Kilovat-sat struje od sjutra 9,9 centi sa PDV-om

Računi sa novim cijenama stići će građanima na naplatu do sredine septembra
0 komentar(a)
struja, cijene, Foto: Shutterstock.com
struja, cijene, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 31.07.2013. 12:45h

Struja za domaćinstva sa dvotarifnim mjerenjem od 1. avgusta biće skuplja 2,38 odsto, pa će se kilovat sat (kWh) električne energije plaćati 8,32 centa bez poreza na dodatu vrijednost (PDV).

Kilovat sat struje sa sadašnjih 8,13 centi biće povećan na 8,32 centa, odnosno 9,9 centi sa obračunatom stopom PDV-a od 19 odsto.

Računi sa novim cijenama stići će građanima na naplatu do sredine septembra.

Prosječno poskupljenje struje za sve potrošače, umjesto ranije projektovanih 5,2 odsto, od sjutra će iznositi 1,36 odsto.

Struja će za distributivne potrošači na 35 i deset kilovoltnoj (kV) mreži, u koje između ostalih spadaju Luka Bar, Porto Montenegro, vodovodi i rudnici, pojeftiniti od 2,4 do 3,3 odsto.

Struja je, prema ranijim procjenama RAE na osnovu trogodišnjeg regulatornog perioda, 1. avgusta trebalo da poskupi 6,17 odsto.

Električna energija je sredinom prošle godine poskupila 5,86 odsto i te cijene važe još danas.

Odbor RAE je u julu 2012. donio odluku kojom su utvrđeni prihodi Elektroprivredi (EPCG), Crnogorskom elektroprenosnom sistemu (CGES) i Operatoru tržišta električne energije (COTEE) za tri godine, odnosno od 1. avgusta prošle do 1. avgusta 2015. godine.

Sa odobrenim prihodima utvrđene su i tarife za isti period koje se mogu mijenjati u zavisnosti od obima prihvaćenih korekcija u korist energetskih kompanija ili kupaca električne energije.

RAE je krajem 2011. usvojila nove metodologije, prema kojima će se cijene struje primjenjivati na period od tri godine. Tada je saopšteno da će cijene struje rasti zbog približavanja evropskom tržištu.

Za treću regulatornu godinu, odnosno od 1. avgusta naredne do 31. jula 2015. godine predviđen je rast cijena električne energije od 5,69 odsto.

Bonus video: