DRI ne zna da li da istražuje dugove KAP-a

Senat Državne revizorske institucije razmatrao izvještaj o realizaciji zaključaka Skupštine, odluku odložili za septembar
185 pregleda 3 komentar(a)
Državna revizorska institucija, Branislav Radulović, Foto: Savo Prelević
Državna revizorska institucija, Branislav Radulović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.08.2013. 18:52h

Senat Državne revizorske institucije na sjednici u petak nije donio nikakvu odluku o daljim koracima u vezi saa istraživanjem poslovanja Kombinata aluminijuma, već je donošenje odluke odloženo za septembar nakon završetka godišnjih odmora.

Prema ranijim zaključcima Skupštine DRI je do 31. maja trebalo da uradi reviziju dugova KAP-a. Poslanici su ovo tražili kako bi se utvrdilo da li su dugovi ove kompanije, čiji dio je Vlada preuzela, stvarni. Uprava KAP-a je sa kašnjenjem poslala dokumenta DRI zbog čega su i oni kasnili sa svojim dijelom posla.

Senat DRI je u petak, na zahtjev senatora Branislava Radulovića, razmatrao izvještaj o realizaciji zaključaka Skupštine koji se odnose na KAP, koji je od 8. jula u stečaju.

Izvještaj o realizaciji zaključaka Skupštine koji se odnose na KAP sačinio je načelnik u sektoru Vladan Perović, a Senat DRI dao je na uvid “Vijestima” ovaj dokument u kojem nema konkretnih rezultata.

Prema nezvaničnim informacijama, zasad je neizvjesno da li će DRI ovim povodom Vladi uopšte dati neke nove preporuke imajući u vidu da je 8. jula ove godine pokrenut stečajni postupak u KAP-u, koji sad vodi stečajna uprava i Privredni sud. U međuvremenu, i Vrhovno državno tužilaštvo imalo je sastanke sa čelnicima DRI i uključilo se u provjeru poslovanja KAP-a, posebno u dijelu njegovog višemjesečnog nelegalnog snabdijevanja strujom.

Iz Izvještaja koji je razmatrao Senat DRI vidi se da su se 12. jula predstavnici DRI sreli sa predsjednikom Privrednog suda Draganom Rakočevićem, koji je stečajni sudija u ovom postupku.

Prethodno su tražili od Ministarstva ekonomije i menadžmenta KAP-a niz dokumenata potrebnih za reviziju poslovanja KAP-a od dana nakon privatizacije kada je upravljanje preuzeo ruski partner iz En plus grupe.

DRI je početkom jula obezbijedila sva tražena dokumenta iz KAP-a, po godinama, nakon njegove privatizacije obavljene krajem 2005. godine. Ta dokumenta arhivirana su 19. jula kako bi mogla ih mogla koristiti DRI ali i druge državne institucije.

Na osnovu dokumentacije, zasada je nesumnjivo utvrđeno da je veliki broj obaveza KAP-a zbog prethodno ugovorene primjene ubrzane naplate, zbog neispunjavanja obaveza, iz dugoročnih pretvoren u kratkoročne obaveze.

KAP, naime, duguje ukupno 386,15 miliona eura, od čega je na kraju 2012. godine bilo 316,6 kratkoročnih obaveza, dok su dugoročna rezervisanja i dugoročne obaveze iznosile 69,5 miliona eura.

Podsjetimo, DRI je prethodnom revizijom državnih garancija Vlade datih za kredite KAP-a utvrdila da ministarstva finansija i ekonomije i Komisija za kontrolu državne pomoći nijesu “u dovoljnoj mjeri vršili primjenu normative kojom je propisana procedura postupka davanja garancija” za kredite KAP-a u iznosu od 135 miliona eura.

Ove institucije, prema nalazu DRI, nijesu prezentirale sopstvene analize finansijskog položaja KAP-a, procjenu kreditnog rizika, odgovarajuću studiju troškova i koristi, kao i procjenu mogućih posljedica aktiviranja izdatih garancija na državni budžet. DRI je ocijenila da je iz finansijskih izvještaja bilo upozoravajuće da je KAP imao “nagomilane gubitke, da je prezadužen i da sa velikom izvjesnošću iz svoje djelatnosti ne može vraćati uzete kredite”. DRI je prigovorila Vladi da je “bez odgovarajućih kontragarancija” preuzela značajan rizik od njihovog aktiviranja.

Načelnik Perović u izvještaju Senatu DRI napominje da je Komisija za kontrolu državne pomoći u cilju realizacije zaključaka Skupštine povodom izvještaja o reviziji “Državne garancije Vlade izdate u 2010. i 2011. godini” obavijestila Odbor za ekonomiju, finansije i budžet o preduzetim mjerama i namjeravanim aktivnostima u realizaciji preporuka DRI, i isti dopis proslijedila na uvid Ministarstvu finansija i DRI.

Prevode ugovor KAP-a sa VTB bankom sa engleskog

U skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama, Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) je 10. jula ove godine zatražila od DRI ugovor o srednjoročnom finansijskom aranžmanu zaključenog između KAP-a i ruske VTB banke.

Navedeni ugovor, u prethodnom postupku revizije državnih garancija, datih za kredite KAP-a tokom 2010. i 2011. godine, bio je nedostupan DRI, dok je 11. jula ove godine, “u postupku prikupljanja dokumentacije od KAP-a, pribavljena verzija ugovora na egleskom jeziku”.

“Smatram da bi navedeni ugovor trebalo prevesti na službeni jezik i proučiti njegove odredbe, prije dostavljanja nekoj drugoj organizaciji”, navodi se, između ostalog, u izvještaju Perovića.

Bonus video: