Prihvaćen predlog Vlade, skuplji duvan i kerozin

Iz Fronta su pitali ministra finansija mora li svako zasjedanje da počne sa nekim oporezivanjem kojim se zavlači ruka u džep građana
6 komentar(a)
Radoje Žugić, Foto: Boris Pejović
Radoje Žugić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 31.07.2013. 06:41h

Skupština Crne Gore je usvojila izmjene i dopune Zakona o akcizama kojima se predviđa povećanje specifične akcize na cigarete sa 30 na 35 centi po paklici, odnosno sa 15 na 17,5 eura za 1.000 komada.

U budžetu se očekuje prihod od četiri do pet miliona eura po osnovu tog povećanja. Ministar finansija Radoje Žugić objasnio je da je u cilju postepenog približavanja obavezujućem minimalnom iznosu akcize u EU, predloženo i smanjenje proporcionalne stope sa 36 na 35 odsto od maloprodajne cijene cigareta.

Definisano i da se 1. januara 2015. sa liste akciznih proizvoda ukloni kafa, što je predviđeno Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju

Ministar nije navodio koliko će povećanje akciza uticati na povećanje maloprodajne cijene cigareta. Cigarete ”Filipa Morisa” već su poskupjela za 20 centi po paklici krajem aprila ove godine.

Žugić je dodao da je definisano i da se 1. januara 2015. sa liste akciznih proizvoda ukloni kafa, što je predviđeno Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

"Povoljnost je što će se poljoprivrednicima omogućiti da vrate ukupno plaćene akcize na gorivo koje se koristi kao pogonsko za mehanizaciju koja služi za obavljanje poljoprivredne djelatnosti", istakao je Žugić.

"Takse, porezi, poskupljenje struje, rebalans... Kad će biti neki zakon za otvaranje novih radnih mjesta", pitao je Milutin Đukanović

Mladen Bojanić (Pozitivna) rekao je da nije politički isplativo da opozicija podrži neko povećanje na štetu građana, ali će dati podršku kako bi se povećao prihod u budžetu.

"Smatramo da ako će se obezbijediti nešto novca za budžet treba oporezovati one proizvode koji su na štetu zdravlja građana što smo pričali i u kampanji", objasnio je Bojanić.

Aleksandar Damjanović (SNP) ocijenio je da država nije bila dinamična u usklađivanju akcizne politike sa evropskim direktivama zbog čega je budžet od 2007. oštećen za oko 270 miliona eura.

"Da smo primijenili sadašnju stopu od 2007. godine imali bi 250 miliona, ali to je loša politka vaših prethodnika. Uz to usklađenost neće smanjiti šverc i sivu ekonomiju. Postavlja se i pitanje ko je omogućio Jugopetrolu da, kako se god promijeni cijena naftnih derivata oni imaju isti profit. Potrebna je predvidiva akcizna poltika kako bi se nadomjestile nepopularne mjere za punjenje budžeta", kazao je Damjanović.

Na njegovo pitanje šta će biti za zalihama duvana i kako će se one oporezovati Žugić je odgovorio da je saglasan sa rizikom da se mogu zalihe koristiti za manilpulaciju, te da će se kontrolom utvrditi koliko ima zaliha.

Iz DF-a su pitali Žugića "mora li svako zasjedanje da počne sa nekim oporezivanjem kojim se zavlači ruka u džep građana".

"Takse, porezi, poskupljenje struje, rebalans... Kad će biti neki zakon za otvaranje novih radnih mjesta", pitao je Milutin Đukanović (DF).

Penzioneri bez povišice, radnici KAP-a lakše u penziju

Skupština je usvojila predlog poslanika DPS-a o izmjeni Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, kojim je omogućeno radnicima Kombinata aluminijuma penzionisanje pod povlašćenim uslovima. Iz Ministarstva finansija je procijenjeno da će za tu namjenu na godišnjem nivou trebati 3,2 miliona eura.

Odbijen je amandman SNP-a na taj zakon kojim je bilo predviđeno da se odmrznu penzije od 1. avgusta i povećaju za 3,3 odsto

Nijesu usvojeni ni amandman Pozitivne kojim je definisano da svi koji su stekli pravo na penzionisanje po povlašćenim uslovima mogu otići u penziju do 31. septembra i amandman DF-a kojim je traženo da se radnicima Željezare koji su ispunili uslove za prijevremeno penzionisanje omogući odlazak u penziju do 31. septembra.

Odbijen je amandman SNP-a na taj zakon kojim je bilo predviđeno da se odmrznu penzije od 1. avgusta i povećaju za 3,3 odsto.

Na predlog Vlada Skupština je krajem prošle godine promjenila zakon zbog čega ove godine penzije nijesu povećane za usklađivanje od 3,3 odsto. Vlada je ovim uštedila 12 miliona eura.

Bonus video: