Imovinu državi nudi šest firmi i dvije opštine

Istekao rok Vladinoj uredbi za plaćanje poreskog duga nekretninama, prihvaćena jedna ponuda, a osam vraćeno na dopunu
276 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 06.08.2013. 18:26h

Za plaćanje poreskog duga nekretninama, od 13. aprila ove godine kada je usvojena uredba Vlade do 31. jula kada je istekao rok, prijavilo se deset preduzeća, a Vlada je na sjednici prošle sedmice prihvatila samo zahtjev nikšićke kompanije Ibon.

Vlada je jednom produžavala taj rok, a na narednoj sjednici trebalo bi da odluči da li će to ponovo uraditi. Ukupan poreski dug iznosi preko 354 miliona eura.

Osam podnosilaca zahtjeva treba da dopuni dokumentaciju, a zahtjev kompanije Montri iz Herceg Novog je odbijen jer su za plaćanje ponudili nekretnine za koje u katastarskoj evidenciji postoji upisan teret pa ih nije moguće koristiti za ove namjene.

Zahtjev treba da dopune preduzeća Putevi, PKB Herceg Novi, Cijevna komerc, Specijalna bolnica Codra, MMK standard i Put Bar, kao i opštine Budva i Ulcinj.

Preduzeće Opštine Podgorica Putevi, koje je u stečaju, prema listi najvećih dužnika Poreske uprave duguje 739 hiljada eura na ime duga za PDV, koncesije i poreza na dobit i nekretnine, kao i milion i po eura na ime poreza i doprinosa na plate. U obrazloženju komisije je navedeno da još nije usaglašen stav između Poreske uprave i preduzeća o preciznom iznosu duga na 31. decembar prošle godine, koji se prema uredbi uzima kao reper. Prema obrazloženju, preduzeće je ponudilo nekretninu koja se nalazi u zgradi Normal kompani u Podgorici, ali nije navedena njena površina niti procjenjena vrijednost. Komisija je najavila da će odluku donijeti na sjednici naredne sedmice.

Zahtjeve da imovinom plate poreski dug treba da dopune preduzeća Putevi, PKB Herceg Novi, Cijevna komerc, Specijalna bolnica Codra, MMK standard i Put Bar, kao i opštine Budva i Ulcinj

PKB Herceg Novi, čiji je većinski vlasnik sa oko 80 odsto akcija Panto Vučurević, takođe nema precizno utvrđen dug na kraju prošle godine. Prema spiskovima Poreske uprave dug za poreze i koncesije sada iznosi 757 hiljada eura, a za poreze i doprinose na zarade 222 hiljade. U obrazloženju je navedeno da je za plaćanje duga ponuđen objekat koji se nalazi na zemljištu na kojem postoji hipoteka, pa je od Uprave za nekretnine zatraženo da razmotri mogućnost parcelizacije zemljišta prema urbanističkom planu.

Ni Cijevna komerc, biznismena Danila Petrovića, nema preciziran dug za kraj prošle godine, a prema listi Poreske uprave on sada iznosi dva miliona eura. Kompanija je ponudila nekretninu koja se nalazi pod hipotekom, ali je, prema obrazloženju Vladine komisije, pokrenula proceduru za brisanje ovog tereta.

U obrazloženju koje se odnosi na Specijalnu bolnicu Codra, čiji su vlasnici Zoran Ivanović i Dragica Perović Ivanović, je navedeno da je ona tražila izjašnjenje da li se dug može platiti imovinom suvlasnika, a kako je iz Ministarstva finansija odgovoreno da to nije moguće, u toku je postupak prebacivanja te imovine na pravno lice Codra DOO koje je i navedeni dužnik. Nije navedeno o kolikom dugu je riječ, a ove firme nema na spisku 100 najvećih dužnika Poreske uprave.

Na ovom spisku dužnika nema ni MMK Standarda, a nije ni navedeno koliki je njegov dug državi. Komisija je konstatovala da će odluku donijeti na narednoj sjednici jer je firma za plaćanje duga ponudila poslovno-stambeni objekat u kojem živi 38 porodica. Ova kompanija je nastala izdvajanjem i privatizacijom bivšeg dijela Željezare koji se odnosio na društveni standard, većinski vlasnici su preduzeća Comp-comerc i Sl Montenegro.

Put Bar, čiji je jedini vlasnik firma Keka Milorada Vukčevića i Tatiane Flegontove, za plaćanje poreskog duga ponudila je objekat koji nema građevinsku dozvolu ali je pokrenula proceduru za njeno dobijanje, pa je komisija odluku odložila za narednu sjednicu. Nije preciziran ni iznos duga za poravnanje, a na listi Poreske uprave je navedeno da dug za poreze i doprinose iznosi 508 hiljada eura.

Iz Ministarstva finansija je saopšteno Televiziji “Vijesti” da dug tih šest preduzeća, koji bi se mogao naplatiti nekretninama, iznosi oko 7,9 miliona eura.

Zahtjevi opština Budva i Ulcinj treba da budu dopunjeni dokumentacijom. Nije navedeno koliki su njihovi dugovi i koju imovinu su ponudili za poravnanje.

Kompaniji Montri je odgovoreno da nije moguće razmatrati njen zahtjev jer ponuđene nekretnine imaju teret u katastarskom listu. Prema listi Poreske uprave dug ove kompanije za poreze iznosi 927 hiljada eura, dok dug za doprinose i poreze na zarade iznosi 234 hiljade.

U Ibonu zadovoljni, državi plac i 430 kvadrata poslovnog prostora

Kompanija Ibon, čiji su vlasnici Cvija i Miljko Brkuljan, ponudila je Vladi da poreski dug od 243 hiljade plati nekretninama u Nikšiću koje se odnose na zemljište površine 293 kvadrata sa zgradom izgrađenom na njemu.

Zgrada u prizemlju ima poslovni prostor od 217, a na spratu od 215 kvadratnih metara. U zahtjevu je navedeno da je vrijednost ponuđenih nekretnina, prema ovlašćenom procjenitelju, 486 hiljada eura. Vladina komisija nije prihvatila ovu procjenu pa je urađena nova u kojoj je vrijednost smanjena na 390 hiljada. Uprava Ibona saglasila se sa procjenom. Ugovor o poravnanju će biti zaključen u roku od 10 dana od usvajanja odluke Vlade u četvrtak prošle sedmice.

“Ovo je za mene veliko olakšanje i oslobađa firmu velikog tereta. Duga ne bi bilo da nije ekonomske krize. Mislim da bi svi dužnici trebalo da koriste ovu mogućnost za plaćanje duga”, kazao je juče TV “Vijestima” Miljko Brkuljan.

Galerija

Bonus video: