CBCG: MMF spreman da nastavi podršku Crnoj Gori

"Na sastanku je bilo riječi o aktuelnoj ekonomskoj situaciji u Crnoj Gori, sa posebnim osvrtom na stanje u bankarskom sektoru"
426 pregleda 0 komentar(a)
Richard Doornbosch, Radoje Žugić, Foto: Centralna banka Crne Gore
Richard Doornbosch, Radoje Žugić, Foto: Centralna banka Crne Gore
Ažurirano: 17.07.2018. 13:32h

Međunarodni monetarni fond (MMF) spreman je da nastavi da pruža podršku Crnoj Gori na planu daljeg unaprijeđenja fiskalne i finansijske stabilnosti, saopšteno je iz Centralne banke (CBCG).

Guverner CBCG, Radoje Žugić, sastao se danas sa zamjenikom izvršnog direktora MMF-a, Ričardom Dornbošom.

"Na sastanku je bilo riječi o aktuelnoj ekonomskoj situaciji u Crnoj Gori, sa posebnim osvrtom na stanje u bankarskom sektoru", kazali su iz CBCG.

Žugić je upoznao Dornboša sa ostvarenim indikatorima poslovanja banaka, koji su, i tokom ove godine, nastavili pozitivne tendencije iz prethodne.

"Uz rast kreditne aktivnosti i depozita, nivoi likvidnosti i solventnosti su održani iznad zakonskog minimuma, dok se nastavlja pad nivoa loših kredita i kamatnih stopa, posebno kod kredita plasiranih prema realnom sektoru", dodali su iz CBCG.

Žugić je predstavio i intenzivne regulatorne aktivnosti CBCG, usmjerene na usaglašavanje sa direktivama Evropske unije (EU), uvođenje najboljih praksi i jačanje supervizorskih funkcija.

Bonus video: