Sezona na Žabljaku odlična, ali prekratka

Dosta je Rusa, svugdje se priča na francuskom jeziku, Izraelci se prepoznaju najčešće po karavanima džipova a već drugu sezonu otkrovljenje su turisti iz SAD
3 komentar(a)
Ažurirano: 04.08.2013. 16:49h

Turistička sezona na Durmitoru u punom je zamahu. "Juriš" gostiju krenuo je krajem jula a kulminacija se desila ovog vikenda. Jednostavno, sve je puno a zvanična statistika ne daje prave pokazatelje.

"Još ima mjesta u hotelu 'Planinka' i to je to kada je u pitanju registrovani smještaj. Ali se golim okom vidi da je posjetilaca mnogo više. I niko se nije do sada žalio na uslugu", kaže Boro Nikolić, direktor lokalne turističke organizacije i dodaje da je u odnosu na prošlu, rekordnu, godinu, od 20 jula svaki dan za po nekoliko procenata premašivao taj period.

Nikolić pokazuje prepune parkinge i glavne saobraćajnice na kojima su automobili parkirani tik jedan do drugog.

Atrakcija: Crno jezero (Foto: Obrad Pješivac)

Sudeći po registracijama automobila, gosti su pristigli iz svih krajeva južnije od Žabljaka, iz Srbije, Vojvodine, Hrvatske, Slovenije. Tu su i brojni tradicionalni rafteri, već odomaćeni Česi i Slovaci. Dosta je Rusa, svugdje se priča na francuskom jeziku, Izraelci se prepoznaju najčešće po karavanima džipova a već drugu sezonu otkrovljenje su turisti iz SAD.

Da je vodeći planinski turistički centar Crne Gore u punom turističkom bukingu, svjedoče i ogromne gužve u trgovinskim objektima. Šetalište do i oko Crnog jezera od ranog jutra podsjeća na ogroman korzo. Tamo je i avanturistički park atraktivan jer se sajla proteže sa kraja na kraj jezera i uživaocima pruža prelijepe trenutke. Ipak, što brojni posjetioci potvrđuju, nedostaje pravi ugostiteljski sadržaj poput restorana koji je prije tri godine izgorio ali se novi, i pored čestih najava, još ne gradi.

Isto takvo ali sa još više adrenalina dožive oni koji koristeći sajlu proklize preko Tare uzvodno ali i paralelno sa legendarnim mostom.

A ispod njih, bistrom vodom «Suze Evrope» bezbroj uživaoca raftinga. Bezbroj ih je i na markiranim stazama prema nekom od vrhova Durmitora. Za one koji ne žele pješačiti u funkciji je uspinjača na Savinom kuku koja ljubitelje planine iznese na taj vrh Durmitora.

Šteta što se gužva razilazi krajem avgusta: Centar Žabljaka (Foto: Obrad Pješivac)

Zadovoljstvo je prisutno i kod turističkih poslenika. Ali i briga jer je sezona zakasnika a kraj avgusta je i kraj masovne turističke posjete. Kratak je to, kažu, period da se nešto zaradilo, izmire obaveze i stvori akumulacija iz koje bi se pripremila zimska sezona.

Galerija

Bonus video: