Sistematsko uništavanje: Na čitavom sjeveru manje firmi nego u Baru

Anketa o srednjim i velikim kompanijama, pokazala regionalne razlike
23 komentar(a)
grad Bar, Foto: Anto Baković
grad Bar, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 05.08.2013. 07:08h

U čak pet opština na sjeveru - Andrijevici, Kolašinu, Plavu, Rožajama i Šavniku ne postoji nijedno srednje ili veliko preduzeće. U ukupno 11 opština sjevernog regiona nalazi se svega 14 srednjih i dva velika preduzeća, pokazala je anketa Zavoda za statistiku Monstat koja je sprovedena u periodu od 1. do 15. aprila ove godine.

Kolika je ekonomska zaostalost ovog regiona pokazuje podatak da samo opština Bar ima veći ekonomski potencijal sa 15 srednjih i dva velika preduzeća. Herceg Novi ima 11 srednjih i dva velika, a Budva 10 srednjih i četiri velike kompanije.

U Crnoj Gori je ukupno aktivno 236 srednjih i velikih preduzeća, od čega ih 124 ima sjedište u Podgorici.

Srednjih preduzeća ima 198, a velikih 38. Od broja velikih kompanija 23 ili čak 60,5 odsto ima sjedište u glavnom gradu.

Na sjeveru po jedna velika kompanija postoji u Pljevljima i Bijelom Polju. Berane i Bijelo Polje imaju po četiri srednje, Pljevlja i Plužine po dvije a po jednu Mojkovac i Žabljak.

Bez velikih preduzeća su Ulcinj i Tivat, ako i Danilovgrad i Cetinje. U primorskim opštinama postoje 54 srednja i devet velikih preduzeća, a centralnom regionu 130 srednjih i 28 velikih.

U srednja preduzeća, prema ovoj klasifikaciji, ubrajaju se ona koja ispunjavaju dva od sljedeća tri uslova: da broj zaposlenih iznosi od 50 do 250, da je ukupan prihod na godišnjem nivou od 10 do 50 miliona i da ukupna aktiva iznosi od 10 do 43 miliona eura. Ukoliko preduzeće u najmanje dva ova uslova prelazi maksimalne kriterijume računa se kao veliko preduzeće.

Najviše srednjih i velikih kompanija, 69, bavi se trgovinom, 25 pripada prerađivačkoj industriji, po 22 građevinarstvu i sabraćaju... Velikih kompanija nema u oblasti poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, građevinarstva i stručne, naučne i tehničke djelatnosti.

Bonus video: