po osnovu tri fakture u ovoj godini, potražuje ukupno 12.124.135 eura od aluminijumske kompanije.

Kombinat aluminijuma je Montenegro bonusu dostavio 26. juna ove godine predračun na iznos od 600.000 eura, prema kojem je državna naftna kompanija istog dana KAP-u platila 556 hiljada eura, dok roba od strane dužnika nije isporučena.

Po tom osnovu Montenegro bonus potražuje od KAP-a 556 hiljada eura. KAP je od januara do juna krao struju iz domaćeg, pa evropskog sistema, a objavljeno je da Montenegro bonus plaća struju koju CGES vraća evropskoj interkonekciji. U izvještaju Regulatorne agencije za energetiku (RAE) o kontroli energetskih preduzeća navodi se da je problem neovlašćenog preuzimanja električne energije iz interkonekcije riješen tako što je cetinjska kompanija Montenegro bonus preuzela obavezu njenog vraćanja.

Kombinat je državnoj naftnoj kompaniji ostao dužan za isporučeno eko dizel gorivo 17.523 eura, a za lož ulje tokom juna i jula ove godine 151.136 eura. Za ulja i maziva isporučena tokom aprila i maja ove godine, KAP je ostao dužan 2.876 eura. Uprava Montenegro bonusa je u svojoj prijavi potraživanja od KAP-a navela i sedam faktura datiranih 13. juna ove godine u ukupnom iznosu od 3.455.063 eura.

Ukupna potraživanja Montenegro bonusa biće najvjerovatnije svrstana u treći isplatni red, prema kojem će se namiriti provjerioci. U prvom redu za vraćanje dugova su radnici i iznosi prema pravosnažnim sudskim presudama, potom KAP treba da vraća dug za poreze i doprinose, a u trećem isplatnom redu su ostali kojima kompanija duguje. Prvi sastanak povjerilaca Kombinata aaluminijuma, kada bi trebalo da bude izabran Odbor povjerilaca, zakazan je za 15. avgust.

Do sada su kompanije En plus grupa i CEAC Holdings Limiteda Olega Deripaske, koje su upravljale KAP-om, prijavile potraživanja od oko 120 miliona eura. Elektroprivreda traži naplatu duga od 45,2 miliona eura, a radnici zajedno sa novcem iz stambenog fonda, oko tri miliona eura. Zasad se pouzdano ne zna koliko je država prijavila da joj KAP duguje, ali je izvjesno da će to biti iznos od 140 do 170 miliona eura.

Samo po osnovu kredita sa kamatama, za koje je Vlada žirirala KAP-u u kojem dijeli većinsko vlasništvo sa CEAC-om, poreski obveznici Crne Gore vraćaju ukupno 137 miliona eura. Kombinat aluminijuma, koji duguje preko 386 miliona eura, u stečaju je od 8. jula, nakon neuspješne sedmogodišnje privatizacije i lošeg upravljanja kompanijom.

Galerija

Bonus video: