Moisejev: KAP-u je krađu struje odobrio direktor CGES-a

On je podsjetio da je prije godinu i po, Vladi predložen plan aktivnosti, koji bi omogućio da se izbjegne aktiviranje državnih garancija od oko 120 miliona
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.08.2013. 09:08h

Nepromišljenim radnjama crnogorska Vlada sama sebe uvlači sve dublje u zamku, a cijena grešaka nisu samo višemilionski dugovi po međunarodnimm arbitražnim tužbama, već i "investiciona izolacija" Crne Gore, kazao je bivši izvršni direktor Kombinata aluminijum Jurij Moisejev.

On je u otvorenom pismu medijima, naveo da je jedni izlaz civilizovana procedura stečaja KAP-a, gdje će, kako je naveo, prava svih povjerilaca biti ispoštovana, kao i punopravna i objektivna istraga, traženje i kažnjavanje krivaca "za krađu ečektrične energije".

"I ja imam razlog da vjerujem da je to moguće. Tokom dvije godine koje sam proveo u Crnoj Gori, zavolio sam tu zemlju, i siguran sam da ona zaslužuje bolju budućnost", kazao je Moisejev.

On je rekao da su se uvijek protivili stečaju u KAP-u, koji je, kako je kazao, inicirala Vlada Crne Gore.

"Uvijek smo bili uvjerebi da je KAP mogao postati nova tačka rasta crnogorske ekonomije i donositi profit, i dosljedno smo se kretali prema tom clju. Međutim, nepromišljeni i nelogični potezi crnogorskih političara, u kombinaciji sa pokušajem da se izbjegne odgovornost i sakrije glava u pijesak, osujetili su te planove i doveli do trenutne situacije. Za greške službenika sada moraju plaćati radnici čije su plate smanjene nekoliko puta", kazao je Moisejev.

On je podsjetio da je prije godinu i po, Vladi predložen plan aktivnosti, koji bi omogućio da se izbjegne aktiviranje državnih garancija od oko 120 miliona EUR.

"Naš plan se sastojao u smanjenju dužničkog opterećenja KAP-a putem konvertovanja dugova u akcionarski kapital fabrike i produžetku ugovora za isporuku električne energije", rekao je Moisejev, navodeči da da plan nije usvojen jer Vlada i opozicija nisu mogli da se dogovore.

"Političke razmirice važnije od sudbine preduzeća" (Foto: Luka Zeković)

On je kazao da neće pominjati konkretna imena, ali će "navesti činjenicu da su političke razmirice postale važnije od sudbine najvećeg preduzeća u državi".

Prema riječima Moisejeva, ne tako davno Vlada je saopštila svoj plan za očuvanje KAP-a, koji je, kako je dodao, praktično od riječi do riječi ponovio ono što je predloženo prije godinu i po.

"Uz jednu 'malu' napomenu, plan nije predvidio naše prisustvo kao inostranog investitira. Mi smo uložili u crnogorsku ekonomiju 200 miliona EUR , praktično je subvencionišući,a sada pokušavaju otvoreno da nas odbace", kazao je on.

Moisejev je naveo da se u civilizovanom svijetu takve radnje nazivaju eksproprijacijom svojine i da su apsolutno neprihvatljive.

"Zadržavamo pravo osporavanja odluke Vlade u odnosu na našu svojinu i namjeravamo da naplatimo od nje svu moguću odštetu i sve troškove koje smo pretrpjeli kao i investicije. Žalosno je što će troškovi pasti na teret poreskih obveznika ali dugovi se moraju platiti", poručio je on.

Moisejev smatra da je osnovi uzrok današnjih dešavanja nedostatak sopstvenog izvora električne energije KAP-u.

On je podsjetio da je 2006. godine En plus grupa pobijedila na tenderu za privatizaciju TE Pljevlja i izgradnju novog energetskog bloka za potrebe KAP-a, dodajući da su bili spremni da u taj projekta ulože 200 miliona EUR.

Moisejev je kazao da su političke razmirice vlasti i opozicije dovele do poništenja tendera.

"Nama nije dozvoljeno da gradimo izvor energije za KAP i povećali su cijenu nje za tri puta, učinivši fabriku nerentabilnom i predodredivši time dešavanja", rekao je on.

Uzrok dešavanja nedostatak sopstvenog izvora struje (Foto: Luka Zeković)

Prema riječima Moisejeva, suštinski su netačne tvrdnje političara da KAP živi od subvencija i da čitava zemlja radi za njegovu struju.

On je naveo da je samo prošle godine KAP dobio manje subvencija između EPCG, KAP-a i Vlade u iznosu 8, 7 miliona EUR.

"Pokušavajući da riješi problem struje samostalno KAP je u septembru pokušao da izađe na veliko evropsko tržište ali nije mogao jer Vlada nije dostavila fabrici dokumenta, potreba za registraciju kao učesnika na tržištu", pojasnio je Moisejev.

On je kazao da je bio šokiran informaciom o hapšenju finasijskog direktora KAP-a Dmitrija Potrubača "zbog apsurdnih, neutemeljenih optužbi za navodnu krađu električne energije iz evropskog energetskog sistema".

"Naravno te optužbe nemaju nikakve veze sa stvarnošću. Njihov glavni cilj je da vrše pritisak, na En plus grupu kao jednog od najvećih povjerilaca KAP-a u procesu stečaja fabrike, kao i da sakriju imena pravih krivaca što se dešava", smatra Moisejev.

Prema njegovim riječima, optužbe protiv Potrubača su apsurdne iz dva razloga, jer KAP nije direktno priključen na evropski energetski sistem, bez učešća i saglasnosti CGES KAP fizički nije mogao trošiti evropsku energiju.

"Dakle potrošnja KAP-a bila je odobrena od strane CGES odnosno izvršnog direktora Ljuba Kneževića", naveo je Moisejev.

U njegovom pismu se dodaje da je Vlada počev od februara prošle godine insistirala na smanjenju potrošnje električne energije od strane KAP-a.

"Dakle do 1. oktobra prošle godine isporuke električne energije KAP-u su smanjene za tačno dva puta u poređenju sa početkom godine. Uzimajući u obzir sadašnje okolnosti došli smo do zaključaka da će smanjenje potrošnje električne energije, i shodno tome smanjenje obima proizvodnje aluminijuma, dovesti do nemogućnosti izmirenja duga za električnu energiju", kazao je Moisejev.

Zbog političara ponovo ispaštaju poreski obaveznici (Foto: Luka Zeković)

Prema njegovim riječima, Vlada je tu odluku obrazložila tvrdnjom da će takva mjera omogućiti snadbijevanje KAP-a domaćom električnom energijom i isključiti potrebu njenog ubvoza.

"S obzirom na uvjerenja Vlade da će se KAP snadbijevati samo domaćom elktričnom energijom bili smo iznenađeni, saznavši iz pisma CGES da se isporučena KAP-u električna energija povlačila iz evropskog energetskog sistema, pri tom bez prethodnog usaglašavanja sa nama", rekao je on.

Moisejev je kazao, da su, uzimajući u obzir činjenicu da u tim uslovima KAP ne bi mogao da plaća račune za električnu energiju, iznijeli na Odbor direktora pitanje o isključenju elektrolitičkih ćelija, "i time bi fabrika prestala da troši električnu energiju, koju nije bila u mogućnosti da plaća".

"Predstavnici En plus su podržali tu odluku, ali član Odbora direktora KAP-a Nebojša Dožić ,koji predstavlja Vladu iskoristio je pravo veta i na taj način odobrio potrošnju struje bez ugovora. Siguran sam da Dožić nije kgao samostalno donijeti tu odluku-vjerovatno je imao direktivu iz Vlade", rekao je on.

Moisejev je dodao da Potrobač nije imao ni ovlašćenja ni tehničke mogućnosti da izvrši "krađu struje", jer je finasijski direktor KAP-a.

On je podsjetio da "zbog nepromišljenih radnji crnogorskih političara" ponovo ispaštaju poreski obveznici.

"Nepromišljenim radnjama Vlada sama sebe uvlači sve dublje i dublje u zamku. Cijena grešaka nisu samo višemilionski dugovi po međunarodnimm arbitražnim tužbama, koji će na kraju pasti na teret običnih poreskih obveznika, već i »investiciona izolacija« Crne Gore", zaključio je Moisejev.

Radnici prijavljuju potraživanje

Radnici KAP-a od juče, postupajući po pozivu stečajnog upravnika Veselina Perišića, počeli su da popisuju potraživanja od kompanije, koja u zakonskom roku moraju biti prijavljena Privrednom sudu. KAP je dužan radnicima junsku platu i osam dana jula, kao i novac koji su godinama izdvajali za stambeni fond u iznosu od oko tri miliona eura.

Za razliku od zaostale bruto zarade i potraživanja nastalih po osnovu sudskih presuda, potraživanje radnika vezano za stambeni fond, prema informacijama “Vijesti”, neće biti klasifikovano u prvi nego u treći isplatni red. KAP je u stečaju skoro mjesec, a od većih povjerilaca Elektroprivreda (EPCG) je, za sada, prijavila potraživanje u iznosu od oko 45,2 miliona.

Dožić slušao Vladu, CGES: Upozoravli smo ih

Veto na sjednicama Odbora direktora sam davao u skladu sa nedvosmislenim odlukama Skupštine i Vlade da KAP mora da nastavi sa radom, rekao je Nebojša Dožić “Vijestima ” u reakciji na pismo Moisejeva, podsjećajući da je to više puta rekao.

On je istakao da je osnovni problem “u tome što predstavnici ruskog partnera u Odboru direktora u više navrata nisu htjeli da prihvate potpisivanje predloženih ugovora o snabdijevanju KAP-a električnom energijom”.

“Tako bi makar privremeno riješili problem snabdijevanja KAP-a električnom energijom, do pronalaženja dugoročnog rješenja”, naveo je on. Iz CGES-a “Vijestima” su odgovorili da je komunikacija sa menadžmentom KAP-a bila intenzivna, te da su i prije 1. januara upozoreni sa onim što će se desiti.

“Iz KAP-a su, međutim, tražili izgovore da ne postupe po nalozima”, tvrde iz CGES-a naglašavajući da ih je direktor Knežević Dožić 10-ak puta upozorio na nelegalnu potrošnju struje.

Galerija

Bonus video: