Sava Grbović nepozvan u Skupštini, želi da da "stručno mišljenje"

Prema saznanjima "Vijesti", Grbović je navodno ministru Žugiću nudio stručno mišljenje u vezi sa razlozima za izmjene zakona o PDV-u
326 pregleda 40 komentar(a)
Grbović i Damjanović, Foto: Zoran Đurić
Grbović i Damjanović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 30.07.2013. 09:17h

Odbor za ekonomiju će se danas izjasniti o predlogu izmjena Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV) koji je predložio DPS i čija je suština da se ukine taj porez od 19 odsto za igre na sreću.

Poslanici iz Odbora juče je trebalo da razmatraju taj predlog, ali nijesu stigli da završe sjednicu jer su morali da oslobode salu za zasjedanje Anketnog odbora. Prije početka sjednice u salu je došao predsjednik Odbora direktora Lutrije Crne Gore Sava Grbović kako bi učestovao u raspravi o PDV-u na kocku, ali je odlučio da izađe dok se ne završi prva tačka o predlogu rebalansa budžeta. Grbović je formalno većinski vlasnik Lutrije i suvlasnik Džek pota, gdje je i kontroverzni biznismen Branislav Mićunović.

Medojević je kazao da se mora ispitati kako su "neka bezbjednosno interesantna lica" došla u Skupštinu.

Po završetku sjednice, Grbović je opet došao jer je očekivao nastavak rasprave, ali mu je Damjanović objasnio da neće moći da prisustvuje jer nije pozvan da učestvuje.

Damjanović je "Vijestima" rekao da je 26. jula u ime Odbora uputio dopis inicijatorima za ukidanje poreza, predstavniku NVO UPIS Marku Piletiću i 3WO Montenegro bet Aleksandru Špadijeru da prisustvuju sjednici.

Bez odgovora je ko je Grboviću dozvolio da prođe ulazna vrata Skupštine. Iz skupštinske službe je "Vijestima" rečeno da to nije u njihovoj nadležnosti jer je za obezbjeđenje angažovana Uprava policije (UP).

U Upravi je na pitanje "Vijesti" na osnovu čega je odlučeno da Grbović može da boravi u zgradi parlamenta, budući da nije pozvan na sjednicu Odbora, odgovoreno da je to pitanje za generalnog sekretara Skupštine.

"Ukoliko Skupština bude utvrdila da je policijski službenik prekršio proceduru Skupštine, UP će biti o tome obaviještena. Ako se to dogodi. Uprava policije MUP će postupiti u skladu sa zakonom", zvanično su odgovorili iz UP.

Prema nezvaničnim informacijama "Vijesti", Grbović je navodno ministru Žugiću nudio stručno mišljenje u vezi sa razlozima za izmjene zakona o PDV-u.

Montenegro bet je predao Skupštini inicijativu za ukidanje PDV-a za igre na sreću, kao i potpise preko 18.000 građana. Poslanici DPS-a Zoran Jelić i Zoran Vukčević su pokrenuli proceduru izmjena zakona.

Bonus video: