EPCG zatražila 45,2 miliona od KAP-a na dan kada je povučen rebalans

Predstavnici EPCG su, pored izvoda iz poslovnih knjiga, dostavili sudu četiri sudske presude koje opravdavaju potraživanje, među kojima je i jedna pravosnažna sudska presuda
0 komentar(a)
Malerba, Foto: Zoran Đurić, Zoran Đurić
Malerba, Foto: Zoran Đurić, Zoran Đurić
Ažurirano: 03.08.2013. 07:19h

Elektroprivreda Crne Gore prijavila je podgoričkom Privrednom sudu da joj Kombinat aluminijuma duguje 45,14 miliona eura, koliko traži da naplati iz stečajne mase KAP-a, saznaju “Vijesti” iz nekoliko izvora.

To potraživanje, prema nezvaničnim informacijama, biće dovoljno da predstavnik EPCG, uz državu i ruskog partnera CEAC Holdings limiteda, u vlasništvu Olega Deripaske, izbori tokom narednog mjeseca mjesto u Odboru povjerilaca KAP-a.

Oni bi, uz stečajnog upravnika, donosili odluke o vođenju stečaja.

Zahtjev EPCG za prijavu potraživanja, prema informacijama “Vijesti”, zaveden je u sudu u četvrtak. Tada je i Vlada Mila Đukanovića povukla predlog rebalansa budžeta iz skupštinske procedure, jer nije imala podršku većine u Skupštini Crne Gore da poreski dug EPCG poravna sa dugovanjem KAP-a za struju.

Tim predlogom izmjena budžeta se pominje 61 milion eura. Od toga bi najveći iznos duga EPCG i KAP-a bio poravnan na štetu državnog budžeta, kao i ostatak koji se odnosi na prebijanje sa CGES-om i Rudnikom uglja. U vladajućoj koaliciji nemaju dogovor o tome, jer se SDP protivi poravnanju tog duga na štetu poreskih obveznika, kao i opozicija, a nove izmjene budžeta će Vlada predložiti do sredine septembra.

Predstavnici EPCG su, pored izvoda iz poslovnih knjiga, dostavili sudu četiri sudske presude koje opravdavaju potraživanje. Među njima je i jedna pravosnažna sudska presuda.

KAP u stečaju, prema predlogu, dužan je Elektroprivredi 44,92 miliona eura za isporučenu električnu energiju. Pored toga, Elektroprivreda potražuje od KAP-a još nekoliko manjih iznosa, a drugo glavno potraživanje odnosi se na stariji dug od 549.703 eura, potvrđen sudskom presudom.

U prvom redu za isplatu iz stečajne mase KAP-a su radnici i potraživanja po sudskim presudama, potom se vraća dug za poreze i doprinose, a u trećem isplatnom redu su ostali kojima kompanija duguje.

Osim EPCG, država od KAP-a potražuje 137 miliona eura (sa kamatama) samo po osnovu kredita koji se vraćaju iz državne kase, a CEAC je najavio da će prijaviti navodni dug od 91 milion. Većinski vlasnik EPCG je država i na čelu Odbora direktora je Srđan Kovačević, a menadžment je u rukama italijanskog A2A. Odbor je 10 puta uzalud tražio od menadžmenta, na čijem čelu je Enriko Malerba, da nađe naćin da naplati dug KAP-a.

Kombinat aluminijuma, koji duguje preko 386 miliona eura, u stečaju je od 8. jula, nakon neuspješne sedmogodišnje privatizacije.

Iz menadžmenta KAP-a najavili su da će podnijeti do polovine septembra plan reorganizacije te kompanije, ali Privredni sud će o tome donijeti konačnu odluku.

Bonus video: