Hronologija izjava iz koalicije DPS-SDP o rebalansu budžeta

Lider SDP–a Ranko Krivokapić 7. jula optužio je DPS da svojom ekonomskom politikom dovodi državu u stanje bankrota
141 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 01.08.2013. 07:52h

27. jun - Vlada Mila Đukanovića usvojila Predlog rebalansa budžeta za ovu godinu, koji je prvobitno projektovan na 1,26 milijardi eura.

  • Osim što traže da Skupština potvrdi da se država dodatno zaduži 102 miliona eura (bez kamata) da bi otplaćivala kredite KAP-a za koje je Vlada dala garancije, hoće i da građani plaćaju da opstane KAP koji je, nakon propale privatizacije, doveden do stečaja.
  • Vlada traži nove subvencije KAP-uza struju od 45 miliona za narednihšest godina. Hoće i da dug KAP-a zastruju od 61 milion eura poravna saporeskim dugom Elektroprivrede i Rudnikauglja, kojim upravlja italijanski A2A. To na štetu državnog budžeta,odnosno građana. U prebijanju dugova su i CGES i Montenegro bonus.
  • Ministar finansija Radoje Žugić izjavio da je to "prvi rebalans" i to zbog KAP-a i da nije siguran hoće li dobiti podršku u Skupštini, jer je predlog usvojen sa tri uzdržana glasa ministara SDP-a.

28. jun - Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i potpredsjednik SDP-a Vujica Lazović rekao je da su ministri te partije glasali protiv Predloga izmjena budžeta upravo zbog politike koalicionih kolega prema KAP-u.

  • Tada su na sjednici Vlade “izuzeli mišljenje”.

30. jul - Član skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet iz SDP-a Damir Šehović zvanično najavio da će ta partija podržati rebalans budžeta, koji podrazumijeva da građani plate fakturu za struju od 61 milion eura koju je ruski CEAC ostavio u KAP-u.

  • "Ne treba poreski obveznici da ispaštaju zbog toga što su se nesavjesni pojedinci u Elektroprivredi hazarderski ponašali i što su sebi dozvolili luksuz da isporučuju struju potrošaču kojeg su čak i u Ministarstvu ekonomije nazvali delikventnim ", rekao je Šehović.
  • “O posljedicama eventualnog neizglasavanja rebalansa u Skupštini neka razmišlja Vlada koja je takav rebalans i predložila”.

1. jul - Premijer Milo Đukanović je izjavio da Vlada ne odustaje od predloženog rebalansa budžeta, jer ga smatra najboljim rješenjem, poručujući Skupštini da izglasa nepovjerenje izvršnoj vlasti ako je nezadovoljna.

Lider DPS-a je rekao da "nije sklon" da kalkuliše sa predlozima rješenja kako bi oni mogli dobiti podršku ove ili one većine u parlamentu.

"Ono što je zadatak Vlade je da predloži najbolje rješenje, a obaveza Skupštine je da o tome sudi u dijelu svojih nadležnosti i da kada je nazadovoljna Vladom izglasa joj nepovjerenje. Što se mene tiče, tu su pozicije vrlo čiste i dok ja vodim Vladu, ona će voditi takvu politiku", izjavio je Đukanović.

7. jul - Lider SDP–a Ranko Krivokapić optužio je DPS da svojom ekonomskom politikom dovodi državu u stanje bankrota i nije isključio mogućnost pada Vlade i vanrednih parlamentarnih izbora na jesen.

Objašnjavajući svoj lični odnos sa premijerom i šefom DPS-a Milom Đukanovićem, Krivokapić je rekao: "Da mi je iz oka ispao, država ispred svega".

Odgovarajući na pitanje kakva će biti sudbina Vlade ukoliko u parlamentu ne prođe rebalans budžeta, Krivokapić je kazao da postoje tri scenarija, od kojih je prvi novi izbori, drugi da Vlada ponudi pitanje svog povjerenja i traži nove izbore i treći da 27 poslanika pokrene povjerenje Vladi.

11.jul - Ministar finansija Radoje Žugić izjavio da je saradnja sa SDP-om izvanredna, kao i da će se ona nastaviti u narednom periodu.

16. jul - Premijer Milo Đukanović kazao da da je od onih koji nijesu saglasni sa predlogom rebalansa Vlade očekivao pametniji predlog, na koji ne bi bio ljubomoran, ali ga još nije dobio. Nije precizno odgovorio šta će biti ako se rebalans ne usvoji.

"Rebalans budžeta je jedna opcija. On nije nužan već je normativna tehnika kako da riješimo pitanje KAP-a”, izjavio je Đukanović.

On je rekao da pitanje rebalansa budžeta nije pitanje života i smrti, kao ni “opstanak ni ove ni one koalicije na vlasti”. Sklon je saradnji sa SDP-om, ali očuvanje koalicije vidi “ samo u mjeri u kojoj je vlast u stanju da efikasno r ješava društvene probleme i ispunjava ono što su očekivanja građana”.

“Od toga zavisi moj odnos prema ovoj i svakoj drugoj koaliciji. Neću provesti dan na mjestu premijera kada vidim da neću moći da riješim nešto i snosim odgovornost za određena pitanja. Neću biti dio Vlade koja ne ispunjava svoja obećanja“, rekao je Đukanović tokom radnog sastanka sa novinarima.

16. jul - Čelnici vladajuće koalicije DPS i SDP se sastali da pregovaraju i o izmjenama državnog budžeta, ali bezuspješno. Iako je bilo najavljeno da će razgovarati i “narednih dana”, nije bilo zvaničnih susreta.

Učesnik sastanka iz DPS-a rekao je "Vijestima" da je razmatrano više modaliteta kako da se obezbijedi da Elektroprivreda izmiri svoje obaveze i istovremeno da se obezbijede uslovi za nastavak rada Kombinata aluminijuma.

Izbor iz SDP-a rekao je da je susret više bio sastanak na kojem su međusobno prezentovali svoje stavove i pozicije i da ta partija isključuje mogućnost da rebalans budžeta obuhvati prebijanje duga EPCG i KAP-a od 61 milion na štetu državne kase.

17. jul - Ministar finasija Radoje Žugić izjavio da očekuje da će postići kompromis za rebalans sa SDP-om i da je optimista.

"Očekujem da će se naći mjera za rebalans, a da li je to u izvornom obliku ili kroz modifikaciju - vidjećemo. U svakom slučaju, moramo odgovorno postupati i konačno izaći iz začaranog kruga", rekao je Žugić.

24. jul - Potpredsjednik Vlade i SDP –a Vujica Lazović kazao da će poslanici te partije donijeti odluku koja će biti u interesu građana, a ponovio je da je stav SDP-a o rebalansu poznat.

24. jul - Predsjedništvo DPS-a izrazilo je uvjerenje da će sa svojim partnerima iz SDP –a naći zajednički stav za “prevazilaženje trenutnih ekonomskih izazova”.

30. jul - Predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić izjavio da, iako neusvajanje rebalansa budžeta ne znači nove izbore, crveno svjetlo šalje jasnu poruku Vladi da mora da mijenja politiku.

Galerija

Bonus video: