Malerba: Ako situacija ne bude riješena kredibilitet Crne Gore bi bio ugrožen

"Strani investitori bi napustili zemlju i to bi za Crnu Goru bila prava tragedija", poručio je Malerba
17 komentar(a)
Enriko Malerba, Foto: Savo Prelević
Enriko Malerba, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 31.07.2013. 08:44h

Crna Gora, usvajanjem rebalansa budžeta, ima priliku da riješi jedan od glavnih problema koji je poremetio njen ekonomski razvoj posljednjih godina, a ukoliko to ne uradi kredibilitet države biće jako ugrožen, smatra izvršni direktor Elektroprivrede (EPCG), Enriko Malerba.

Malerba je u intervjuu agenciji Mina-business naveo da je upravljanje Kombinatom aluminijuma (KAP) proizvelo veliki deficit u ekonomiji zemlje, a dio tog duga je nepravedno svaljen na EPCG.

"Ako situacija ne bude riješena mislim da bi šteta po državu bila velika - kredibilitet Crne Gore bi bio jako ugrožen. Strani investitori bi napustili zemlju i to bi za Crnu Goru bila prava tragedija", poručio je Malerba.

On je kazao da su strani investitori posebno osjetljivi na to koliko je neka sredina pouzdana i sigurna u smislu izvršavanja preuzetih obaveza.

"Ako Skupština odluči da spasi KAP, mora da bude spremna i da plati posljedice jer je neprihvatljivo ponašanje imati koristi, a pustiti nekog drugog da plaća račune"

Prema njegovim riječima, Skupština je jasno potvrdila da troškovi koji proizilaze iz odluke da treba održati proizvodnju u KAP-u ne treba da opterete EPCG.

"Danas razgovaramo o sprovođenju ove odluke putem plaćanja dospjelih potraživanja EPCG od KAP-a. Način plaćanja, gotovinom ili kompenzacijom, ne definiše EPCG. Jasno je da ako se sada ova operacija ne sprovede onako kako je dogovoreno, ekonomska šteta po EPCG bi bila veoma visoka i dovela bi u ozbiljnu opasnost opstanak same kompanije", upozorio je Malerba.

Osim toga, kako je dodao, ekonomska šteta bi pogodila i čitav energetski sistem Crne Gore i njegove glavne operatere jer se dug KAP-a tiče i Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) i Montenegrobonusa i teško bi ove dvije kompanije mogle preživjeti ako se ne reguliše plaćanje potraživanja.

"Tema KAP-a i njegov istorijski ekonomski i socijalni značaj predstavljaju bitan aspekat i nije na meni da sudim, međutim mora biti jasno da ne može EPCG da plaća tu cijenu"

Prema njegovim riječima, investirati i upravljati investicijama u sredini kao sto je Crna Gora neminovno zahtijeva razumijevanje lokalnih prilika i prioriteta.

"Svakako crnogorska kompanija ima drugačiju pozadinu od evropske, ekonomija se još kreće u zatvorenim okvirima i postepeno se otvara prema slobodnoj konkurenciji i tržištu. Tema KAP-a i njegov istorijski ekonomski i socijalni značaj predstavljaju bitan aspekat i nije na meni da sudim, međutim mora biti jasno da ne može EPCG da plaća tu cijenu", kazao je Malerba.

Ako Skupština, kako je dodao, odluči da spasi KAP, mora da bude spremna i da plati posljedice jer je neprihvatljivo ponašanje imati koristi, a pustiti nekog drugog da plaća račune.

"Što se tiče potraživanja naših klijenata, na početku mog angažovanja u EPCG situacija je bila zaista teška i svjedočila je o velikim poteškoćama vezanim za naplatu. Sada je situacija bolja - pokrenuli smo mnoge aktivnosti koje su nam omogućile kako da povećamo nivo naplate tako i da imamo organizaciju koja je bliža klijentima. I naravno rezultati se vide", rekao je Malerba.

Skupština bi sjutra trebalo da razmatra rebalans ovogodišnjeg budžeta kojim Vlada želi da riješi dužničko povjerilačke odnose između KAP-a, EPCG, Rudnika uglja, Crnogorskog elektoprenosnog sistema i države u iznosu od 61 milion eura.

Bonus video: