Legalizuju Statisove "divlje kioske"

Dvije zgrade izgrađene prije osam godina naspram Svetog Stefana
53 pregleda 3 komentar(a)
Sveti Stefan, Foto: Vuk Lajović
Sveti Stefan, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 18.07.2018. 19:04h

Hotelska grupa „Budvanska rivijera“ predala je budvanskom Sekretarijatu za urbanizam zahtjev za legalizaciju dvije kamene zgrade od gotovo 2.000 kvadrata, koje je prije osam godina kompanija „Adriatic properties“ grčkog biznismena Petrosa Statisa izgradila u maslinjaku, naspram grad hotela Sveti Stefan.

Ovim se prvi put potvrđuje da je riječ o divljim građevinama, o čemu su javnost i NVO sektor u više navrata naglašavali i upozoravali zbog čega niko nikada nije krivično odgovorao.

Betonske građevine u kojima se nalazi vešeraj, magacinski prostor i pomoćne prostorije za grad hotel, svih prethodnih godina su bile registrovane kao privremeni objekti u opštinskom planu privremenih lokacija, poput kioska ili konzervatora za sladoled.

Svih prethodnih godina opštinske vlasti, kada je gradom upravljao DPS, su kroz plan privremenih objekata, a na sugestiju Vlade, morale da legalizuju betonske građevine, uz obrazloženje da su u njima smješteni vešeraj, tehničke i ostale prostorije, koje su neophodne za funkcionisanje grad hotela Sveti Stefan.

Građevine su prije osam i po godina izgrađene mimo dozvole, planskih dokumenta, naočigled brojnih državnih i lokalnih inspekcijskih službi, i to na zemlji koja je uknjižena na Budvansku rivijeru.

Nova opštinska uprava u Budvi, prošle godine, kako ne bi poremetila odvijanje sezone „progledala je kroz prste“ te Statisovoj kompaniji, zakupcu hotelskog kompleksa „Sveti Stefan - Miločer“ nelegalne građevine takođe je uvrstila kao privremeni objekti.

Opština je prošle godine u pismu koje je uputila „Adriatic propertiesu”, upozorila da im više neće moći uvrstiti objekte kao privremene. Međutim, Ministarstvo održivog razvoja je izašlo i ove sezone u susret, pa je produžila važenje opštinskog plana i za ovo ljeto betonske građevine legalizovala kao privremener objekte.

Hotelska grupa sada je dovedena u nezavidnu situaciju, jer je na njoj da sprovede postupak legalizacije, iako objekte nije gradila.

Bonus video: