Direktorica radnicima poručila: Neće vam pomoći ni mediji, ni NVO

Punomoćnicima zaposlenih u „Vektri Jakić” stigao novi dopis od izvršne direktorice „Vektre Nord“
54 pregleda 10 komentar(a)
Vektra Jakić radnici, Foto: Goran Malidžan
Vektra Jakić radnici, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 12.08.2013. 16:16h

Iako je na posljednjem zboru radnicima “Vektre Jakić” obećano da će im biti isplaćen novac za potraživanja iz prvog isplatnog reda po osnovu Zakona o stečaju do 13. avgusta, najdalje do 15 časova, juče je stigao novi dopis punomoćnicima zaposlenih od izvršne direktorice „Vektre Nord“ Vesne Milošević. Ona je zatražila da se danas sastane sa predstavnicima zaposlenih kako bi se dogovorili o načinu i rokovima isplate zaostalih zarada za prvi i treći isplatni red.

Radnici su na posljednjem zboru prije nekoliko dana ovlastili kolege Dejana Mazalicu, Slobodana Drobnjaka i Radišu Obrenića da u njihovo ime potpišu ugovore o prenosu potraživanja iz prvog isplatnog reda na “Vektru nord” iz Kolašina, samo u slučaju da im do 13. avgusta do 15 sati na njihove račune u NLB banci uplati potraživanja u visini prvog isplatnog reda.

Ukoliko dobiju svoja potraživanja iz prvog isplatnog reda, koja iznose oko 1.700 eura, kako je to ranije dogovoreno, “Vektra nord” bi podržala izmijenjeni plan reorganizacije “Vektre Jakić” o kojem će se povjerioci izjasniti 14. avgusta u Privrednom sudu u Bijelom Polju. U tom slučaju podršku planu reorganizacije “Vektre Jakić” dali bi i radnici za ostatak duga, koji bi, kako je predviđeno tim dokumentom, trebalo da bude isplaćen u narednih par godina.

Ukoliko do utvrđenog datuma novac ne legne na njihove račune, radnici će glasati protiv plana reorganizacije.

Postupak direktorice “Vektre Nord”, smatraju punomoćnici zaposlenih, je u suprotnosti sa prethodnim dogovorom i ponudom koju je dostavila „Vektra Montenegro“.

„Kategorično smo odbili sastanak jer smatramo da je ovo još jedan pokušaj prevare ’Vektre Montenegro’ čiji je cilj dobijanje glasa prilikom glasanja izmjenjenog plana reorganizacije. Smatramo da treba da javno, jasno i transparentno nastupamo u ime zaposlenih,i na taj način ne dozvolimo da druga strana manupuliše nama. Ovo govorimo iz razloga što nemamo pravo da odlučujemo u ime radnika, već samo da sprovodimo već dogovorene odluke sa radničkih zborova”, saopštili su punomoćnici zaposelnih.

Zanimljivo je da je u dopisu direktorica „Vektre Nord“ upozorila radnike da im “mediji, NVO, ni politički podstrekači, neće pomoći, ni izmiriti zaostale zarade“.

„Zborovi nemaju politički karakter, već su isključivo organizovani u cilju traženja zaostalih zarada, jer su radnici dovedeni na stub egzistencije”, kazali su punomoćnici zapsolenih.

Oni su kategorički demantovali da se radi o bilo kakvim pokušajima politizacije nevolje radnika.

Dopis „Vektre Nord“ je stigao nakon što su punomoćnici zaposlenih poslali svoju verziju ugovora o otkupu potraživanja. Verzija ugovora sastavljena je na osnovu dogovora sa zbora radnika.

Bonus video: