„Kleopatra” proizvedena u Egiptu usred Podgorice

U Agenciji za duvan Crne Gore, instituciji zaduženoj za kontrolu duvanskog tržišta, kazali su da “Kleopatre” nema u legalnoj prodaji u Crnoj Gori, a o ostalom nemaju informacije
152 pregleda 19 komentar(a)
Kleopatra, Foto: Luka Zeković
Kleopatra, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 09.08.2013. 16:43h

Egipatski brend cigareta “Kleopatra” više od godinu proizvodi se u državnom Duvanskom kombinatu Podgorica (DKP), koji je u stečaju, a označene su kao da se legalno proizvode u Egiptu.

“Vijesti” objavljuju fotografiju paklice “Kleopatre” do koje se došlo iz DKP-a, označene sa "made in Egypt."

U Agenciji za duvan Crne Gore, instituciji zaduženoj za kontrolu duvanskog tržišta, kazali su da “Kleopatre” nema u legalnoj prodaji u Crnoj Gori, a o ostalom nemaju informacije.

“Mi prevashodno vodimo računa o brendovima koji se prodaju na domaćem crnogorskom tržištu. Agencija za duvan nema svoje inspektore i najbolje bi bilo da se istim povodom obratite poreskoj, sanitarnoj i drugim inspekcijama”, odgovoreno je nezvanično iz Agencije za duvan.

“Vijesti” su juče pitale članove uprave DKP-a kako je moguće da na cigaretama proizvedenim usred Podgorice piše “made in Egypt”, a odgovoreno je da se iz inostranstva proizvodnjom “Kleopatre” u Podgorici “niko ne žali”. Iz stečajne uprave preduzeća tvrde da se “ne radi o švercu”.

Na sumnje da se radi o švercu cigareta, direktor DKP-a Slavoljub Vukašinović je odgovorio nedavno da se ”svi poslovi u preduzeću odvijaju u skladu sa pozitivnim propisima i preko za to nadležnih institucija”.

Vukašinović je prošle godine kazao da su 19. novembra 2010. potpisali ugovor sa firmom FZE Liberty, Al – Jazeera Al – Hamra Ras Al Khaimah, iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) za proizvodnju cigareta “Kleopatra”. On je tada izjavio da se u ovom ni u bilo kojem drugom slučaju nijesu zanimali gdje je registrovana firma i šta radi, već ih je interesovala samo uplata avansa i licenca za proizvodnju tog brenda, a tvrdi da su je dobili.

Proizvodnja „Kleopatre” nastavljena je u Crnoj Gori, iako je iz Egipta prošle godine najavljena tužba zbog falsifikovanja ovog brenda.

Iz menadžemanta DKP-a su više puta zvanično saopštili da se radi o “legalnom poslu”, da se cigarete prodaju u Sjevernoj Africi, te da su od inostranog partnera “obezbjedili licencu za proizvodnju tih cigareta”.

Grčka policija u luci Kisamos zaplijenila je u decembru prošle godine 53,76 miliona cigareta marke „Kleopatra”, proizvedenih u Duvanskom kombinatu.

To je navedeno i u godišnjem izvještaju Svjetske carinske organizacije, a mediji su objavili da su o švercu duvana iz Crne Gore grčke vlasti informisale Kancelariju Evropske unije za borbu protiv krijumčarenja i prevara (OLAF).

Mediji u Grčkoj su prenijeli da je na cigaretama zaplijenjenim u luci Kisamos, na Kritu, bilo napisano „made in Egypt”, odnosno da su deklarisane kao egipatski proizvod, iako ih je brod prevozio iz Crne Gore.

Portal „Haniotika nea” prenio je da je cigarete proizvela državna kompanija iz Podgorice, i da je konačno odredište broda „Noje” bila luka Tobruk u Libiji.

Izvršni direktor državnog DKP-a u stečaju Slavoljub Vukašinović je saopštio da su cigarete koje su zadržane u luci Kisamos vraćene vlasniku u martu ove godine “kroz redovnu proceduru u legalnom i regularnom postupku”.

“Duvanski kombinat Podgorica je proizvodnjom i isporukom robe završio svoj dio posla”, rekao je nedavno Vukašinović.

Bonus video: