Razmišlja li Đukanović o odlasku?

Pominje se rekonstrukcija Vlade, koja bi pripremila novi rebalans zasnovan na izmijenjenoj politici, nezvanično je saopštilo “Vijestima” nekoliko izvora iz Vlade
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.08.2013. 07:32h

Predlog Vlade o izmjenama ovogodišnjeg budžeta, nakon što ga nijesu podržali poslanici opozicije i dijela vlasti - SDP na parlamentarnom Odboru za ekonomiju, najvjerovatnije pada i danas u parlamentu.

To ne znači i da automatski pada Vlada, ali je jasna poruka skupštinske većine da politika kabineta Mila Đukanovića o najvažnijem dokumentu za funkcionisanje države nije u interesu većine građana.

Vođenje ekonomske politike bi funkcionisalo po sadašnjem budžetu, ali su političke promjene neminovne, samo nije izvjesno na koji način, ako se zna da za sada nije realna opcija raskida vladajućeg koalicionog DPS-SDP braka.

U Vladi zvanično nijesu htjeli da odgovore da li se priprema rekonstrukcija Vlade i namjerava li premijer da podnese ostavku

Spekuliše se da Đukanović razmišlja da ode sa čela svoje sedme Vlade, a to je nagovijestio na sastanku sa novinarima sredinom jula, kada je rekao: ”Neću biti dio Vlade koja ne ispunjava svoja obećanja“.

Prema informacijama “Vijesti”, to je saopštio i kolegama u Vladi, ali i na Predsjedništv u DPS-a je ponovio stav da ne želi da bude dio izvršne vlasti koja ne može da sprovodi zacrtane ciljeve.

To bi mogao biti i izgovor italijanskim partnerima u Elektroprivredi za neuspjeli scenario prebijanja dugova u njihovu korist, a na štetu državnog budžeta.

Slično je uradio u slučaju sa ruskim partnerom u KAP-u, kada je na Skupštinu prebacio krivicu što nije uspio dogovor sa Olegom Deripaskom da ga Crna Gora isplati sa 40 miliona da bi otišao iz fabrike koju je doveo do stečaja.

U Vladi zvanično nijesu htjeli da odgovore da li se priprema rekonstrukcija Vlade i namjerava li premijer da podnese ostavku. Poručili su da nemaju ništa novo da saopšte i da treba vidjeti hoće li rebalans biti usvojen danas, a nakon toga će se premijer oglasiti “ako bude potrebno”.

Đukanović je nedavno na pitanje da li je moguća rekonstrukcija ili pad Vlade ukoliko rebalans ne bude usvojen odgovorio da je zadovoljan personalnim sastavom, ali da postoje "konstrukcioni problemi i deformiteti u funkcionisanju".

"Vlada koja nema većinsku podršku u parlamentu treba da postane opozicija. Jedino što je za mene sporno je biti u Vladi koja, zbog opstrukcija u sistemu, nije sposobna da realizuje svoju politiku na osnovu koje je dobila povjerenje građana", rekao je Đukanović 16. jula.

Predlogom rebalansa je planirano i da država zaduži građane, uz odobrenih do 250 miliona eura, još 102 miliona za otplatu kredita KAP-a

Hoće odobrenje da poravnaju dug KAP-a od 61 milion eura sa poreskim dudom Elektroprivrede i ostalih povezanih energetskih kompanija na štetu državnog budžeta.

Za to DPS nema podršku opozicije, ali ni koalicionog partnera - SDP. Đukanović od kraja juna, kada je Vlada usvojila predlog rebalansa, do danas nije uspio da sa SDP-om dogovori podršku najvažnijem dijelu ekonomske politike koju bi da sprovodi izvršna vlast.

Premijer je saopštio da neće odustati od predloga jer ga smatra najboljim i poslao poruku Skupštini da izglasa nepovjerenje Vladi ako joj se ne sviđa njeno rješenje.

Potom je rekao da pitanje rebalansa budžeta nije pitanje života i smrti, kao ni opstanak koalicije, ali da je sklon saradnji sa SDP-om.

"Njega će ili neće prihvatiti parlament. Mislim da je smisleno biti dio Vlade koja realizuje obećanja. Neću provesti dan na mjestu premijera kada vidim da neću moći da riješim nešto i snosim odgovornost za određena pitanja. Neću biti dio Vlade koja ne ispunjava svoja obećanja“, rekao je Đukanović.

Predlogom rebalansa je planirano i da država zaduži građane, uz odobrenih do 250 miliona eura, još 102 miliona (bez kamata) za otplatu kredita KAP-a za koje su aktivirane granacije koje je izdala Vlada.

Žugić nije odgovorio daje li ostavku ako padne rebalans

Ministar finansija Radoje Žugić nije želio da odgovori na pitanja "Vijesti" hoće li podnijeti ostavku ako Skupština ne usvoji rebalans, hoće li biti i drugih ostavki ministara i koji će biti potezi Vlade ako se predložene izmjene budžeta ne usvoje.

"Ne bih ništa komentarisao do sjutra, a već sam do sada dosta rekao povodom rebalansa", rekao je Žugić.

On je nedavno, odgovarajući na pitanje da li će podnijeti ostavku ukoliko parlament ne usvoji rebalans, kazao da ne bježi od odgovornosti.

Galerija

Galerija

Bonus video: