KAP uvodi stečaj u FAK Preradu i Kovačnicu

Stečajna uprava predaje zahtjev Privrednom sudu za zavisna društva Kombinata
107 pregleda 3 komentar(a)
Prerada KAP, Foto: Vesko Belojević
Prerada KAP, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 13.08.2013. 19:38h

Kombinat aluminijuma danas ili sjutra će najvjerovatnije predati Privrednom sudu zahtjeve za pokretanje stečajnog postupka u svojim zavisnim preduzećima Preradi, Kovačnici i FAK Kolašinu, saznaju “Vijesti” nezvanično u upravi aluminijumske kompanije.

Privredni sud će, ukoliko usvoji predlog KAP-a za pokretanje stečaja, imenovati tri upravnika dok će u upravljačkim strukturama presudne odluke, ipak, zavisiti od glavnog povjerioca KAP-a i njegovog stečajnog upravnika Veselina Perišića.

Stečaj u KAP-u pokrenut je 8. jula na zahtjev Ministarstva finansija, nakon što je partner Vlade, of šor firma CEAC, odbio da plaća kradenu struju.

Tri zavisna društva, nekada prerađivačke fabrike Kombinata, tokom posljednje dvije decenije nagomilale su desetine miliona dugova prema KAP-u. Trenutno samo egzistiraju na papiru, a uz dugovanja prema matičnoj firmi, duguju i preostalim radnicima.

U iščekivanju odluke o sudbini fabrike Prerada, koja je nekada proizvodila više stotina različitih prerađivačkih proizvoda od aluminijuma, mnogi od preostalih radnika dovedeni su na rub egzistencije. Tridesetak preostalih zaposlenih nijesu primili 15 posljednjih zarada.

“Zaključno sa 15. junom duguju nam 15 plata. Tokom prošle godine radili smo pet- šest mjeseci u KAP-u, ali su nas poslije vratili, uprkos uvjeravanjima skupštinske Komisije za kontrolu postupka privatizacije. Ništa nije bilo ni od obećanja da će nam isplatiti zaostale zarade“, rekao je “Vijestima” juče radnik Prerade Željko Kostić, koji ima skoro 30 godina radnog staža.

On je istakao da njegovo obraćanje nije političko već prevashodno socijalnog karaktera.

“Zašto smo mi radnici dovedeni u ovu situaciju? Mi krivi nismo. Kad je KAP privatizovan bila je preuzeta obaveza da se investira u preradu, ali od toga nije bilo ništa. Ko je kriv za to: radnici ili neko drugi”, pitao je Kostić.

On je istakao da su preostali radnici zbog neisplaćivanja zarada suočeni sa velikim dugovima.

“Da li će nama država sjutra garantovati kod Elektrodistribucije ili negdje drugo ukoliko ne budemo u situaciju da izmirimo struju ili budemo dovedeni u situaciju da se bavimo kriminalom ili nekim nečasnim stvarima, ne bi li izdržavali porodicu i platili neku svoju obavezu”, dodao je Kostić.

On je naglasio da radnici Prerade samo traže šansu da rade i zarađuju platu.

“Ne tražimo milostinju iako smo dovedeni na rub egzistencije. Nadležni tužilac bi trebalo da utvrdi ko je odgovoran zašto nijesu realizovana ulaganja u Preradu i zašto smo mi danas dovedeni u ovu situaciju. Ako su radnici odgovorni, odmah idemo u zatvor”, zaključio je Kostić.

Prerada duguje Kombinatu 30 miliona

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, samo Prerada od 1999. godine do danas ima nagomilane obaveze prema KAP-u u iznosu od oko 30 miliona eura. Tridesetak preostalih radnika u preduzeću nijesu primili 15 posljednjih zarada.

Mnogi među njima vide šansu u prijevremenom penzionisanju, koje je nedavno ozakonila Skupština, ili u eventualnom angažmanu u primarnom dijelu KAP-a.

Bonus video: