Đukanović izbjegao novi nokaut, Vlada pobjegla iz Skupštine

Od „čvrstog” stava DPS-a da neće odustati od rebalansa do povlačenja izmjena budžeta iz skupštinske procedure
0 komentar(a)
Radoje Žugić, Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Radoje Žugić, Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 02.08.2013. 07:11h

Vlada Mila Đukanovića, povlačenjem predloga rebalansa budžeta, izbjegla je juče blokadu Skupštine da sprovodi ekonomsku politiku koja nije u interesu većine građana i da se otvori pitanje njenog povjerenja.

Ministar finansija Radoje Žugić povukao je privremeno prije plenuma predlog izmjena ovogodišnjeg budžeta da bi vladajuća koalicija DPS - SDP pokušala da pronađe način da se dogovori o spornim pitanjima. Novi će predložiti sredinom septembra.

Opozicija i manja članica vlasti - Socijaldemokratska partija odbili su Vladin predlog nedavno na skupštinskom Odboru za ekonomiju, finansije i budžet. Njihov stav da tuđe dugove ne mogu otplaćivati građani pobijedio je i na jučerašnjoj sjednci Odbora na kojoj je ministar zvanično odustao od rješenja koje su nazivali “najboljim”.

Đukanović i Žugić su više od mjesec čvrsto “branili” plan da poravnaju dugove od 61 milion eura Kombinata aluminijuma, Elektroprivrede i povezanih energetskih kompanija na štetu budžeta odnosno građana, koji ne podržavaju opozicija i SDP. Sporno je bilo i da se plaćaju subvencije za struju KAP-u od 45 miliona eura narednih šest godina, odnosno duplo više kada se uzme i indirektni gubitak države kao većinskog vlasnika Elektroprivrede.

Opozicija ne prihvata ni zahtjev da se država, uz dozvoljenih do 250 miliona eura, zaduži 103 miliona (bez kamata) za otplatu kredita KAP-a, za koje su aktivirane garancije koje je izdala Vlada. Za to DPS ima većinu, jer su iz SDP-a saopštili da je to preuzeta obaveza, od koje se ne može pobjeći.

Premijer Đukanović je bio izričit u stavu da neće povući predlog rebalansa jer ga smatra najboljim rješenjem, poručujući Skupštini da izglasa nepovjerenje izvršnoj vlasti ako je nezadovoljna. On je izjavio i da neće biti dio Vlade koja ne može da ispunjava obećanja.

Nisu spremni da ne prođe rebalans

Povlačenje predloga rebalansa pokazuje i da Đukanović i lider SDP-a Ranko Krivokapić nijesu spremni da i jedan od najvažnijih ekonomskih dokumenata za funkcionisanje države ne prođe u Skupštini jer bi se time otvorilo pitanje opstanka vladajuće koalicije. Prije tri dana u Skupštini nijesu prošli Vladini predlozi zakona o visokom obrazovanju i zdravstvenoj zaštiti kao ni amandman o amnestiji, zahvaljujući glasovima opozicije i SDP-a.

Odbor za ekonomiju je juče razmatrao amandmane na predlog rebalansa od kojih je najvažniji predložila grupa manjiskih stranaka (BS, HGI i Forca) da se izbriše sporni dio koji se odnosi na prebijanje dugova između KAP-a i EPCG od 61 milion na štetu građana. Žugić je prihvatio amandman koji bi postao sastavni dio zakona, nakon čega je poslanik SDP-a Damir Šehović rekao da njegova partija ni uz tu modifikaciju neće glasati za rebalans.

On je ukazao da se mora imati u vidu i odnos prema daljim subvencijama KAP-u, jer je neprihvatljivo, ne samo sa aspekta međunarodnog zakonodavstva, da kao rezultat tog predloga država ostane kratka za oko 90 miliona.

“Povucite predlog pa da se dogovorimo za ova pitanja”, kazao je Šehović.

“Nevoljno, ali predlažem da povučemo privremeno rebalans do donošenja novog koji će obuhvatiti sve elemente. Nastojim da to ne bude neozbiljno i da to ne bude kupovina vremena, već da na taj način pokušamo da napravimo nove dogovore u cilju jačanja fiskalne i finansijske održivosti”, odgovorio je Žugić.

On je objasnio da bi odbijanjem rebalansa bila ugrožena i nova emisija euroobveznica, a time i finansije.

“Novi rebalans sadržaće elemente fiskalne konsolidacije, racionalnosti na rashodnoj strani, i sužavanje zone sive ekonomije”, najavio je Žugić koji nakon sjednice Odbora nije želio da odgovara na pitanja novinara o daljim koracima.

Pitanje zaduženja bi moglo biti problematično eventualno na jesen ako se tada ne usvoji novi rebalans, jer bi budžetu falilo novca za izmirenje redovnih obaveza za koje je namijenjeno 250 miliona. Tim zaduženjem dozvoljenim budžetom, vrijednim 1,26 milijardi eura, može se premostiti otplata duga kredita KAP-a za koje je država garantovala vraćanje, a za koje Skupština još nije potvrdila kreditne aranžmane.

Šehović je napomenuo da državi treba radikalniji zaokret kada je u pitanju ekonomska politika vezana za KAP, jer je sada na ivici i nema prostora za manevrisanje i kalkulisanje.

Aleksandar Damjanović (SNP) ocijenio je da amandman manjina pokazuje visok nivo odgovornosti za preuzimanje duga po osnovu garancija.

“Iako neke manjine nijesu bile u Vladi koja je napravila taj dug, dok neki koji su u tome učestvovali ne pokazuju nikakvu odgovornost”, naglasio je Damjanović, koji je prije nekoliko dana predložio povlačenje rebalansa.

Kada je završena sjednica Odbora, formalno je otvorena i vanredna plenarna sjednica na kojoj je pomoćnik ministra finansija Nikola Vukićević saopštio da se povlači predlog rebalansa iz skupštinske procedure.

Šehović: Pobjeda SDP-a, o novom rebalansu samo ako DPS prihvata naše uslove

Član skupštinskog Odbora za ekonomiju, funkcioner SDP-a Damir Šehović je najavio da će sa koalicionim partnerom - DPS-om razgovarati o novom rebalansu budžeta samo pod uslovom da prihvate dosadašnje zahtjeve SDP-a. SDP je protiv poravnanja duga KAP-a za struju od 61 milion eura sa poreskim dugom EPCG, a to bi bilo na štetu budžeta, i novih subvencija za struju KAP-u, za koje procjenjuju da bi državu koštale direktno 45 miliona, odnosno oko 90 miliona indirektno.

To zagovara DPS. Šehović je ocijenio da je povlačenje rebalansa pobjeda politike SDP-a, jer “država, nadamo se, konačno počinje da pravi jasan i radikalan zaokret od dosadašnjeg načina vođenja ekonomske politike vezane za KAP”. “Na tome insistiramo više od deceniju, a i ovim činom šaljemo poruku svima da niko, pa ni strane kompanije koje posluju u Crnoj Gori, nijesu iznad zakona.

Odustajanje od rebalansa takođe znači da građani neće platiti CEAC-ov dug za struju od 61 milion, da će EPCG morati da u razumnom roku izmiri državi kompletan dug za poreze i doprinose, i da država više neće olako dijeliti subvencije za struju bez ozbiljne nepristrasne ekonomske analize koja bi pokazala njihovu opravdanost.

Prihvatanje ovih principa je preduslov za eventualne naredne razgovore o novom rebalansu budžeta”, odgovorio je Šehović na pitanje “Vijesti” da li povlačenje predloga rebalansa može značiti da do septembra DPS - SDP mogu da se dogovore o izmjenama budžeta. Na pitanje kakav novi predlog rebalansa očekuje od Vlade, poslanik SDP-a je odgovorio: “Želim da vjerujem da je većina u Vladi počela da prihvata naše stavove”.

“I da povlačenje budžeta nije samo posljedica nemanja većine u parlamentu, već da je značajnim dijelom uzrokovano prihvatanjem argumenata koje godinama iznosimo i najava zaokreta politike u toj oblasti”, naglasio je Šehović. Upitan je i kako doživljava to što DPS tek nakon više od mjesec povlači predlog i da li su time samo htjeli da izbjegnu pad rebalansa u parlamentu i pošalju poruku kabinetu Đukanovića da politika koju vodi nije u interesu većine građana.

“Povlačenje rebalansa je odgovoran potez ministra Žugića. Odustajući od pogrešnog koncepta ministar Zugić je otvorio prostor za dogovor o drugačijem odgovornijem vođenju ekonomske politike, na principima koje smo saopštili, a koji su neophodni Crnoj Gori. Zbog toga ovaj čin ne treba posmatrati kao poraz Vlade, već kao pobjedu ispravne politike za koju se socijaldemokrate zalažu više od deceniju”, smatra Šehović.

Bilo uslova za pad Vlade, ali slijedi politička DPS - SDP trgovina

Šef Kluba poslanika Pozitivne Mladen Bojanić ocijenio je da je povlačenje predloga rebalansa jasan znak da Vlada više nema podršku Skupštine. “U demokratskim zemljama logičan slijed događaja bi bio pad Vlade i raspisivanje novih izbora. Ali, ovdje je za očekivati nastavak političkih kalkulacija i trgovine unutar vladajuće koalicije kako bi se produžili posljednji dani ove vlasti.

Nakon što je usvojen Ustav koji ne ide na ruku vladajućoj stranci, nakon neusvajanja izvještaja Tužilaštva i Sudskog savjeta u Skupštini i povlačenja predloga rebalansa budžeta očigledno je da je vlast u dubokoj krizi”, ocijenio je Bojanić. On je kazao da ostaje da se vidi koliko će se čekati da vlast konačno prizna nemoć u nalaženju rješenja za nagomilane probleme. P

oslanik DF-a Milutin Đukanović rekao je “Vijestima” da je povlačenje rebalansa kupovina vremena za koalicione partnere da redefinišu pozicije u Vladi. “Šta će biti u septembru, stvar je šire pogodbe oko preispitivanja pozicija u Vladi”, smatra Đukanović.

Damjanović (SNP) je rekao da će “izgleda novi rebalans prihvatljiv za SDP imati za kolateralnu štetu dva sadašnja ministra iz Vlade”. On nije precizirao na koje ministre misli. Vođeni iskustvom koalicionih odnosa, dodaje on, očekuje da se dogovore o “paketu” koji će uključiti i “skraćeni” rebalans u dijelu plaćanja garancija za kredite KAP-a. “Šta će biti cijena dogovora koji će platiti građani, vidjećemo”, naglasio je Damjanović.

A2A prijetio arbitražom od 600 miliona

Iz EPCG juče nijesu željeli da komentarišu odluku Vlade da povuče predlog rebalansa budžeta uz obrazloženje da je izvršni direktor Enriko Malerba prije dva dana rekao sve po tom pitanju.

Malerba je dan prije nego je Skupština trebalo da odluči o izmjenama budžeta kazao da je to prilika da se riješi jedan od glavnih problema, a da će, ukoliko se to ne uradi, kredibilitet države biti jako ugrožen. Njegov stav je da bi “strani investitori napustili Crnu Goru što bi bila prava tragedija”. Iz EPCG su pominjali i arbitražu ako bude odlučeno da treba da plate poreze jer očekuju da bude poravnan dug sa KAP-om,a iz A2A juče nije odgovoreno ima li i koji je osnov da pokrenu arbitražu.

Iz opozicije i SDP-a su ga pozvali da saopšti ko je EPCG omogućio da ne plaća poreze državi, kao i da plati dug, a da za kredibilitet i evropsku budućnost države ne brine. Pozvali su ga i da odgovori zašto nije poštovao preporuke Odbora direktora EPCG koji mu je više od 10 puta tražio da učini sve da naplati dug KAP- a za struju od 61 milion eura. EPCG za poreze duguje preko 46 miliona.

Poslanici opozicije i SDP-a su predlagali da dug izmire u ratama. Milutin Đukanović (DF) rekao je na sjednici Odbora da je problem što državi prijeti opasnost jer nije isključeno pokretanje arbitražnog postupka kod suda u Njujorku. “Ako EPCG pokrene postupak, izgubićemo i platiti naknadu od 600 miliona”, smatra Đukanović. Žugić mu je odgovorio da je pokušao da nađe makar minimum smanjivanja štete koja može nastati.

Bonus video: