Na novom spisku više blokiranih kompanija, Zavala i dalje najzaduženija

Kompanija MCC inženjering sa dugom od 16,61 milion eura, na drugom je mjestu na listi
125 pregleda 4 komentar(a)
Centralna banka, Foto: Arhiva Vijesti
Centralna banka, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 01.08.2013. 12:26h

Na novom spisku preduzeća sa blokiranim računima, koji je objavila Centralna banka Crne Gore (CBCG), nalazi se devet kompanija više nego na prošlom, a najveće dužnike i dalje predvodi Zavala invest.

Na novom spisku, koji CBCG u skladu sa dopunama Zakona o platnom prometu objavljuje mjesečno, nalazi se 2.536 kompanija sa evidencije Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS) Poreske uprave i CBCG. Od ukupnog broja blokiranih preduzeća, 196 ih je na evidenciji CBCG, a ne nalaze se u CRPS-u.

Većina kompanija sa najnovijeg spiska blago je povećala svoja dugovanja u odnosu na prethodni spisak objavljen 1. jula.

Najzaduženija kompanija na avgustovskom, 14. spisku blokiranih preduzeća je Zavala invest sa blago povećanim dugom od oko 35,31 milion eura.

Kompanija Ave Maria Koljčević, blokirana je četiri godine i skoro sedam mjeseci, a njen dug je blago porastao na 5,8 miliona eura

Ta kompanija nije više na spisku blokiranih preduzeća s obzirom na to da je u njoj proglašen stečaj, zbog čega su računi preduzeća izbrisani, a sve obaveze prebačene na poseban račun.

Na spisku se nalazi Brkovićeva kompanija Vektra Boka, sa dugom od 6,08 miliona eura, koji je blago povećan. Blokirane su i dalje Vektra aviejšn sa dugom od 21,62 hiljade eura i Vektra investments sa 23.100 eura.

CBCG ima obavezu da na svom sajtu, prvog radnog dana u mjesecu, objavljuje imena preduzeća ili preduzetnika čiji su računi blokirani duže od 30 dana i čiji iznos blokade prelazi 10.000 eura.

Vodeći dužnik, Zavala, u blokadi je 1.430 dana ili tri godine i 11 mjeseci.

Kompanija MCC inženjering sa dugom od 16,61 milion eura, na drugom je mjestu na listi, a u blokadi je tri godine i skoro tri mjeseca.

Firma Slobšar&Cok, čija blokada traje tri godine i skoro dva mjeseca, duguje 8,42 miliona eura.

Imena kompanija se na sajtu CBCG, u cilju obezbjeđivanja pune nepristrasnosti, objavljuju po azbučnom redu

Budvansko preduzeće je u blokadi četiri godine i osam mjeseci, a podgoričko 12 godina i skoro sedam mjeseci.

Kompanija Ave Maria Koljčević, blokirana je četiri godine i skoro sedam mjeseci, a njen dug je blago porastao na 5,8 miliona eura.

Firma Provladeks duguje 5,31 milion eura, a HLT fond 4,16 miliona. Kompanija Albona je u odnosu na prethodni spisak smanjila dug sa 2,94 miliona eura na 2,65 miliona eura.

Račun tog trgovačkog preduzeća, čiji radnici ovih dana štrajkuju tražeći isplatu zaostalih zarada, u blokadi je skoro pet mjeseci.

Dug cetinjske Lipe iznosi 6,77 miliona, kompanije M.A.– M 5,5 miliona, Slav laifa 4,4 miliona eura, a Lovćen investa skoro 4,32 miliona eura.

Račun je blokiran i barskoj Melgoniji – Primorka zbog duga od 3,35 miliona eura i nikšićkim Rudnicima boksita, zbog 2,04 miliona eura duga koji je u odnosu na prethodni spisak veći za oko 500.000 eura.

U blokadi je Mat kompani sa dugom od 1,34 miliona i Montepranzo sa 1,2 miliona eura.

Preko 13 i po godina su u blokadi Smibeex i Poljokomerc.

Od preduzeća koja su u evidenciji CBCG, a ne nalaze se u CRPS, Jugooceanija duguje 1,1 milion eura, a preduzeće Limex 3,42 miliona eura, dok je dug Opštine Kolašin porastao na 584.230 eura. Astra Montenego duguje 1,82 miliona eura.

Imena kompanija se na sajtu CBCG, u cilju obezbjeđivanja pune nepristrasnosti, objavljuju po azbučnom redu.

Bonus video: