32 DANA štrajka

U SSCG ne pomaže ni gladovanje

Senka Rastoder prekinula protest, ništa od pet plata i uplate 13 doprinosa
5 komentar(a)
Senka Rastoder, Foto: Boris Pejović
Senka Rastoder, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 10.08.2013. 15:02h

Predsjednica Sindikata Stručne službe Saveza sindikata (SSCG) Senka Rastoder nakon 32 dana štrajka glađu odustala je od tog vida borbe za svoja i prava kolega iz zdravstvenih i porodičnih razloga.

Ona je "Vijestima" kazala da je 1. avgusta napustila prostorije SSCG u Podgorici i vratila se u Bar. Senka Rastoder je rekla da je dug štrajk glađu ostavio posljedice na njeno zdravlje, da se osjeća loše i da je vidno oslabila.

Štrajkom glađu su ona i kolega Vukadin Ćupić, koji je odustao poslije 19 dana iz zdravstvenih razloga, tražili isplatu pet zarada, 13 poreza i doprinosa, da se vrati na posao Ratomir Stamatović i da se uradi sanacioni program za SSCG.

Rastoder je rekla da je prije prekida štrajka glađu podnijela novu krivičnu prijavu protiv generalnog sektetara Zorana Masoničića.

"Prijava koju smo podnijeli se odnosi na zlostavljanje tokom štrajka glađu, zloupotrebu službenog položaja, prijetnje i pritiske", kazala je Rastoderova.

Masoničić tokom štrajka nije imao sastanak sa Rastoderovom, koja je bila u prostoriji do njegovog kabineta. Ona tvrdi da je na taj način prekršen Zakon o štrajku prema kojem je poslodavac u obavezi da nakon stupanja u štrajk počne pregovore sa zaposlenima.

To je bio deveti put da Ratoderova i Ćupić zbog problema u SSCG štrajkuju glađu.

Rastoder je podsjetila da je protiv Masoničića i predsjednika Skupštine SSCG Danila Popovića ukupno podnijeto 17 krivičnih prijava. Osim Stručne službe prijave je podnosio i prethodni Nadzorni odbor i iz Tužilaštva su nedavno Rastoder obavijestili da rade na njima.

Rastoderova je kazala da je prošle sedmice Inspekcija rada počela da postupa na osnovu prijave zaposlenih koju su podnijeli zbog neisplaćivanja zarada, poreza i doprinosa, zlostavljanja, a tražili su i preispitivanja načina na koji je Stamatović otpušten. Takođe, kako je rekla, i Poreska uprava kontroliše rad SSCG, a u skladu sa njihovim prijavama.

Preporučujemo za Vas