Boksiti iduće sedmice nastavljaju proizvodnju

U Boksitima je proizvodnja prekinuta prije desetak dana, a zaposleni nijesu primili decembarsku zaradu koja je trebalo da bude isplaćena do 20. jula
0 komentar(a)
Boksiti, Foto: Ivan Petrušić
Boksiti, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 08.08.2013. 19:34h

Nikšić – Rudnici boksita će nastaviti iduće sedmice isporuku rude mađarskoj firmi Vagon inpeks, nakon čega bi radnici mogli računati na isplatu dijela dugovanja.

U Boksitima je proizvodnja prekinuta prije desetak dana, a zaposleni nijesu primili decembarsku zaradu koja je trebalo da bude isplaćena do 20. jula.

Izvršni direktor nikšićkih Rudnika boksita Milorad Đurović rekao je da je dogovoren nastavak saradnje sa mađarskom kompanijom, kojoj će u roku od tri godine biti isporučeno oko 450.000 tona rude.

„U Zvorniku smo imali intenzivne pregovore sa predstavnicima firme Alumina i Vagon inpeksa. Dogovoreno je da se nastavi saradnja i produži ugovor pod istim uslovima, s tim što je povećana količina rude. Godišnje ćemo isporučivati 150.000 tona rude. Sa realizacijom ugovora počeće se najkasnije tokom naredne sedmice. Taj ugovor će nam omogućiti da izmirimo dio duga radnicima i obaveze prema dijelu dobavljača”, kazao je Đurović “Vijestima”.

Prema njegovim riječima, zaposleni u Građevinskom sektoru “prema ugovorenoj dinamici” rade na tunelu Tifran, a počela je i priprema rekonstrukcije objekta za otpadne vode u Studenačkim glavicama kod Nikšića.

Iz Samostalnog sindikata su saopštili prošle sedmice da se na lageru nalazi veća količina rude od čije bi se prodaje mogle isplatiti tri zarade, s obzirom na to da je za jednu platu neophodno oko 250.000 eura.

"Maksimalnim angažovanjem zaposlenih, kao i dobrom organizacijom posla, uspjeli smo da proizvedemo rudu koja se po ugovoru isporučuje kupcu iz Mađarske. Proizvodilo se ubrzanim tempom pa je lagerovana dovoljna količina rude“, saopštili su iz Samostalnog sindikata.

U Boksitima je zaposleno 314 radnika kojima se, pored sedam plata, duguju i tri zarade iz 2010. godine.

Bojanović: Treba da isplate dvije zarade

Predsjednik Samostalnog sindikata Borisav Bojanović rekao je da je nezadovoljstvo radnika veliko i da pokušavaju na sve načine da izvuku što je više moguće. “Očekujemo ovih dana konačno pozitivno rješenje i isplatu decembrske zarade.

Kako se približava septembar i početak školske godine, a radnici su u nezavidnoj finansijskoj situaciji, tražićemo da u toku ovog mjeseca budu isplaćene dvije zarade”, najavio je Bojanović.

Bonus video: