Opozicija i SDP: Malerba da kaže ko toleriše neplaćanje poreza

Iz Pozitivne su uzvratili da Crna Gora mora biti pouzdan partner, a to znači da zakon mora važiti za sve
4 komentar(a)
Malerba, Foto: Zoran Đurić
Malerba, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 01.08.2013. 14:16h

Opozicioni Demokratski front, Pozitivna i SNP, kao i manja članica vlasti - SDP poručili su izvršnom direktoru Elektroprivrede Enriku Malerbi da saopšti ko mu je omogućio da ne plaća poreze Crnoj Gori, umjesto što brine o njenom kredibilitetu i evropskoj budućnosti. Pozvali su ga i da EPCG, kojom upravlja italijanski A2A, plati poreski dug državi.

Član Predsjedništva Pozitivne Crne Gore Miloš Konatar poručio je menadžmentu EPCG da odluku o rebalansu budžeta prepuste parlamentu, a da oni saopšte konkretna imena onih koji su ih protivzakonito amnestirali od plaćanja poreza državi.

“Informacija o tajnovitom, protivzakonitom i lošem dogovoru NN lica može pomoći i nama i gospodi iz EPCG da utvrdimo stvarne krivce za eventualnu ekonomsku štetu po EPCG. Ta informacija, koju očekujemo od menadžmenta EPCG, sigurno zanima i građane koji će od sjutra, upravo zbog tih lica, plaćati skuplju struju”, izjavio je Konatar.

Malerba je juče, dan prije nego Skupština treba da odlučuje o izmjenama državnog budžeta kojim bi Vlada da poravna dug KAP-a i EPCG na štetu građana, izjavio da je usvajanje rebalansa prilika da se riješi jedan od glavnih problema, a da će ukoliko to ne uradi kredibilitet države biti jako ugrožen.

“Ako situacija ne bude riješena mislim da bi šteta po državu bila velika - kredibilitet Crne Gore bi bio jako ugrožen. Strani investitori bi napustili zemlju i to bi za Crnu Goru bila prava tragedija”, kazao je Malerba u intervjuu Mini biznis.

On je dodao da je Skupština “jasno potvrdila da troškovi koji proizilaze iz odluke da treba održati proizvodnju u KAP-u ne treba da opterete EPCG”.

Iz Pozitivne su uzvratili da Crna Gora mora biti pouzdan partner, a to znači da zakon mora važiti za sve.

“Dobri investitori su oni koji poštuju zakone, plaćaju poreze, otvaraju nova radna mjesta i ispunjavaju preuzete obaveze”, podsjetio je Konatar, pozivajući menadžment da se posveti i investicijama.

Iz SNP –a “Vijestima" je rečeno nezvanično da nemaju komentar povodom izave Malerbe, jer su “ saopštili sve što su imali po pitanju EPCG”. Iz te partije su ranije kazali da rukovodstvo EPCG treba da odgovori ko ih je pustio da ne plaćaju obaveze prema državi i da li postoji neki Vladin dokument ili se radi isključivo o njihovom delikventnom ponašanju. Smatraju da EPCG treba da plati dug, a prihvatljivo je da to bude u šestogodišnjim ratama.

Predsjednik Odbora direktor EPCG Srđan Kovačević je izjavio da je to tijelo više od 10 puta tražilo od menadžmenta da učini sve da naplati dug od KAP-a, ali da su vjerovali više nekima iz Vlade. On je saopštio da je dug EPCG za poreze 46 miliona.

Vlada bi da Skupština prihvati poravnanje duga od 61 milion eura na štetu budžeta i time riješi međusobna potraživanja KAP-a, EPCG, CGES-a i Rudnika uglja. Iz EPCG “Vijestima” više od tri sedmice ne odgovaraju ko im je dozvolio da ne plaćaju poreze i doprinose državi gotovo dvije godine.

Ministar finansija Radoje Žugić je izjavio da je najveći dio duga nastao do formiranja nove Vlade. Na čelu bivše Vlade je bio Igor Lukšić.

Poslanik Demokratskog fronta Strahinja Bulajić rekao je da Malerba treba da odgovori ko mu je omogućio da ne plaća poreze i zašto nije poštovao preporuke Odbora direktora da nađe način da naplati dug KAP-a za struju.

“Čudno je da se dan pred rebalans pojavi sa pričom da će otići ako se ne usvoji. Šta to znači? Da li stav Malerbe treba shvatiti prijetnjom? Ako je rebalans postavljen na pravnim osnovama, u šta mi sumnjamo, zašto bi bježali strani investitor”, istakao je Bulajić.

On je dodao da je poslovanje EPCG već narušeno te da se postavlja pitanje šta se čekalo do sada.

“Još dok je Igor Lukšić bio ministar finansija o tome je trebalo voditi računa. Šta je radio Lukšić dok je bio premijer, a Milorad Katnić ministar finansija. Sad je kasno pošto se duguju stotine miliona eura”, ocijenio je Bulajić.

Dobri investitori su oni koji poštuju zakone, plaćaju poreze, otvaraju radna mjesta i ispunjavaju preuzete obaveze i investicije, ukazao je Konatar

Što je Malerba dozvolio da EPCG izgubi 61 milion

Iz SDP–a su poručili Malerbi da umjesto što brine nad evropskom budućnošću Crne Gore treba da objasni zašto ne radi ono za što je plaćen, odnosno, zašto je dozvolio da kompanija kojom rukovodi izgubi 61 milion eura.

“Ako već želi da pomogne Crnoj Gori, to će najbolje uraditi tako što će poštovati zakonske obaveze , što je osnovni uslov za nastavak evropskih integracija, i tako što će da zaštiti imovinu firme u kojoj država ima 55 odsto vlasništva”, poručio je poslanik SDP-a Damir Šehović, dodajući da je to najbolji doprinos koji Malebra može dati ukupnom napretku Crne Gore.

Malerba je izjavio da su strani investitori “posebno osjetljivi” na to koliko je neka sredina pouzdana i sigurna u smislu izvršavanja preuzetih obaveza.

“Jasno je da ovo sto se dešava u Crnoj Gori dovodi u ozbiljnu opasnost sliku i kredibilitet cijelog sistema zemlje i sigurno će imati negativan uticaj kako na njen put prema EU i na eventualne strane investitore” rekao je Malerba.

Bonus video: